Afganistanin miesvaltainen hallitus ei ole ainoa laatuaan – myöskään näissä maissa naisilla ei ministerin salkkuja - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Afganistanin miesvaltainen hallitus ei ole ainoa laatuaan – myöskään näissä maissa naisilla ei ministerin salkkuja

Uuden hallituksen myötä Afganistan liittyy 12 muun valtion joukkoon, joilla ei ole yhtään naista ministeritehtävissä.

Afganistanin pääministeriksi nousi YK:n terroristilistalla oleva mullah Mohammad Hassan Akhund. Kuva vuodelta 1999, jolloin Akhund toimi ulkoministerinä.

11.9. 1:50

Afganistanissa valtaan noussut Taleban julkisti tiistaina virkaatekevän hallituksensa, joka koostui pääasiassa liikkeen konkareista.

Lue lisää: Talebanin hallituksen pääministeri YK:n terroristilistalla – salamyhkäinen ylin johtaja antoi lausunnon ensi kertaa sitten vallanvaihdon

Uudeksi virkaa tekeväksi pääministeriksi ja valtionjohtajaksi nimitettiin mullah Mohammad Hassan Akhund, joka löytyy YK.n terroristilistalta. Monet ministereistä olivat läsnä jo Talebanin edellisessä hallituksessa vuosina 1996–2001.

Pahamaineisten ministerien lisäksi uudessa hallituksessa silmiinpistävää on, että yhdessäkään virassa ei ole naista. Lisäksi Afganistanissa 20 vuotta toiminut naisasiainministeriö on toistaiseksi lakkautettu.

YK:n naisjärjestön johtaja Pramila Patten kritisoi tiistaina Talebanin ministerivalintoja ja ilmoitti, että naisten ulkopuolelle jättäminen ”lähettää väärän viestin osallistavan, vahvan ja hyvinvoivan yhteiskunnan rakentamisesta”.

Uuden hallituksen myötä Afganistan liittyy CNN:n mukaan 12 muun valtion joukkoon, joilla ei ole yhtään naista ministeritehtävissä. Valtaosa näistä valtioista sijaitsee Aasiassa: Armenia, Azerbaidzhan, Brunei, Jemen, Pohjois-Korea, Saudi-Arabia, Thaimaa ja Vietnam.

Lisäksi miesvaltaiset hallitukset ovat Oseaniassa sijaitsevilla Papua-Uudella-Guinealla, Tuvalulla ja Vanuatulla sekä Karibianmeren saarivaltio Saint Vincent ja Grenadiineillä.

Aiemmin Afganistanin hallituksessa naisia oli kansainvälisen Parlamenttienvälisen liiton IPU:n mukaan 6,5 prosenttia ministereistä.

Talebanin edustajan Sayed Zekrullah Hashimin mukaan naiset eivät sovellu ministereiksi ja heidän tulisi keskittyä synnyttämään lapsia.

– Hallituksessa ei ole tarvetta naisille. Hallituksessa naisille asetetaan sellaista vastuuta, mitä he eivät pysty kantamaan. Mitä hyötyä siinä saavutettaisiin? Hashimi kertoi paikalliselle TOLO-uutistoimistolle.

Myös Afganistanin parlamentin kohtalo on vielä toistaiseksi epäselvä. Parlamentti on ollut poissa toiminnasta sitten elokuun puolivälin, jolloin Taleban nousi valtaan.

Maan parlamentissa naisia oli ennen Talebanin valtaannousua arviolta 27 prosenttia kansanedustajista. Afganistanissa oli aiemman perustuslain mukaan sukupuolikiintiöt kansanedustajille, ja 250-paikkaisesta parlamentista 68 paikkaa oli varattu naisille.

Jos parlamentti ei jatka toimintaansa, Afganistan voi IPU:n mukaan liittyä vielä harvalukuisempaan joukkoon maita, joissa ei ole naisia ollenkaan poliittisissa edustustehtävissä.

Tällä hetkellä Jemenissä, Mikronesiassa, Papua-Uudessa-Guineassa ja Vanuatussa ei ole yhtään naista kansanedustajana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?