Koronavirus on tappanut Yhdysvalloissa enemmän ihmisiä kuin espanjantauti sata vuotta sitten - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronavirus on tappanut Yhdysvalloissa enemmän ihmisiä kuin espanjantauti sata vuotta sitten

Koronaviruksen seurauksena on Yhdysvalloissa kuollut nyt yli 675 700 ihmistä.

Karla Ann Cote / Zuma

21.9. 2:29 | Päivitetty 21.9. 5:24

Washington

Yhdysvalloissa on nyt kuollut koronaviruksen seurauksena enemmän ihmisiä kuin yli sata vuotta sitten espanjantaudin aiheuttaman pandemian seurauksena, selviää tuoreista tilastoista.

Koronaviruksen seurauksena on maassa kuollut nyt yli 675 700 ihmistä, mikä on satoja ihmisiä enemmän kuin espanjantautiin.

Yhdysvaltain väkiluku oli vuonna 1918 alle kolmannes tämänpäiväisestä. Nykyiseen väkilukuun suhteutettuna noin 2,2 miljoonaa ihmistä olisi kuollut espanjantaudin seurauksena.

Toisin kuin koronavirukseen, ensimmäisen maailmansodan viimeisenä vuonna leviämään lähteneen espanjantaudin seurauksena kuoli erityisesti nuoria aikuisia. Espanjantauti nimitys noin sata vuotta sitten levinneestä voimakkaasta influenssasta on osin harhaanjohtava, sillä tauti ei ollut lähtöisin Espanjasta.

Maailmassa kuoli espanjantaudin seurauksena noin 50 miljoonaa ihmistä. Koronavirukseen liittyviä kuolemia on maailmalaajuisesti tilastoitu yli 4,6 miljoonaa.

Yli sata vuotta sitten käytettiin osin samoja ehkäisytoimia kuin tänä päivänä, kuten maskeja, eristystoimia, karanteeneja ja kokoontumisrajoituksia.

Lääketiede on kehittynyt valtavasti sadassa vuodessa. Espanjantaudin aikana käytössä ei ollut esimerkiksi tautia ehkäisevää rokotetta. Yhdysvalloissa yli 20 prosenttia aikuisista ei ole ottanut ensimmäistä koronarokoteannosta. Käyttöönottoon on vaikuttanut muun muassa polarisoitunut poliittinen ilmapiiri.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?