Järkyttävä näky rannalla: 1 400 delfiiniä tapettiin yhdessä päivässä - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Järkyttävä näky rannalla: 1 400 delfiiniä tapettiin yhdessä päivässä

Tanskalle kuuluvien saarien paikallishallinnon mukaan saarilla tapetaan vuosittain noin 600 pallopäävalasta ja joitakin kymmeniä delfiinejä.

15.9. 6:16

Tanskalle kuuluvilla Färsaarilla perinteisiin kuuluva delfiininmetsästys on nostettu tikunnokkaan, kun vuonolla tapettiin yhdellä kertaa yli 1 400 delfiiniä. Asiasta kertoo BBC.

Sunnuntaina delfiinilauma ajettiin suureen vuonoon ja sen jälkeen veneet paimensivat nisäkkäät matalammille vesille, missä ne tapettiin veitsillä. Lopuksi delfiinien ruumiit vedettiin rantaan ihmisten kulutettavaksi.

Yli 1 400 delfiinin saalis on asiantuntijoiden mukaan kaikkien aikojen ennätys. Färsaarelainen meribiologi Bjarni Mikkelsen kertoi, että aiempi ennätys 1 200 tapettua delfiiniä on vuodelta 1940 ja sen jälkeen suurimmat saaliit olivat 900 ja 856 yli 150 vuoden takaa.

Grindarap-nimellä tunnettua perinnemetsästystä on harrastettu Färsaarilla satojen vuosien ajan. Paikallishallinnon mukaan saarilla tapetaan vuosittain noin 600 pallopäävalasta ja joitakin kymmeniä delfiinejä.

Meren nisäkkäiden metsästys on yleinen kiistakapula saarella. Puolustajat vetoavat saarten kulttuuriperinteeseen, kun taas eläinaktivistit pitävät eläinten massametsästystä julmana ja tarpeettomana.

Ympäristöjärjestö Sea Shepherd julkaisi Twitterissä kuvan raa’asta näystä, missä merivesi on värjäytynyt verestä punaiseksi. Kuva voi järkyttää herkimpiä.

Färsaarien valaanpyytäjienyhdistyksen puheenjohtaja Olavur Sjurdarberg myönsi BBC:lle, että delfiinien suuri pyyntimäärä oli virhe.

– Kun lauma löydettiin, sen kooksi arvioitiin 200 yksilöä. Todellinen koko paljastui vasta tappamisen alettua, Sjudarberg harmitteli.

Sjudarbergin mukaan moni pyytäjäkin on olut shokissa tapahtumien jälkeen, mutta korostaa, ettei tapauksessa rikottu mitään lakeja.

Tanskan parlamentissa Färsaaria edustava kansanedustaja Sjurdur Skaale kertoi metsästyksen olevan ”laillista, muttei suosittua” ja korosti, että eläimet tapetaan humaanisti.

Eläinoikeusjärjestöt ovat olleet eri mieltä paikallishallinnon kanssa siitä, kuinka nopeasti eläimet onnistutaan todellisuudessa tappamaan.

Paikallisen yleisradioyhtiön tuoreessa gallupissa 50 prosenttia oli sitä mieltä, että metsästys tulisi lopettaa ja 30 prosenttia oli metsästyksen jatkamisen kannalla.

Färsaarien valaiden ja delfiinien metsästys keräsi huomiota lähivuosina, kun asiaa käsiteltiin suoratoistopalvelu Netflixin suositussa Seaspiracy-dokumentissa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?