Putin äänesti netissä – rannekellosta syntyi kohu: Miksi äänestyspäivä näyttää olleen jo viikko sitten? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Putin äänesti netissä – rannekellosta syntyi kohu: Miksi äänestyspäivä näyttää olleen jo viikko sitten?

Kreml julkaisi perjantaina 17. syyskuuta videon, jossa Vladimir Putin käyttää äänioikeuttaan internetin kautta. Lehdistösihteeri Dmitri Peskov sai pian sen jälkeen selitellä, miksi presidentin rannekellon perusteella äänestys näyttää tapahtuneen kuitenkin jo viikkoa aiemmin.

Presidentti Vladimir Putin poseerasi virallisella äänestysvideolla, joka julkaistiin perjantaina 17. syyskuuta. Hänen kellossaan oli kuitenkin päivämäärän kohdalla numero 10.

18.9. 17:35

Pietari, Venäjä

Venäjän presidentti Vladimir Putin käytti duumanvaaleissa ensi kertaa mahdollisuutta äänestää internetin kautta.

Omaehtoisessa koronakaranteenissa oleva Putin kuvattiin tietokoneen äärellä, kun hän näpytteli hetken aikaa näppäimistöä, ja sen jälkeen ruudulle ilmestyi venäjänkielinen teksti:

– Kiitos, teidän äänenne on otettu huomioon.

Tämän jälkeen Putin piti lyhyen puheen, jossa hän kehotti venäläisiä äänestämään.

– Kuten huomasitte, minä täytin kansalaisvelvollisuuteni sähköisessä muodossa, on-line-formaatissa, koska noudatan karanteenia ja terveysturvallisuuden rajoituksia, Putin selitti kameroille.

(Kreml julkaisi alla olevan Putinin äänestysvideon perjantaina 17. syyskuuta kello 16.30 Moskovan aikaa.)

Putinin äänestysvideo ilmestyi Kremlin nettisivuille perjantaina 17. syyskuuta kello 16.30 Moskovan aikaa.

Ei kestänyt kuitenkaan kauan, kun tarkkasilmäiset katsojat kiinnittivät huomiota Putinin rannekelloon.

Kello näyttää olleen äänestyshetkellä noin 15.24 eli video olisi julkaistu reilua tuntia myöhemmin nettiin kaikkien nähtäville. Ongelmana on kuitenkin päivämäärä: sen sijaan, että kellotaulussa lukisi päivämäärän kohdalla 17, siinä on numero 10.

Toisin sanoen syntyi epäilys, että Putin olisikin kuvannut äänestysvideon jo viikko sitten perjantaina, vaikka Venäjän duumanvaalien äänestys käynnistyi vasta 17. syyskuuta.

Vladimir Putin kuvattiin tietokoneen äärellä siinä yhteydessä, kun hän käytti ensi kerran mahdollisuutta äänestää vaaleissa internetin kautta. Putin pitää rannekelloaan perinteisesti oikeassa kädessä.

Uutissivusto Podjom pääsi kysymään Putinin lehdistösihteeriltä Dmitri Peskovilta, miksi Putinin kellossa on väärä päivämäärä.

Päivämäärä ei täsmää yksinkertaisesti siksi, että presidentti ei aseta kelloonsa päivämäärää. Hän ei kiinnitä siihen huomiota.

Peskovin selitys kuului, että Putin ei yksinkertaisesti hyödynnä kellossaan koko päivämäärä-ominaisuutta.

– Päivämäärä ei täsmää yksinkertaisesti siksi, että presidentti ei aseta kelloonsa päivämäärää. Hän ei kiinnitä siihen huomiota. Hän ei käytä kellossaan päivämäärää, joten kyllä, siellä on hänellä eri päivämäärä, Peskov ilmoitti.

(Alla olevalla videolla kuuluu osa Peskovin kelloselityksestä.)

Peskovin kelloselitys ei välttämättä mene venäläisiin täydestä, sillä Putin tunnetaan intohimoisena rannekelloharrastajana. Hänellä on useita arvokelloja, joiden yhteiseksi arvoksi on arvioitu ainakin 700 000 dollaria eli vajaat 600 000 euroa.

Lue lisää: Putinin kello varasti huomion heti kättelyssä – tällainen on hulppea ”Putin-Blancpain”

Lue lisää: Kalliimpi jäi kotiin – huomasitko, millainen kello vilahti Putinin ranteessa Savonlinnassa?

Toisin sanoen, jos Putin keräilee harvinaisia arvokelloja ja käyttää niitä yleisesti, eikö olisi luonnollista, että hän hyödyntäisi kellojen monista ominaisuuksista myös päivämäärä-ominaisuutta?

Kaiken lisäksi Kreml kertoo, että Putin ei käytä turvallisuussyistä lainkaan älypuhelinta, joten siksikin voisi olettaa, että kellon päivämäärä voisi olla Putinille hyödyksi.

Kreml joutui lopulta selittämään myös, kuinka Putin onnistui äänestämään internetissä, vaikka hänellä ei ole omaa älypuhelinta.

Venäjän duumanvaalien nettisovellus vaatii nimittäin tunnistautumisen, jossa käytetään hyväksi matkapuhelinta, venäläisen operaattorin puhelinnumeroa ja valtion Gosuslugi-palvelusivuilla olevaa vahvistettua tiliä.

– Presidentillä itsellään ei todellakaan ole laitetta, mutta hänen avustajillaan on. Erään avustajan puhelinta käytettiin äänestyksen yhteydessä. Se kaikki oli täysin normaalia, Peskov selitti uutistoimisto Govorit Moskva -radioasemalle.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?