Oppositioaktivisti twiittasi hurjan kartan Moskovasta: ”Vaalit varastettiin meiltä” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Oppositio­aktivisti twiittasi hurjan kartan Moskovasta: ”Vaalit varastettiin meiltä”

Opposition edustajien mukaan Aleksei Navalnyin kannattamat ehdokkaat olisivat olleet voittamassa useissa vaalipiireissä, mutta Moskovan sähköiset äänet muuttavat tilanteen oudosti Yhtenäisen Venäjän eduksi.

Ilja Jashin jakoi kartan siitä, kuinka sähköiset äänet muuttavat Moskovan vaalituloksen Venäjän vallanpitäjien suosimien ehdokkaiden eduksi.

20.9. 16:13 | Päivitetty 20.9. 16:50

Pietari, Venäjä

Venäjän duumanvaalien virallinen tulos Moskovan osalta on yhä epäselvä, sillä tuloksen julkistamista ja äänten jakauman erittelyä siirrettiin maanantain aikana useita kertoja.

Kiista koskee noin 2 miljoonaa ääntä, jotka on annettu Moskovassa sähköisessä nettiäänestyksessä.

Lue lisää: Putin kutsui Venäjän vaali­päällikön luokseen – Moskovan netti­äänet luvataan julki vasta tapaamisen jälkeen

Opposition edustajien mukaan Aleksei Navalnyin kannattamat ehdokkaat olisivat olleet voittamassa Moskovassa useissa vaalipiireissä, mikäli tuloksessa otettaisiin huomioon vain normaalit paperiäänet.

Kun tulokseen lisätään sähköiset äänet, vaalitulos muuttuu opposition mukaan oudolla ja epäuskottavalla tavalla Yhtenäisen Venäjän eduksi.

Lukuisat opposition edustajat ovat twiitanneet tietoja siitä, kuinka juuri sähköinen äänestys johtaa Navalnyin tukijoiden suosittelemien ehdokkaiden häviöön.

Venäjän viranomaiset eivät ole toistaiseksi julkistaneet selkeästi eriteltyinä sähköisen äänestyksen tuloksia.

Keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Ella Pamfilova piti kuitenkin jo maanantaina iltapäivällä infon, jossa hän julisti vaalit onnistuneesti pidetyiksi. Uutistoimisto Ria Novostin mukaan Pamfilova kehotti myös välttämään vaalituloksen tulkintoja ja kiireisiä johtopäätöksiä, sillä hänen mukaansa lopulliset tulokset julkistetaan vasta tarkistusten jälkeen.

Esimerkiksi Ilja Jashin jakoi Twitterissä kartan, johon hän oli laittanut saatesanoiksi lauseen: ”Vaalit varastettiin meiltä.”

Jashinin kartassa vasemmanpuoleisessa kuvassa on merkittynä Moskovan tilanne ennen sähköisen äänestyksen ääniä.

Oikeanpuoleisessa kartassa on otettu huomioon myös nettiäänet niillä tiedoilla, joita opposition edustajat ovat saaneet sähköisen äänestyksen tuloksista.

Kuva näyttää karulla tavalla sen, kuinka vaalitulos muuttuu Yhtenäisen Venäjän ja vallanpitäjien kannattamien ehdokkaiden eduksi eli kauttaaltaan siniseksi. Vihreät alueet kuvaavat vaalipiirejä, joissa Navalnyin älykkään äänestämisen kandidaatti oli paperiäänten perusteella voitolla.

Myös esimerkiksi RBK-uutissivusto ja Meduza-sivusto ovat kertoneet, että sähköisten äänten huomioon ottamisen jälkeen yksikään Navalnyin kannattama protestiehdokas ei voita Moskovassa.

Moskovassa on yhteensä 15 niin kutsuttua yhden mandaatin vaalipiiriä, joista kustakin pääsee Venäjän duumaan läpi yksi eniten ääniä saanut ehdokas.

Yhteensä koko maasta valitaan 225 kansanedustajaa niin kutsutuista yhden mandaatin vaalipiireistä ja loput 225 valitaan puoluelistoilta. Moskovan vaalituloksen mahdollisella ”varastamisella” on siten iso merkitys sekä periaatteessa että duuman kokoonpanon kannalta kaikkineen.

Venäjän kommunistit ovat jo ilmoittaneet, että he eivät tule hyväksymään Moskovan sähköisiä ääniä. Kommunistit ovat jättäneet viranomaisille mielenosoituspyynnön täksi illaksi kello 19.00 alkaen Pushkinin aukiolle, mutta pyyntö on evätty uutistoimisto Tassin mukaan.

Viranomaisten mukaan Moskovassa ei voi järjestää yleisötapahtumia koronavirusepidemian vaatimien terveysturvatoimien vuoksi. Venäjän media kertoo, että viranomaiset ovat jo aidanneet Pushkinin aukiota estääkseen mahdolliset spontaanit mielenosoitukset.

(Artikkelia päivitetty 20.9. klo 16.25 uusilla tiedoilla.)

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?