Lehti: USA harkitsee Taiwanin edustuston nimen muuttamista – Kiina varoitti seurauksista

Taiwanilla ei ole suurlähetystöä Yhdysvalloissa vaan edustusto, joka kulkee nimellä Taipein talous- ja kulttuuriedustusto.

Yhdysvalloilla ja Taiwanilla ei ole varsinaisia diplomaattisuhteita, sillä Yhdysvallat on tunnustanut Kiinan tasavallan Taiwanin sijaan.

12.9.2021 0:31

Yhdysvallat harkitsee antavansa luvan Taiwanille muuttaa maan edustuston nimeä siten, että se pitäisi jatkossa sisällään Taiwanin. Nyt edustuston nimi on Taipein talous- ja kulttuuriedustusto, mutta jatkossa se olisi Taiwanin edustusto, Financial Times uutisoi lähteisiinsä nojaten.

Useat yksilöt kertovat, että Washington harkitsee vakavasti Taiwanin pyyntöä muuttaa edustuston nimi. Lopullista päätöstä ei ole kuitenkaan tehnyt ja sellainen vaatisi, että presidentti Joe Biden antaa asiasta määräyksen.

Edustuston nimen muuttaminen suututtaisi Kiinan, joka pitää Taiwania siihen kuuluvana maakuntana ja teko voisi kiristää entisestään Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä.

– Sen täytyy lopettaa kaikki viralliset kanssakäymiset Taiwanin kanssa ja pidättäydyttävä lähettämästä vääriä signaaleja ”Taiwanin itsenäistymisen” joukoille tai yrittämästä haastaa Kiinan linjaa, ja kunnolla ja harkiten käsiteltävä Taiwaniin liittyvät asiat, jotta se ei vakavasti vahingoita Kiinan ja Yhdysvaltojen välejä ja Taiwaninsalmen rauhaa ja vakautta, Kiinan suurlähetystön edustaja totesi maan vaatimuksista Yhdysvalloille.

Viime toukokuussa kuusi Yhdysvaltojen kongressin edustajainhuoneen jäsentä jätti aloitteen, jossa kehotettiin Yhdysvaltoja antamaan Taiwanille lupa muuttaa edustuston nimi ja, että taiwanilaisille diplomaateille ja viranomaisille myönnettäisiin jatkossa diplomaattiviisumeita.

Taipein talous- ja kulttuuriedustusto ei vastaa täysin suurlähetystöä, sillä Yhdysvallat päätti vuonna 1979 tunnustaa diplomaattisesti sittenkin Kiinan kansantasavallan, minkä jälkeen Taiwanin suurlähetystö Yhdysvalloissa suljettiin. Kiinan kansantasavalta noudattaa yhden Kiinan politiikkaa, minkä takia vain harvalla maalla on diplomaattisuhteet Taiwaniin, jonka virallinen nimi on Kiinan tasavalta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?