Sauli Niinistö tapasi 98-vuotiaan Henry Kissingerin New Yorkissa

Tasavallan presidentti kertoi tapaamisesta Twitter-tilillään.

Sauli Niinistö matkusti Yhdysvaltoihin osallistuakseen YK:n yleiskokoukseen ja tapasi samassa yhteydessä Henry Kissingerin New Yorkissa.

21.9.2021 9:08

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on tavannut Yhdysvaltain-matkallaan arvostetun diplomaatin ja Yhdysvaltain entisen ulkoministerin Henry Kissingerin.

Niinistö kertoi tapaamisestaan 98-vuotiaan Kissingerin kanssa Twitterissä.

– Hieno tapaaminen tohtori Henry Kissingerin kanssa. Pohdimme juurta jaksain valtapolitiikkaa ja teknologiaa, Niinistö kirjoitti Twitter-tilillään.

Niinistö matkusti viikonloppuna New Yorkiin osallistuakseen YK:n yleiskokouksen avajaisviikolle. Niinistö pitää Suomen kansallisen puheenvuoron yleiskokouksessa tiistaina.

Kissinger on entinen diplomaatti, ja hän toimi Yhdysvaltain ulkoministerinä vuodet 1973–77. Kissinger oli tärkeä mutta kiistelty ulkopolitiikan vaikuttaja.

Kissinger mm. aloitti liennytyspolitiikan ja neuvottelut strategisten aseiden rajoittamisesta Neuvostoliiton kanssa, loi yhteyden Kiinan kommunistijohtoon ja oli lopettamassa sekä Vietnamin että Yom Kippurin sotia sekä vaikuttamassa useiden muiden maailman kriisipesäkkeiden rauhanomaiseen ratkaisuun. Vietnamin sodan rauhansopimus toi Kissingerille Nobelin rauhanpalkinnon vuonna 1973.

Henry Kissinger vieraili Helsingissä vuonna 1975 Etykin huipputapaamisssa. Yhdysvaltain suurlähetystössä olivat koolla Kissinger (vas.), Neuvostoliiton kommunistipuolueen pääsihteeri Leonid Brezhnev, Yhdysvaltain presidentti Gerald Ford ja Neuvostoliiton ulkoministeri Andrei Gromyko.

Kissinger oli myös kiistelty hahmo, sillä monet poliittiset ja ihmisoikeusaktivistit ovat pitäneet häntä sotarikollisena ja syyttäneet Kissingeriä rikoksista ihmisyyttä ja kansainvälisiä lakeja vastaan.

98-vuotias Henry Kissinger on vanhin elossa oleva Yhdysvaltain ministerinä palvellut henkilö.

Aktiivisen poliittisen uransa jälkeen Kissinger on työskennellyt konsulttina ja luennoitsijana sekä kirjoittanut useita kirjoja poliittisesta historiasta.

Kissinger on vanhin elossa oleva Yhdysvalloissa ministerinä toiminut henkilö.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?