Yhdysvaltojen oikeusministeriö haastoi Texasin oikeuteen tiukan aborttilain takia - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvaltojen oikeus­ministeriö haastoi Texasin oikeuteen tiukan aborttilain takia

Oikeusministerin mukaan Texasin aborttilaki on ”selvästi perustuslain vastainen”.

Texasin aborttilaki on raivostuttanut ympäri Yhdysvaltoja. Kuva New Yorkista.

9.9. 22:42

Yhdysvaltojen oikeusministeriö on haastanut oikeuteen Texasin osavaltion tiukan aborttilain takia, Reuters uutisoi. Oikeuden asiakirjoista käy ilmi, että oikeusministeriö pyrkii estämään aborttilain toimeenpanon.

Texasissa astui syyskuun alussa voimaan aborttilaki, joka kieltää abortin kuudennen raskausviikon jälkeen lukuun ottamatta hätätapauksia, joista lääkärin on annettava kirjallinen todiste. Texasin laki poikkeaa muista yhdysvaltalaisista, toistaiseksi vielä toimeenpanemattomista aborttilaeista siinä, että sen valvonnasta vastaavat tavalliset kansalaiset. Laki antaa oikeuden haastaa oikeuteen kuka tahansa, joka ”avustaa” toimenpiteessä eli esimerkiksi lääkäri, terapeutti tai taksikuski, joka on vienyt potilaan aborttiklinikalle.

Yhdysvaltain korkein oikeus hylkäsi kansalaisoikeusjärjestöjen vetoomuksen jäädyttää aborttilaki. Oikeus vetosi muotoseikkoihin.

Yhdysvaltojen oikeusministerin Merrick Garlandin mukaan Texasin aborttilaki on ”selvästi perustuslain vastainen” eikä osavaltiolla ole oikeutta rajoittaa naisen mahdollisuuksia päättää raskauden keskeyttämisestä ennen kuin sikiö on sen ikäinen, että se selviäisi myös kohdun ulkopuolella.

Korkeimman oikeuden vuonna 1973 tekemän ratkaisun mukaan naisella on perustuslaillinen oikeus aborttiin siihen saakka, kunnes sikiö pystyy selviytymään kohdun ulkopuolella eli käytännössä noin 22–24 viikkoon asti.

– Yhdysvalloilla on auktoriteetti ja vastuu varmistaa, ettei Texas voi riistää yksilöiltä heidän perustuslaillisia oikeuksiaan ottamalla käyttöön rangaistusjärjestelmän, joka on suunniteltu nimenomaan kiertämään liittovaltion oikeudellisen arvioinnin perinteiset mekanismit, oikeusministeriön jättämässä asiakirjassa sanotaan.

Presidentti Joe Biden oli jo aiemmin tuominnut Texasin lain perustuslainvastaiseksi ja hänen hallintonsa oli luvannut etsiä keinoja torpata uusi laki.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?