BBC: Talebanin johtajat ilmiriidassa presidentinpalatsissa – yksi riitapukari kateissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

BBC: Talebanin johtajat ilmiriidassa presidentin­palatsissa – yksi riita­pukari kateissa

Tiedot lisäävät spekulaatioita aiemmin liikkeen edustajana esiintyneen Abdul Ghani Baradarin kohtalosta.

Spekulaatiot Talebanin johtohahmoihin kuuluvan Abdul Ghani Baradarin kohtalosta kiihtyvät. Kuvassa Baradar rauhanneuvotteluissa Dohassa viime heinäkuussa.

15.9. 13:34

Afganistanissa vallan kaapanneen äärijärjestö Talebanin johtajat ajautuivat pian Kabulin valtauksen jälkeen ilmiriitaan maan presidentinpalatsissa, kertovat Britannian yleisradioyhtiön BBC:n lähteet järjestön sisältä.

BBC:n pashtunkieliselle toimitukselle puhuneet Taleban-lähteet ovat kertoneet kovaäänisestä sananvaihdosta järjestön kahden ryhmittymän johtohahmojen välillä viime kuussa. Samaan aikaan heidän kannattajansa nujakoivat lähistöllä.

Pääpukarit olivat lähteiden mukaan Talebanin edustajana ennen valtaannousua esiintynyt mullah Abdul Ghani Baradar sekä niin sanotun Haqqani-verkoston johtoon kuuluva Khalil ur-Rahman Haqqani.

Taleban-taistelijat juhlivat Yhdysvaltojen vetäytymistä ja uutta valtakauttaan Kabulin presidentinpalatsissa 16. elokuuta.

BBC:n mukaan erimielisyys syntyi siitä, kenen rooli Yhdysvaltoja vastaan käydyssä voittoisassa sodassa oli ollut merkittävämpi ja miten valta pitäisi jakaa uudessa hallinnossa.

BBC:n tiedot antavat lisätukea spekulaatioille, että Baradar olisi haavoittunut kiistojen tuoksinassa tai jopa kuollut. Baradaria ei ole nähty päiväkausiin julkisuudessa.

Lue lisää: Minne katosivat Taleban-johtajat? Erikoinen viesti lisäsi spekulaatioita

Nimenomaan hänen on kerrottu olleen tyytymätön Talebanin viime viikolla julkistaman uuden hallituksen nimityksiin. Hänet itsensä on nimetty hallinnossa apulaispääministeriksi.

Taleban on virallisesti kiistänyt kaiken. Baradarin nimissä on julkaistu rauhoitteleva lausunto, mutta siinäkään hän ei esiintynyt itse kuin ääninauhalla. Sen aitoutta ei ole kyetty vahvistamaan.

Afganistanista kantautuneiden huhujen on arvioitu kielivän siitä, että Talebanin sisällä on suuria erimielisyyksiä liikkeen tulevasta linjasta.

Baradar edustaa diplomaattisempaa suuntausta, kun taas Haqqani-verkosto on liikkeen militanttisin ja sen uskotaan olleen vastuussa verisimmistä terrori-iskuista.

Talebanin erikoisjoukkojen jäsen vartioi, kun liikkeen tulevasta koulutuspolitiikasta vastaava johtaja Abdul Baqi Haqqani puhui Kabulissa elokuun lopussa.

Verkoston johtaja, uusi sisäministeri Sirajuddin Haqqani on Yhdysvaltain liittovaltion poliisin etsintäkuuluttama osallisuudesta Kabulissa vuonna 2008 tehtyyn pommi-iskuun, jossa kuoli Yhdysvaltain kansalainen. Lisäksi häntä epäillään useista muista iskuista.

Lue lisää: Talebanin hallituksen pääministeri YK:n terroristilistalla – salamyhkäinen ylin johtaja antoi lausunnon ensi kertaa sitten vallanvaihdon

Useiden lähteiden mukaan Baradar olisi matkalla Kandaharissa ja palaamassa lähiaikoina Kabuliin, ja BBC:n lähteiden mukaan hänen on tarkoitus esiintyä julkisesti epäilyjä hälventääkseen.

Baradar oli edustajansa mukaan matkalla tapaamaan Taleban-liikkeen ylintä johtajaa, mystistä Hibatullah Akhundzadaa, mutta sama lähde kertoi myöhemmin BBC:lle, että Baradar oli tuntenut itsensä ”väsyneeksi” ja ”halusi levätä”.

Baradar on tavannut muun muassa Yhdysvaltain ulkoministerin Mike Pompeon Dohassa, jossa miehet viime vuonna allekirjoittivat amerikkalaisten vetäytymisen käynnistäneen rauhansopimuksen. Baradar puhui myöhemmin puhelimessa myös presidentti Donald Trumpin kanssa

Myös Hibatullah Akhundzadasta on esiintynyt arvioita, että hänetkin olisi syrjäytetty tai jopa surmattu valtataisteluissa. Tietoja on vaikea vahvistaa, sillä hän ei ole muutenkaan esiintynyt koskaan julkisuudessa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?