Taleban kielsi iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää – uhkaa ankarilla seurauksilla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taleban kielsi iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää – uhkaa ankarilla seurauksilla

Eri puolilla maata on osoitettu mieltä uutta hallintoa vastaan.

Naiset osoittivat mieltään Afganistanin pääkaupungissa Kabulissa tiistaina.

9.9. 4:29 | Päivitetty 9.9. 5:45

Afganistanissa valtaan noussut äärijärjestö Taleban on kieltänyt iskulauseet ja mielenosoitukset, joilla ei ole virallista hyväksyntää. Brittilehti Guardianin mukaan maan sisäministeriöstä varoitettiin, että luvattomista mielenosoituksista on luvassa ankarat lainmukaiset seuraukset.

Eri puolilla maata on järjestetty joitakin mielenosoituksia. Kymmenet naiset osoittivat eilen mieltään uutta hallintoa vastaan pääkaupunki Kabulissa ja Badakhshanin maakunnassa. Mielenosoittajat kritisoivat sitä, että uudessa hallituksessa ei ole yhtäkään naisministeriä.

Britannian yleisradioyhtiö BBC uutisoi, että paikallismedian mukaan joitakin naisia pahoinpideltiin ennen mielenosoitusten hajottamista.

Afganistania seuraava paikallinen Kabul Now -verkkolehti kertoi eilen Twitterissä, että sen toimittajia oli pidätetty ja pahoinpidelty, koska nämä olivat olleet seuraamassa protesteja Kabulissa. Toimittajat vapautettiin myöhemmin.

Taleban varoitti keskiviikkona kansalaisia olemaan osallistumasta protesteihin ja kehotti myös journalisteja olemaan raportoimatta niistä.

Käytännössä kaikki uuden hallinnon ministerit edustavat Talebanin vaikutusvaltaisimpia jäseniä, osa sen väkivaltaisinta Haqqani-verkostoa, joka on syyllistynyt useisiin väkivallantekoihin. Joukossa ei ole yhtään naista tai Afganistanin vähemmistöryhmien edustajia.

Yhdysvallat on kertonut olevansa huolissaan Talebanin nimeämästä uudesta hallituksesta. EU:n mukaan väliaikaishallinto ei täyttänyt lupauksia siitä, että hallintoon otettaisiin monipuolisesti mukaan eri ryhmien edustajia.

Lue lisää: Taleban ruoski Kabulissa protestoineita naisia – ”Miksi ja kuinka kauan meidän tulisi sietää tätä?”

Lue lisää: Yhdysvallat on huolissaan Talebanin nimeämästä Afganistanin uudesta hallituksesta

Lue lisää: Kommentti: 20 vuotta iskuista – voittiko Osama bin Laden?

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?