Kommentti: Sukellusveneet voivat upottaa Macronin – siksi Ranskan johto raivoaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: Sukellus­veneet voivat upottaa Macronin – siksi Ranskan johto raivoaa

Yhdysvallat kumppaneinaan ajoi vaaleihin valmistautuvan presidentti Macronin noloon tilanteeseen. Se saattoi olla virhe, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Ranskan presidentti Emmanuel Macron on hyvin, hyvin vihainen.

20.9. 19:16

Emmanuel Macron on hyvin, hyvin vihainen.

Ranskan kansallisylpeyttä on loukattu ja sen sotilaskunniaa häpäisty. Jättikaupat on pilattu.

Ja sitten on vielä vaarassa Macronin valinta uudestaan presidentiksi.

Macronin mielestä Yhdysvaltain ja Britannian olisi pitänyt harkita tarkemmin ennen kuin ne päättivät rakentaa Australian kanssa ydinsukellusveneitä ja tämä perui sovitut sukellusvenekaupat Ranskan kanssa.

Ranska veti suurlähettiläänsä Australiasta ja Yhdysvalloista.

Britannialle se ei tehnyt niin, koska tiesi maan ”jatkuvan opportunismin” valmiiksi. Ulkoministeri Jean-Yves Le Drianin mukaan Britannia on joka tapauksessa vain sopimuksen ”kolmas pyörä”. Monissa entisissä siirtomaissa entisten maailman mahtien nokittelu voi huvittaa.

Riita ei koske enää vain maapallon toista puolta. Ranska on perunut Macronin ja Sveitsin liittopresidentti Guy Parmelinin tapaamisen marraskuussa. Näin siksi, että Sveitsi pitää yhdysvaltalaisia hävittäjiä parempina kuin ranskalaisia.

Koko Ranska on hyvin, hyvin vihainen.

Mutta ehkä Washingtonissa ja Lontoossa olisi sittenkin kannattanut harkita muutakin kuin Australian mukaan saamista Kiinaa vastaan suunnattuun Aukus-sopimukseen.

Koska ne eivät noin vain voi unohtaa Eurooppaakaan.

Ranskan presidentistä äänestetään huhtikuussa. Mitä todennäköisemmin toisella kierroksella vastakkain ovat jälleen Macron ja äärioikeiston Marine Le Pen. Le Pen on Venäjän ystävä, jonka valinta heilauttaisi koko EU:ta.

Vuonna 2017 Le Pen säikäytti maltilliset äänestäjät Macronin taakse. Tämän kannatus on heilahdellut. Alimmillaan se oli keltaliivimellakoiden aikaan. Macronin tukipuolue koottiin hätäisesti edellisiä presidentinvaaleja varten. Le Penin joukoilla on vuosikymmenten kokemus vaalitaktiikoista.

Jos Le Pen voittaa, seuraa ongelmia, jotka koskettavat myös Yhdysvaltoja ja Britanniaa.

Macron yrittää ratsastaa ranskalaisten suurvaltanostalgialla. Hän yrittää napata Saksan Angela Merkeliltä Euroopan johtajan sauvaa ennen kuin tämä on sitä käsistään laskenut.

Kun Yhdysvallat ja Britannia tuosta vain sysäävät Ranskan sivuun, Macron ei varsinaisesti vaikuta Napolen Bonaparten ylväältä perilliseltä. Ja kun syntyy käsitys, että Ranskan valmistavat aseet ovat kakkosluokkaa isojen poikien peleissä, maan armeija ja aseteollisuus tuntevat itsensä nolatuiksi.

Ranska on käynyt Länsi-Afrikassa terrorismin vastaista sotaa, jonka kiitos on nyt tässä.

Kaikki sataa Le Penin laariin. Siksi Macron raivoaa ja Ranska näyttää suuttumuksensa kaikkialle. Kremlistä kuuluu tyytyväinen hyrinä.

Australian pääministeri Scott Morrison matkusti maanantaina Yhdysvaltoihin tapaamaan Bidenia kasvokkain. Vierailun ohjelmaan kuuluu Quad-maiden kokous, johon osallistuvat myös Intian ja Japanin johtajat.

Se on osa verkkoa, jota Yhdysvallat kutoo Kiinan ympärille. Siihen kuuluu myös Australian, Britannian ja Yhdysvaltain Aukus-yhteistyö. Australia sai ydinsukellusveneet käsirahana.

Yhdysvallat uskoo voivansa keskittyä vain Kiinan nousun pysäyttämiseen. Kuohuvassa maailmassa luulo voi vielä osoittautua vääräksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?