Kaksi suomalaista kertoo tunnelmista tulivuoren­purkauksen koettelemalla La Palmalla – Krista, 38: ”Olihan se hieman shokki”

Todennäköinen tulivuorenpurkaus on ollut tiedossa, joten ainakin saaren pohjoisosassa tunnelma on toistaiseksi rauhallinen.

19.9.2021 20:36

Espanjassa La Palman saarella tulivuorenpurkausta on osattu odottaa, sillä paikallisviranomaiset ovat varoitelleet siitä jo jonkin aikaa. Saarella olevat suomalaiset kuvailevat tunnelman olevan ainakin toistaiseksi rauhallinen.

38-vuotias Krista kertoo muuttaneensa saaren pohjoisosaan muutama kuukausi sitten. Tulivuorenpurkaus on noin 40 kilometrin päässä hänen kotoaan.

– Tunnelma on toistaiseksi rauhallinen, ihmiset ovat kerääntyneet perheidensä kanssa näköalapaikoille turvalliselle etäisyydelle seuraamaan purkausta ja ottamaan valokuvia, Krista viestittää WhatsAppissa.

Ihmisiä näköalapaikalla La Palmassa tänään.

– Viranomaiset olivat pitkin viikkoa varoittaneet todennäköisestä purkauksesta, joten ihmiset olivat valmiiksi pakanneet tavaransa mahdollista evakuointia varten.

Ainakaan tällä tietoa saaren pohjoisosassa asuvien ei tarvitse evakuoitua. Ennen purkausta viranomaiset olivat evakuoineet tulivuorialueen kylistä 40 liikuntarajoitteista henkilöä ja maatilojen eläimiä.

Krista kertoo, että vaikka mahdollinen tulivuorenpurkaus onkin ollut tiedossa, se silti säikäytti.

– Olihan se hieman shokki, vaikka viranomaiset siitä varoittivatkin. Piti heti tekstata äidille, että kaikki on täällä hyvin.

Hän kertoo, ettei ole tuntenut maan järisevän, mutta tulivuorenpurkauksen jyrinä kuuluu kotitilalle asti. La Palmalla on mitattu jo reilun viikon ajan tuhansittain pienehköjä maanjäristyksiä.

Purkauksesta nousee korkea savupilvi.

Mies ottamassa kuvaa tulivuorenpurkauksesta nousevasta laavasta ja savusta.

Myös toinen saarella oleskeleva suomalainen kertoo, etteivät maanjäristykset ole tuntuneet. Hänkin on noin 40 kilometrin päässä tulivuorenpurkauksesta, La Sabinan kylässä.

Mies kertoo, että tulivuorenpurkauksesta nouseva savu näkyy kylään asti, ja sen myös haistaa. Muutoin tilanne on rauhallinen.

– Liikenne tässä on ihan rauhallista, hälytysajoneuvoja ei liiku. Linnut lentelevät normaalisti eivätkä koiratkaan hauku erityisemmin.

– Savu tuoksuu nenässä hieman.

Tulivuorenpurkaus tapahtui sunnuntaina iltapäivällä Cumbre Viejan kansallispuiston alueella La Palman eteläosassa.

Edellisen kerran tulivuori purkautui La Palmalla Teneguíassa vuonna 1971.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?