Palo- ja savuhälyttimet käynnistyivät kansainvälisellä avaruusasemalla – miehistö haistoi palavan muovin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Palo- ja savu­hälyttimet käynnistyivät kansainvälisellä avaruus­asemalla – miehistö haistoi palavan muovin

Venäjän avaruusjärjestön mukaan hälyttimet käynnistyivät, kun avaruusaseman akkuja ladattiin.

Kansainvälisellä avaruusasemalla haisi palanut muovi.

9.9. 21:01

Kansainvälisellä avaruusasemalla pärähtivät palo- ja savuhälyttimet käyntiin varhain torstaiaamuna, The Guardian uutisoi. Venäläisen osaston miehistö myös ilmoitti havaitsevansa savua ja haistavansa palaneen muovin.

Venäjän avaruusjärjestö Roskosmos sanoi, että havainnot tehtiin venäläisvalmisteisessa Zvezda-moduulissa. Savua ja palaneen muovin hajua havaittiin, kun avaruusaseman akkuja ladattiin.

Avaruusaseman miehistö aktivoi ilmanpuhdistuksen ja palasi ”yölevolle,” kun ilmanlaatu oli palannut normaaliksi.

Torstain avaruuskävely toteutui suunnitelmien mukaisesti. Nasa julkaisi videota kosmonautti Oleg Novitskista työskentelemässä avaruusaseman ulkopuolella. Toinen avaruuskävelyllä olleista oli kosmonautti Pjotr Dubrov.

Avaruuskävelyn tarkoituksena oli huoltaa Nauka-laboratoriomoduulia.

Nauka nousi uutisotsikoihin heinäkuussa, kun sen rakettimoottorit käynnistyivät vahingossa, kääntäen avaruusaseman asentoa 45 astetta. Nauka oli kiinnittynyt avaruusasemaan vain kolme tuntia aiemmin.

Asento saatiin korjattua käynnistämällä muiden moduuleiden rakettimoottorit.

Lue lisää: Rakettimoottorit käynnistyivät vahingossa venäläismoduulissa – kansainvälinen avaruusasema nytkähti pois sijoiltaan

Kansainvälinen avaruusasema, joka tunnetaan myös lyhennyksellä ISS, rakennettiin vuonna 1998, BBC kertoo. Projektiin osallistuivat Yhdysvallat, Venäjä, Kanada, Japani ja useita Euroopan maita. Sen eliniäksi arvioitiin aluksi vain 15 vuotta.

Huhtikuussa Venäjän varapääministeri Juri Borisov varoitti, että aseman vanhentuva metalli voisi ”johtaa peruuttamattomiin seurauksiin – katastrofiin. Me emme saa antaa sen tapahtua.”

Roskosmos sanoi viime vuonna, ettei ISS voisi olla toiminnassa enää 2030-luvulla. Tähän mennessä Venäjä on sanonut voivansa rakentaa oman avaruusasemansa, joskaan mitään ei ole vielä vahvistettu.

Kansainvälisellä avaruusasemalla on nyt seitsemän astronauttia: kaksi Venäjältä, kolme Yhdysvalloista, yksi Ranskasta ja yksi Japanista.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?