Madridin homofobisen hyökkäyksen väitetty uhri myönsi valehdelleensa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Homomieheen kohdistunut hyökkäys ajoi järkyttyneet espanjalaiset jälleen protestoimaan – uhri perui yllättäen lausuntonsa

Madridin poliisi kertoi aiemmin tutkivansa Madridissa sunnuntaina keskellä kirkasta päivää tapahtunutta väkivaltaista hyökkäystä. Tapaus sai keskiviikkona yllättävän käänteen.

Madridissa vastustettiin keskiviikkoiltana homofobista väkivaltaa siitä huolimatta, että Madridissa sunnuntaina raportoitu hyökkäys osoittautui keksityksi.

9.9. 6:51

Espanjaa on viime päivinä järkyttänyt jälleen homofobinen väkivalta, jonka vastustamiseksi oli keskiviikkoiltana kutsuttu kokoon lukuisia mielenosoituksia eri puolilla maata. Madridin poliisi kertoi tiistaina tutkivansa viharikoksena hyökkäystä, jonka epäiltiin kohdistuneen 20-vuotiaaseen homoseksuaalimieheen iltapäivällä kirkkaassa päivänvalossa.

Muun muassa El País kertoi epäillyn uhrin joutuneen kahdeksan hupuilla naamioituneen miehen kohteeksi asuintalonsa ulko-ovella Malasañan kaupunginosassa. Poliisin mukaan joukko huusi 20-vuotiaalle solvauksia käyttäen tästä loukkaavaa sanaa maricón. Hänen toiseen pakaraansa oli kaiverrettu sama solvaus teräasetta käyttäen, ja myös hänen alahuultaan oli viilletty veitsellä.

Poliisi ryhtyi etsimään epäiltyjä uhrin lausunnon perusteella sekä alueen turvakameroiden tallenteita tutkien.

Tapausta pidettiin poikkeavana epäiltyjen naamioitumisen sekä hyökkäyksen ajankohdan vuoksi. Järkytystä lisäsi se, että tapahtumapaikka sijaitsee lähellä homoseksuaalien suosimaa liberaalia Chuecan aluetta.

– Tämä on ensimmäinen tämän kaltainen hyökkäys, josta me olemme koskaan kuulleet, poliisin tiedottaja kertoi.

Seksuaalivähemmistöjä puolustavan Madrid Observatory against LGTBphobia -järjestön koordinaattori Rubén López kertoi, että hän ei kyennyt uskomaan tapahtunutta todeksi.

– Olemme shokkitilassa. Ensin ajattelimme, että tässä ei voisi olla kyse vain homofobiasta, vaan myös välienselvittelystä tai jostakin enemmästä. Mutta vaikuttaa siltä, että vain siitä oli kyse. Jos näin on, tämä kauheaa ja pahin asia, jota olen nähnyt Madridissa kuuden vuoden järjestötoiminnan sekä 17 vuoden aktivismin aikana, López sanoi tiistaina.

Mielenosoittajia Madridin Puerta del Sol -aukiolla keskiviikkoiltana.

Keskiviikkona tapaus sai kuitenkin erikoisen käänteen, kun hyökkäyksen epäilty uhri veti lausuntonsa takaisin ja kertoi vammojensa olleen hänen omalla suostumuksellaan aiheutettuja. Käänteestä uutisoivat muun muassa Reuters ja AFP.

Lausunnon muuttumisesta tiedotteella kertonut sisäministeriö ei kommentoinut miehen motiiveja väärien tietojen antamiseen. Hänen henkilöllisyyttään ei ole kerrottu julkisuuteen.

Keskiviikkoillaksi suunniteltujen mielenosoitusten järjestäjät eivät peruneet tapahtumia yllättävästä käänteestä huolimatta, sillä homofobinen väkivalta on ollut Espanjassa runsaasti tapetilla kuluneen kesän aikana.

Heinäkuussa maata järkytti apuhoitaja Samuel Luizin, 24, tapaus. Luiz pahoinpideltiin kuoliaaksi yökerhon liepeillä Galician Coruñassa ja syynä tekoon on pidetty hänen seksuaalista suuntautumistaan.

Niin ikään laajoja protesteja laukaissutta hyökkäystä on kuvailtu ”raakalaismaiseksi ja armottomaksi”.

Sekä tasa-arvoministeri Irene Montero että sisäministeri Fernando Grande-Marlaska muistuttivat keskiviikkona, että seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin kohdistuvien viharikosten määrä on joka tapauksessa noussut vuoden ensimmäisen puolikkaan aikana peräti 43:lla prosentilla edellisvuoden samaan ajanjaksoon verrattuna.

Madridin epäillyn hyökkäyksen myötä Montero kehotti ihmisiä ”katsomaan metsää sitä peittävän puun sijaan”. Pääministeri Pedro Sanchez puolestaan kutsui Espanjan viharikosten vastaisen komission kiireelliseen kokoukseen.

Osansa poliitikkojen kritiikistä saivat myös sosiaalisessa mediassa viharikoksiin rohkaisevat tahot sekä vähemmistöjen oikeuksia äänekkäästi vastustava äärioikeistolainen Vox-puolue.

Homoaktivistina tunnettu elokuvaohjaaja Javier Giner kritisoi julkisesti Madridin väitetystä hyökkäyksestä ilmoituksen tehnyttä 20-vuotiasta.

– Hän aiheutti tarpeetonta vahinkoa kaikille kaikille homofobisten hyökkäysten uhreille sekä kaikille, jotka taistelevat niiden loppumisen eteen, Giner sanoi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?