Ranskassa selvitetään hallituksen toimia koronakriisin aikana – ex-terveysministerille syytteet - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Ranskassa selvitetään hallituksen toimia koronakriisin aikana – ex-terveysministerille syytteet

Ranskan hallitusta on arvosteltu hitaasta reagoinnista viruksen leviämiseen.

Ranskan entinen terveysministeri Agnes Buzyn (edessä) saapui kuulemistilaisuuteen perjantaina.

11.9. 8:56

Ranskan entistä terveysministeriä Agnes Buzynia syytetään ”muiden ihmisten hengen vaarantamisesta” koronapandemian aikana.

Buzynia on tutkittu osana Ranskan poliisin viime vuonna aloittamaa poliisitutkintaa, jossa selvitetään hallituksen toimia koronakriisin hoidossa.

Koronaviruksen uhrit ovat syyttäneet Ranskan hallitusta hitaasta reagoinnista viruksen leviämiseen.

Asiasta uutisoivat muun muassa AFP, Guardian ja BBC.

Buzyn toimi tehtävässään vain aivan pandemian alkuvaiheessa. Hän erosi tehtävästään helmikuun 2020 puolivälissä, jolloin hän pyrki Pariisin pormestariksi siinä kuitenkaan onnistumatta.

BBC kertoo Buzynin olevan suurennuslasin alla, koska ennen eroamistaan terveysministerin tehtävästä hän oli antanut lausuntoja, joissa antoi ymmärtää kaiken olevan hallinnassa, mutta eroamisen jälkeen kommentoi tilannetta hyvin toisenlaiseen sävyyn.

Viime vuoden maaliskuussa Le Monde -lehdelle antamassaan haastattelussa hän esimerkiksi antoi ymmärtää tienneensä virassa ollessaan, ettei kaikki ollut hyvin.

– Kun lähdin ministeriöstä, itkin, koska tiesin, että edessämme on tsunamiaalto.

– Meidän olisi pitänyt pysäyttää kaikki. Se oli naamiointia.

Kyseessä on yksi maailman ensimmäisistä tapauksista, jossa ministeri joutuu oikeudessa vastuuseen pandemian torjunnasta.

Kuulemistilaisuudessa perjantaina 58-vuotias Buzynia sanoi olevansa tyytyväinen mahdollisuuteen päästä selittämään toimiaan ja ”vahvistamaan totuus”, AFP-uutistoimisto raportoi.

Osana samaa tutkintaa poliisi on muun muassa tehnyt viime lokakuussa kotietsintöjä korkeiden viranhaltijoiden koteihin. Kotietsintöjä tehtiin ainakin terveysministeri Olivier Véranin kotiin, terveysviraston johtajan Jérome Salomonin kotiin ja entisen pääministerin Édouard Philippen kotiin. Kotietsinnät oli määrännyt Cour de Justice de La Republique, erikoistuomioistuin, jonka tehtävänä on tutkia hallituksen jäsenten rikkomuksia.

Tutkinnassa etsitään todisteita siitä, että viranomaiset jättivät tietoisesti tekemättä asioita, joilla ihmishenkiä olisi säästynyt.

Ranska oli yksi maailman ensimmäisistä maista, jossa otettiin käyttöön tiukat koronarajoitukset viime vuonna. Arvostelijoiden mukaan presidentti Emmanuel Macron ja hänen hallituksensa hankkivat kuitenkin liian hitaasti suojavarusteita pandemian alkuvaiheessa, ja Macron onkin myöntänyt, ettei Ranska ollut ”riittävän valmis tähän kriisiin”.

Arvostelijoiden mielestä myös laajamittainen koronatestaus tuli käyttöön liian hitaasti, eikä hallituksen pitkälle venynyt maskisuosituksen antaminenkaan ole kerännyt kiitosta.

Ranska on tähän mennessä raportoinut yli 115 000 koronavirukseen liittyvää kuolemantapausta ja lähes 7 miljoonaa tartuntaa.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?