Historiallinen oikeudenkäynti Pariisin terrori-iskuista alkaa: Oliko ainoan henkiinjääneen hyökkääjän tarkoitus iskeä myös metroon? - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Historiallinen oikeudenkäynti Pariisin terrori-iskuista alkaa: Oliko ainoan henkiin­jääneen hyökkääjän tarkoitus iskeä myös metroon?

Kymmenestä aseistautuneesta terroristista ainoa henkiinjäänyt on vaiennut kuulusteluissa tähän saakka.

Katsojat lähtevät Stade de France -stadionilta, jonka edessä kolme jihadistia räjäytti itsensä. Ainoa henkiinjäänyt terrori-iskuista syytetty hyökkääjä väittää, että hänen oli tarkoitus myös räjäyttää itsensä stadionilla.

8.9. 13:04

Tänään keskiviikkona alkaa historiallinen oikeudenkäynti Ranskan pahimmasta terrori-iskusta, joka tapahtui Pariisissa 13. marraskuuta 2015.

Ääri-islamilaisten hyökkääjien iskuissa kuuteen eri kohteeseen, kuten Bataclan-konserttisaliin sekä baareihin ja ravintoloihin, kuoli yli 130 ihmistä. Noin 400 ihmistä loukkaantui.

Äärijärjestö Isis ilmoittautui myöhemmin Pariisin iskujen järjestäjäksi.

Syytettynä teosta on 20 henkilöä, joista 14 on paikan päällä oikeussalissa, kertoo BBC.

Heidän joukossaan on tiettävästi ainoa hengissä selvinnyt hyökkääjä, Belgiassa pidätetty ranskalais-marokkolainen Salah Abdeslam.

Le Monde kertoo, että Abdeslamin oli ilmeisesti tarkoitus räjäyttää itsensä pommivyöllä. Hän jätti kolme jihadistia Stade De France -stadionin eteen, jossa nämä räjäyttivät itsensä. Hän kuitenkin pakeni hyökkäyspaikalta.

Abdeslam hylkäsi autonsa Pariisin 18. piiriin ja jätti pommivyönsä Montrougen esikaupunkialueelle. Poliisi havaitsi myöhemmin pommivyön vialliseksi.

Muutamaa kuukautta myöhemmin Abdeslam pidätettiin Brysselin Molenbeekin kaupunginosassa, jossa iskuja oli suunniteltu. Silloin hän kertoi poliiseille, että hänen oli ollut tarkoitus räjäyttää itsensä stadionin edustalla, mutta että hän olisi muuttanut mielensä ja jättänyt iskun kesken.

Maaliskuussa 2016 poliisi löysi terroristien ryhmältä jääneen tietokoneen, jonka tiedoista paljastui, että suunniteltuja iskukohteita oli mahdollisesti ollut vielä kaksi lisää.

Pidetään mahdollisena, että Abdeslamin oli sittenkin tarkoitus iskeä Pariisin metroon siinä paikassa, jossa hän oli hylännyt autonsa.

Yksi oikeudenkäynnissä kiinnostava kysymys on, jättikö Abdeslam iskun tarkoituksella kesken, kuten hän itse on sanonut, vai estikö iskun loppuun viemisen pommivyöhön tullut tekninen vika.

Sotilaat vartioivat Pariisin metroa terrori-iskujen jälkeisinä päivinä.

Toinen suunniteltu terrori-iskun kohde, joka ei toteutunut, oli Schipholin lentokenttä Alankomaissa.

Abdeslam on toistaiseksi vaiennut ja kieltäytynyt yhteistyöstä viranomaisten kanssa niin Ranskassa kuin Belgiassa. Oikeudenkäynnissä kiinnostus kohdistuukin siihen, puhuuko Abdeslam vihdoin.

Ainoa kymmenestä aseellisesta hyökkääjästä henkiinjäänyt Abdeslam oli aseistautuneen iskujoukon johtajan lapsuudenystävä. Abdeslamilla oli suuri rooli myös muiden jihadistien kuljettamisessa.

Abdeslam on jo aiemmin tuomittu Belgiassa 20 vuoden vankeuteen. Huhtikuussa 2018 hänet todettiin syylliseksi poliisien murhayrityksestä Brysselin pommi-iskujen yhteydessä 2016.

Muita syytettyjä syytetään eriasteisesta avunannosta terrori-iskun toteuttamiseen. Kuudesta poissa olevasta viiden epäillään jo kuolleen, pääosin Syyriassa tehdyissä ilmaiskuissa.

Oikeudenkäynnissä on tarkoitus selvittää tapahtumien kulkua myös laajemmin, aina terrori-iskun suunnittelusta Syyrian Raqqassa sen toteutukseen.

Oikeudenkäynnin uskotaan jatkuvan ensi vuoden toukokuuhun asti. Mukana on noin 1 800 siviilikantajaa, lähinnä eloonjääneitä sekä uhrien omaisia.

Oikeutta käydään tapausta varten erikseen valmistelluissa tiloissa Pariisin historiallisessa oikeuspalatsissa Ile de la Citen -saarella.

Käsittelyä varten rakennettiin uusi oikeussali, joka tuli maksamaan noin 7 miljoonaa euroa. Salissa on tarkoitus käydä myös muita terrorismiin liittyviä oikeudenkäyntejä, kuten Nizzan 2016 terrori-iskun käsittely.

Lähteet: BBC, Le Monde

Artikkelia täydennetty klo 15.50: Lisätty tieto Ablesdamin Belgiassa saamasta 20 vuoden tuomiosta.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?