Navalnyin tukijoiden sensuuri kiihtyy Venäjällä – Telegram, YouTube ja Google Docs taipuivat yksi toisensa jälkeen

Aleksei Navalnyin tukijoiden markkinoima älykäs äänestäminen on yhä suuremmissa vaikeuksissa Venäjällä. Telegramin lisäksi myös YouTube ja Google Docs taipuivat lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä poistamaan materiaaleja Venäjän viranomaisten vaatimuksesta.

18.9.2021 15:42 | Päivitetty 19.9.2021 10:35

Pietari, Venäjä

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin tukijoiden mahdollisuudet tavoittaa venäläisiä duumanvaalien äänestäjiä hupenevat koko ajan, sillä internetin palveluntarjoajista yksi toisensa jälkeen näyttää taipuvan Venäjän viranomaisten sensuurivaatimuksiin.

Ensimmäinen taipuja lauantaina oli viestipalvelu Telegram, joka laittoi Navalnyin älykkään äänestämisen palvelulle eston lauantain vastaisena yönä.

Myöhään lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä kävi lisäksi ilmi, että Venäjän viranomaiset olivat onnistuneet saamaan poistovaatimuksiaan läpi myös Google Docsin ja YouTuben kohdalla.

Telegramin venäläinen perustaja Pavel Durov kirjoitti selitykseksi viestin, jossa hän otti ensin itselleen kunniaa siitä, että älykkään äänestämisen botti oli saanut olla heillä normaalissa toiminnassa joka tapauksessa pidempään kuin Applen ja Googlen sovelluskaupoissa.

Durovin mukaan lauantainen sulkeminen liittyy siihen, että Telegram haluaa kunnioittaa niin kutsuttua ”hiljaista päivää”, jolloin kaikenlainen vaalimainonta on perinteisesti kielletty.

– Meidän mielestämme tällainen käytäntö on lainmukaista ja kehotamme Telegramin käyttäjiä kunnioittamaan sitä. Puolen yön aikaan Moskovan aikaa aiomme rajoittaa niiden bottien toimintaa, jotka liittyvät vaaliagitaatioon, Durov perusteli myöhään perjantai-iltana.

Durov ei kuitenkaan selittänyt, miksi hän päätti ryhtyä noudattamaan vaalihiljaisuutta vasta lauantaista alkaen, kun kolmipäiväiset vaalit olivat alkaneet jo perjantaina.

Sunnuntain vastaisena yönä muuttui jälleen. Telegram oli palauttanut äänestysbotin toimimaan Venäjällä niillä henkilöillä, joilla Telegram-tili ei ole kytketty venäläiseen puhelinnumeroon.

Apple ja Google paljastivat itsensä pelkureiksi, opportunisteiksi ja sananvapauden vihollisiksi.

Navalnyin kannattajat kritisoivat Durovin sulkupäätöstä, sillä Telegramista ei kuitenkaan samaan aikaan poistettu esimerkiksi niitä valesivustoja, jotka on laadittu trollaamaan älykästä äänestämistä.

Äänestyspäivien aikaista kansalaiskeskustelua ei Venäjän laeissa ole myöskään ainakaan vielä kielletty ja Navalnyin tiimi katsoo itse edustavansa tällaista tahoa, sillä heiltähän ei ole vaaleissa mukana ketään omaa ehdokasta.

– Kulunut vuorokausi on osoittanut, että vapauden puolesta on taisteltava yksinomaan itse. Apple ja Google paljastivat itsensä pelkureiksi, opportunisteiksi ja sananvapauden vihollisiksi. Ja nyt vuorostaan Telegram sekä Durov henkilökohtaisesti – se on katastrofi ja vuoden häpeäpilkku, Navalnyin tiimin korruptiotutkimuksia tekevä Maria Pevtshih kirjoitti Twitterissä.

Navalnyin tiimin äänestyssuosituksia jakanut sovellus ei ole enää venäläisten saatavilla normaalilla tavalla Googlen ja Applen sovelluskaupoista.

Jos te ette poista materiaaleja, meidän on mahdollisesti estettävä pääsy niihin.

Myöhään lauantaina ja sunnuntain vastaisena yönä paljastui, että Venäjän viranomaiset olivat saaneet sensuurivaatimuksiaan läpi myös Google Docsin ja YouTuben kohdalla.

Jo lauantaina päivällä oli ennakoitavissa, että seuraava mahdollinen estettävä sivusto saattaisi olla Google Docsissa sijaitseva älykkään äänestämisen ehdokaslista. Edellä oleva linkki lakkasi toimimasta sunnuntaina Venäjällä. Sitä klikatessa tulee ilmoitus, jonka mukaan sivusto rikkoo Googlen palveluehtoja eikä siihen ole sen vuoksi pääsyä. VPN-yhteydellä linkki toimii sen sijaan yhä Venäjällä.

Navalnyin tiimi on kuitenkin tehnyt Googleen jo uuden korvaavan dokumenttitiedoston, joka löytyy tästä linkistä.

Navalnyin lehdistösihteeri Kira Jarmysh julkaisi Twitterissä Googlen ilmoituksen, jonka mukaan Venäjän viranomaiset olivat ilmoittaneet Googlelle dokumenttien sisältävän Venäjän lakien vastaista materiaalia.

– Jos te ette poista materiaaleja, meidän on mahdollisesti estettävä pääsy niihin, Google viestitti sen jälkeen Navalnyin tiimille viestissä, josta Jarmysh julkaisi kuvakaappauksen.

(YouTubessa oli vielä lauantaina tämä liki 19-minuuttinen tekstivideo Navalnyin tiimin suosittelemista ehdokkaista. Nyt videon linkki tuottaa ainoastaan virheilmoituksen.)

Lauantaina Navalnyin tiimillä pyöri sekä Instagramissa että YouTubessa tekstipohjainen video, jolla luetellaan suositellut ehdokkaat vaalipiireittäin. Lauantai-iltana YouTube taipui kuitenkin Venäjän viranomaisten vaatimuksiin ja esti alkuperäisen videon näkymisen omalla alustallaan.

Navalnyin tiimi laittoi kuitenkin YouTubeen nopeasti uuden samanlaisen videon, joka löytyi ainakin vielä sunnuntaiaamuna toimintakuntoisena tästä linkistä.

– Me laitoimme vielä yhden uuden videon. Kuinkakohan nopeasti Roskomnadzor kirjoittaa vielä yhden poistopyynnön ja YouTube sitä noudattaa? Katsotaanpa nyt, Navanyin tiimi kirjoitti Twitterissä.

(Alla on Navalnyin kannattajien YouTubeen lataama uusi äänestyssuositusvideo, jonka he julkaisivat poistetun tilalle.)

Apple ja Google suostuivat jo perjantaina poistamaan Navalnyin tiimin älypuhelinsovellukset sovelluskaupastaan niin, että venäläisillä ei ole niihin enää pääsyä tavallisen nettiyhteyden kautta.

Lue lisää: Venäjä jyräsi Applen ja Googlen – Navalnyin tukijoille katkera tappio

VPN-yhteyden kautta sovellukset voi yhä hankkia tai päivittää Venäjälläkin. Tällöinkin sovelluksen toiminnassa on ollut ajoittaisia häiriöitä, mutta sunnuntaiaamuna sovellus vaikutti toimivan taas normaalisti.

Twitterin ja Facebookin kautta tapahtuva Navalnyin kannattajien viestintä näyttää toimivan Venäjällä ainakin toistaiseksi yhä normaalisti.

(Artikkelia on päivitetty kauttaaltaan 19.9. kello 10:35 Julkaistu uusia tietoja sivustojen ja videoiden sulkemisista ja niille perustetuista korvaavista vaihtoehdoista.)

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?