Voittiko Osama bin Laden? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kommentti: 20 vuotta iskuista – voittiko Osama bin Laden?

Lauantaina suuresta hirmuteosta on 20 vuotta. Sen suunnittelija kuoli ajat sitten, eikä nähnyt toiveidensa toteutuvan Afganistanissa tänä kesänä, kirjoittaa erikoistoimittaja Seppo Varjus.

Osama bin Laden halusi käydä loputonta sotaa. Toive toteutui, sodat jatkuvat yhä, vaikka hän kuoli kauan sitten.

8.9. 19:37

Osama bin Ladenin loppu koitti Pakistanin Abbottabissa 2. toukokuuta 2011. Yhdysvaltain sotilaat surmasivat hänet.

Bin Laden oli kuollessaan sivuhenkilö sodissa, jotka hänen tekonsa käynnistävät. Bin Laden joutui jatkuvasti pelkäämään paljastumista. Al-Qaida-järjestön johtaminen kävi häneltä käytännössä mahdottomaksi, kun jokainen viesti saattoi johtaa CIA:n bin Ladenin jäljille.

Bin Ladenin kuollessa hänen suurimmasta hirmuteostaan, syyskuun 11. päivän iskusta oli kulunut kymmenen vuotta.

Kun bin Ladenin kuolemasta kului kymmenen vuotta, Yhdysvaltain kaatama Taleban palasi valtaan Afganistanissa. Sen perustajan ja bin Ladenin ystävän mullah Mohammad Omarin pojasta tehtiin tiistaina maan puolustusministeri. Bin Laden saattaisi tunnistaa tuttuja kasvoja uudesta hallituksesta muutenkin.

Pitäisikö Osama bin Laden itseään voittajana, jos eläisi?

Osama bin Laden kuului miehiin, joiden pään täytti sota. Hänen kaltaisensa muuttavat usein maailmaa. Huonommaksi.

Saudimiljonäärin poika koki syntyvänsä uudestaan taistellessaan afgaanisissien kanssa neuvostojoukkoja vastaan 1980-luvulla. Kun ne lähtivät ja ateistinen Neuvostoliitto pian romahti, jihadistit kokivat saaneensa sen aikana. Jumala oli heidän puolellaan.

Ilman uusia sotia heidän maailmansa tuntui tyhjältä. Bin Laden valitsi uudeksi kohteeksi jäljelle jääneen supervallan. Jo ennen syyskuun 11. päivän iskuja hän härnäsi sitä. Bin Ladenin toiveet täyttyivät, kun savu nousi New Yorkissa ja Washingtonissa. Siitä on lauantaina 20 vuotta.

On epäselvää mitä bin Laden oikeastaan halusi. Jokseenkin selvää on, että siihen kuului sota Yhdysvaltain kanssa. Aluksi sen sotakoneen voima yllätti Talebanin ja al-Qaidan. Afganistanin islamistivalta romahti hetkessä. Bin Ladenin ja mullah Omarin piilopirttielämä alkoi. Omar onnistui jatkamaan sitä kunnes kuoli sairauteen.

Talebania ei juurittu Afganistanista. Kun uudet ulkoiset ja sisäiset vaarat veivät Yhdysvaltain ja sen liittolaisten huomion, Taleban nousi taas.

Yhdysvallat liittolaisineen vetäytyi häviäjinä. Maailman suurin sotilasmahti näytti nuhjuiselta paperitiikeriltä.

Jos tämä riitti Osama bin Ladenin tavoitteeksi, hän oli varmasti voittaja.

Ennen kuolemaansa bin Laden ehti muutaman kuukauden ajan lukea uutisia arabikeväästä. Olisi mielenkiintoista tietää mitä hän niistä ajatteli.

Bin Ladenin kaltaisten jihadistien ykkösvihollisia olivat nationalistiset arabidiktaattorit. Nyt he kaatuivat yksi toisensa perään. Mutta valtaan tuntuivat nousevat nuoret radikaalit, joiden tavoitteet olivat maallisia.

Bin Laden ei ehtinyt nähdä kuinka hänen innoittamansa uuden polven jihadistit lähtivät tapahtumiin mukaan. Siitä seurasi katastrofi.

Irakissa ja Syyriassa al-Qaidasta irtaantunut Isis riehui raakuuksilta, jollaisia bin Ladenkaan tuskin pystyi kuvittelemaan. Syyriassa sen uhka auttoi diktaattori Bashar al-Assadia pitämään valtansa. Hän oli monelle sittenkin turvallisempi vaihtoehto.

Egyptin muslimiveljeskunta pääsi valtaan vaaleilla. Armeija käytti hyväkseen islamismin ja jihadismin pelkoa. Kun se kaappasi vallan, länsimaat sulkivat silmänsä. Pienen välivaiheen jälkeen Hosni Mubarakin diktatuuria seurasi Abdel Fattah al-Sisin julmempi diktatuuri.

Kaikkein tärkeintä bin Ladenilla olisi ollut muutos Saudi-Arabiassa, islamin syntymailla. Maan todellinen johtaja on nyt kruununprinssi Muhammad bin Salman. Hän edustaa kaikkea mitä bin Ladenin kaltaiset jihadistit vihasivat.

Saudien suvun yksinvalta jatkuu. Maa on Yhdysvaltain tärkeä liittolainen. Kansaa ostetaan tyytyväisiksi länsimaisella krääsällä ja hapatuksella, jollaisia harras Osama bin Laden halveksi.

Jos katsotaan mitä Lähi-idässä tapahtui, Osama bin Laden varmasti hävisi.

Mutta kello ei ole soinut. Syyskuun 11. iskujen vuosipäivä ei lopeta historian kulkua. Ei sitä tehnyt myöskään Talebanin Kabulin valtaus.

Bin Ladenin alun perin innoittamat taistelijat etenevät ympäri Afrikkaa ja monen Aasian maan hallitus joutuu olemaan aina varuillaan.

Länsimaat ovat viime vuosina estäneet isoimmat jihadistiset terrori-iskut omalla maaperällään. Joskus tiedustelupalvelujen ja poliisien silmä varmasti välttää väärällä hetkellä.

Taleban sai uuden mahdollisuuden rakentaa bin Ladenin unelmien kaltainen islamistinen valtio yhdessä maassa. Edellinen yritys oli katastrofi jo ennen Yhdysvaltain hyökkäystä. Nyt uusiin väliintuloihin ei vähällä ryhdytä, sen verran paha Afganistanin maine suurvaltojen esikunnissa on. Taleban väittää oppineensa läksynsä. Harva uskoo.

Osama bin Laden suuruudenhullut unelmat eivät ole kuolleet. Pahan siemenet ovat yhä kylvettyinä. Tulevat vuosikymmenet näyttävät millainen on sato.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?