Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikka ei ole toipunut 20 vuodessa – WTC vaatii uhreja edelleen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kirjeenvaihtajan kommentti: Amerikka ei ole toipunut 20 vuodessa – WTC vaatii uhreja edelleen

World Trade Centerin terrori-isku tasan 20 vuotta sitten oli kova kolaus amerikkalaisten itsetunnolle, kirjoittaa Yhdysvaltain-kirjeenvaihtaja Mikko Marttinen.

11.9. 6:30

Aika tekee joukkohaudoistakin vain taustoja selfiekuville.

Paikalla, jossa vielä syyskuun 11. päivän aamuna 2001 seisoivat World Trade Centerin kaksoistornit, on nyt kaksi mustalla graniitilla päällystettyä allasta. Altaiden reunoille on kaiverrettu kaikkien niiden 2 977 ihmisen nimi, jotka kuolivat maailmaa järkyttäneessä terrori-iskussa. Heistä yli tuhannen jäänteitä ei ole tähän päivään mennessä löydetty.

Nainen asettaa tihkusateessa sormensa altaan reunalle ja vaipuu ajatuksiinsa. Vähän myöhemmin nuori mies kiertää kätensä hymyilevän tyttöystävänsä olkapäiden ympärille ja näyttää kameralle sormimerkkiä.

Colosseumilla kukaan ei enää hiljenny kuolleiden gladiaattoreiden muistoksi. Se päivä koittaa joskus myös Etelä-Manhattanilla. Useimmille amerikkalaisille 20 vuotta ei kuitenkaan ole ollut riittävä aika unohtamaan. Monille heistä ei ole annettu mahdollisuutta unohtaa.

Unesta yhtenäisyyteen

Kylmän sodan päättyminen ja koko 1990-luvun kestänyt talouskasvun aika loi amerikkalaisille turvallisuuden tunteen, jota edes ääri-islamilaisen terrorismin nousu ei horjuttanut.

Ensimmäinen World Trade Centeriin kohdistunut isku 1993 epäonnistui, vaikka kuusi ihmistä saikin surmansa. Pommit Nairobin ja Dar-es-Salaamin suurlähetystöissä 1998 tappoivat yli 200, mutta Afrikka on kaukana.

Pentagonissa ja Valkoisessa talossa ei otettu vakavasti tiedustelukoneiston uumenista kantautuneita varoituksia. Eräs FBI:n agentti esitti huolensa terroristeista, jotka ottivat Yhdysvalloissa lentotunteja. Häntä ei kuunneltu.

– Yritän vain estää jotain kaappaamasta konetta ja törmäämästä sillä World Trade Centeriin, agentti puuskahti tuolloin.

Kuukausi myöhemmin tapahtui juuri niin. Yhdysvallat järkyttyi, mutta näytti myös parhaat puolensa. Tuolloin New Yorkissa asuneet kertovat poikkeuksetta yhteishengestä, joka kaupungissa vallitsi. Kaikki asettuivat poliisien, palomiesten ja ensihoitajien tueksi.

Ennen iskua 27 prosenttia demokraattisen puolueen kannattajista hyväksyi presidentti George W. Bushin toimet. Alle viikossa luku ponnahti 78 prosenttiin. Republikaanit ja sitoutumattomat olivat vieläkin selvemmin Bushin takana.

Oli selvää, että Yhdysvaltojen piti kostaa. Yhtä selvää oli, että koston kohteena oli Osama bin Ladenia suojellut Afganistanin Taleban-hallinto.

Pisin sota

Afganistanin sodasta tuli Yhdysvaltain historian pisin. Se päättyi, kun kenraalimajuri Chris Donahue nousi C-17-kuljetuskoneeseen Kabulin lentokentältä 30. elokuuta viimeisenä amerikkalaissotilaana.

Kahdessa vuosikymmenessä on tapahtunut paljon. Yhdysvallat suisti Talebanin vallasta mutta ei pystynyt koskaan kukistamaan sitä. Bush ratsasti amerikkalaisten kostonhimon ja kansallistunteen aallonharjalla Irakiin ja aloitti toisen vuosikausia kestäneen sodan.

Juhlapuheissa Yhdysvallat ilmoitti puolustavansa länsimaisia arvoja terroria vastaan, mutta tosiasiassa se kidutti vihollisiaan, vakoili kansalaisiaan, tappoi siviilejä ja pönkitti korruptoituneita hallitsijoita.

Merten takaa palasi kotiin rikkinäisiä miehiä ja naisia. Terrorisminvastaisessa sodassa on kuollut reilu 7 000 amerikkalaissotilasta, mutta siihen osallistuneista yli 30 000 on tehnyt itsemurhan. Voidaan sanoa, että World Trade Center vaatii uhreja edelleen.

Bin Ladenin ennustus

Osama bin Laden antoi ABC-kanavalle haastattelun kolme vuotta ennen kuin hänen miehensä kaatoivat kaksoistornit.

– Me ennustamme Amerikalle mustaa tulevaisuutta. Se ei pysy Yhdysvaltoina vaan siitä tulee jakaantuneet vallat, ja se saa kantaa poikiensa ruumiita takaisin Amerikkaan, bin Laden sanoi.

Toisin kuin bin Laden toivoi, Yhdysvallat ei vetäytynyt islamilaisesta maailmasta vaan tunki sinne vahvemmin kuin koskaan ennen. Yhdysvaltain erikoisjoukot tappoivat bin Ladenin toukokuussa 2011.

Amerikan jakautumisen bin Laden ennusti oikein. On vaikea nähdä Yhdysvaltain presidentin enää nauttivan missään tilanteessa yhtä varauksettomasta tuesta kuin Bush heti iskujen jälkeen. On myös vaikea nähdä Yhdysvaltain enää miehittävän kaukaisia maita. Samoin tosin olisi voinut sanoa Vietnamin sodan jälkeenkin.

Kipeä totuus

Keskustelin torstaina World Trade Centerin muistomerkillä vierailleiden ihmisten kanssa. Otos ei ole poikkileikkaus amerikkalaisista, sillä paikka kerää keskimääräistä isänmaallisempia ihmisiä. Sotilaiden kunnioitus on kuitenkin arvo, joka yhdistää amerikkalaisia poliittisen kentän eri laidoilta.

Käytännössä kaikki olivat sitä mieltä, että vetäytyminen Afganistanista oli oikea päätös. Monen oli vaikeampi vastata kysymykseen siitä, olisiko sotiin kannattanut koskaan edes lähteä.

Esitin kysymyksen eläkeläismiehelle, joka oli polkenut pyörällä Kaliforniasta New Yorkiin entisten palomiesten, poliisien ja sotilaiden ryhmässä vuosipäivää muistaakseen. Hän loukkaantui.

– En ota kantaa siihen, mies puuskahti.

– Tekikö sinun maasi asialle mitään?

Amerikkalaisten oli vaikea ymmärtää, miten World Trade Centerin iskut olivat mahdollisia. Vielä vaikeampaa heille on hyväksyä, että niiden jälkeen vuodatettu veri ei johtanut mihinkään.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?