Saksan Wuhanin supertartuntatilanteen syystä saatiin uutta tietoa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

13 000 asukkaan pikku­kaupungista tuli ”Saksan Wuhan” – nyt super­tartunta­tilanteen syystä saatiin uutta tietoa

Koronapandemian alkumetreillä, helmikuussa 2020, saksalaisessa Gangeltin pikkukaupungissa Nordrhein-Westfalenin osavaltiossa järjestetty juhla eskaloitui koronaviruksen supertartuntatilanteeksi.

Gangeltin pikkukaupunki sijaitsee Saksassa Alankomaiden vastaisella rajalla.

9.9. 6:10

Saksassa, Alankomaiden rajalla sijaitseva Gangeltin kaupunki nimettiin ”Saksan Wuhaniksi” pian sen jälkeen, kun yli 400 kaupungintalon juhlavieraasta lähes puolella todettiin koronavirustartunta keväällä 2020. Juhlavieraiden joukko sairastuminen johti koronavirusepidemian nopeaan leviämiseen koko osavaltion alueella.

Gangeltin tapahtumia pidetään Saksan ensimmäisenä supertartuntatilanteena koronapandemian alkumetreillä.

Nyt brittilehti Guardian kertoo, että Bonnin yliopiston tutkijat ovat saaneet selville uutta tietoa Gangeltin supertartuntatilanteen synnystä.

Tutkijoiden mukaan kaupungintalon huono ilmanvaihtojärjestelmä, joka toi vain 25% raitista ilmaa ilmavirtaan, oli keskeinen tekijä viruksen leviämisessä väkijoukkoon.

Yksilöt, jotka istuivat lähellä ilmanpoistoaukkoja, joutuivat suurimpaan tartuntariskiin, tutkimustekstin esiversiossa todetaan.

Tutkimusta ei ole vielä vertaisarvioitu.

– Jälleen kerran kaikki puhuu sen puolesta, että aerosoleilla ja ilmanvaihdolla on ratkaiseva merkitys sen kannalta saako infektion vai ei, virologi Hendrik Streeck kirjoittaa.

Tutkijat eivät löytäneet todistetta teorioille, joiden mukaan juomia toisten kanssa jakavat, terveysturvallisia suojaetäisyyksiä laiminlyövät ja runsaasti alkoholia käyttävät juhlijat olisivat avainasemassa supertartuntatilanteiden syntymisessä.

– Emme havainneet alkoholinkäytön määrällä mitään vaikutusta tartuntariskiin.

Myös se, kuinka pitkän ajan ihmiset viettivät kaupungintalon sisällä, oli tartunnansaannin kannalta merkittävämpi tekijä kuin ihmisten keskinäiset etäisyydet. Lisäksi vanhemmat ikäryhmät saivat tartunnan nuoria todennäköisemmin.

Guardianin mukaan yksi odottamattomimmista havainnoista uutuustutkimuksessa liittyi siihen, että huomattava osa tilaisuudesta ilman koronatartuntaa selvinneistä henkilöistä oli säännöllisiä tupakoitsijoita. Tutkimuksessa osoittautui että tupakoitsijoilla oli pienempi riski saada koronatartunta, vaikka tupakkataukoihin salin ulkopuolella käytetty aika otettiin huomioon.

Tutkijat kuitenkin muistuttavat, että nykyisten tai entisten tupakoitsijoiden tiedetään kärsivän keskimääräistä enemmän koronataudin vakavista oireista, joten tupakointia ei tule käyttää tartuntariskiä pienentävänä suojauskeinona.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?