Presidentti Tarja Halonen ja 19 muuta naisjohtajaa julkaisivat vetoomuksen Afganistanin naisten ja tyttöjen suojelemiseksi - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Presidentti Tarja Halonen ja 19 muuta nais­johtajaa julkaisivat vetoomuksen Afganistanin naisten ja tyttöjen suojelemiseksi

Presidentti Tarja Halonen ja 19 muuta naisjohtajaa eri puolilta maailmaa ovat julkaisseet vetoomuksen afganistanilaisten naisten ja tyttöjen suojelemiseksi.

Presidentti Tarja Halonen vaatii Afganistanin hallitusta kunnioittamaan ihmisoikeuksia.

20.9. 15:23

Presidentti Tarja Halonen on julkaissut yhdessä 19 muun naisjohtajan kanssa vetoomuksen tyttöjen ja naisten oikeuksien suojelemiseksi Afganistanissa.

Vetoomuksessa vaaditaan, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan ja naisten yhdenvertaisuus taataan kaikilla yhteiskunnan osa-alueilla ja rauhanprosessissa.

Vetoomuksessa todetaan muun muassa, että naisten osallistuminen Afganistanin jälleenrakentamiseen on ratkaisevan tärkeää. Myös koulutuksen tärkeyttä korostetaan.

Viime viikolla uutisoitiin, että äärijärjestö Taleban rajoittaa tyttöjen koulunkäyntiä Afganistanissa. Taleban oli kehottanut toista astetta käyviä poikia palaamaan kouluun, mutta tytöistä ei ollut mainintaa.

Lue lisää: Taleban rajoittaa tyttöjen koulunkäyntiä – myös pelätty ministeriö tekee paluun

– Tiedämme, että kestävä tie minkä tahansa maan kehitykseen on mahdollinen vain koulutuksen kautta. Naisten koulutus parantaa erityisesti perheen hyvinvointia. Maa, jossa ei ole riittävästi korkeasti koulutettuja ammattilaisia, on tuomittu epäonnistumaan. Pyydämme erityisesti tukemaan afganistanilaisten naisten ja tyttöjen kouluttautumista, naisjohtajien vetoomuksessa kirjoitetaan.

Vetoomuksessa todetaan, että monet afganistanilaiset tarvitsevat nyt kiireellisesti ruokaa, suojaa, sairaanhoitoa ja muuta apua, mutta todetaan, että samaan aikaan on tärkeää taata humanitaarisen henkilöstön, myös naisten, turvallisuus. Tämän onnistumiseksi toivotaan laajaa yhteistyötä eri järjestöjen välillä.

– Haluamme, että Afganistan kunnioittaa täysin afganistanilaisten naisten ihmisoikeuksia, heidän fyysistä turvallisuuttaan ja tasa-arvoista osallistumistaan ​​kaikilla yhteiskunnan aloilla.

Vetoomuksessa kannatetaan YK:n ihmisoikeusvaltuutetun Michelle Bachelet’n vaatimusta perustaa mekanismi, jonka avulla Afganistanin ihmisoikeustilanteen kehittymistä voidaan seurata tarkasti.

– Pyydämme Afganistanin hallitusta pitämään lupauksensa suojella naisia ​​ja tyttöjä noudattamalla naisten syrjinnän poistamisesta tehdyn yleissopimuksen ja lapsen oikeuksien yleissopimuksen mukaisia ​​lakisääteisiä velvoitteitaan, vetoomuksessa lukee.

Halosen lisäksi vetoomuksen ovat allekirjoittaneet muun muassa Uuden-Seelannin entinen pääministeri Helen Clark, Malawin entinen presidentti Joyce Banda, Irlannin entinen presidentti Mary McAleese ja Liettuan entinen presidentti Dalia Grybauskaité.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?