Leski vastustaa Robert Kennedyn murhasta tuomitun mahdollista vapautumista – ”Hänen ei pidä saada terrorisoida uudelleen” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Leski vastustaa Robert Kennedyn murhasta tuomitun mahdollista vapautumista – ”Hänen ei pidä saada terrorisoida uudelleen”

Ethel Kennedy julkaisi lausunnon, jossa kertoi vastustavansa miehensä salamurhasta tuomitun Sirhan Sirhanin mahdollista vapautumista ehdonalaiseen.

Sirhan Sirhan pidätettiin murhapaikalla 5. kesäkuuta 1968.

8.9. 2:46

Robert F. Kennedyn leski Ethel Kennedy sanoi tiistaina julkaistussa lausunnossa, että hänen miehensä salamurhasta tuomittua Sirhan Sirhania ei tulisi päästää ehdonalaiseen vapauteen.

– Hänen ei pidä saada mahdollisuutta terrorisoida uudelleen, Ethel Kennedy sanoo lausunnossaan.

Kalifornialainen ehdonalaislautakunta suositteli viime kuussa, että Sirhan päästettäisiin ehdonalaiseen vapauteen. Sirhan voi siis näin päästä vapaaksi istuttuaan vankilassa yli 50 vuotta. Vankilassa istuvalle Sirhanille mahdollisesti ratkaiseva ehdonalaiskuuleminen oli järjestyksessään jo 16:s.

Ehdonalaislautakunnan suositus ei kuitenkaan vielä tarkoita sitä, että 77-vuotias Sirhan pääsisi varmuudella vapaaksi. Sirhanin kohtalo on Kalifornian demokraattikuvernööri Gavin Newsomin käsissä. Hänen edustajansa ei New York Timesin mukaan ole suostunut kertomaan, hyväksyisikö kuvernööri lautakunnan suosituksen.

Ethel Kennedy (keskellä) osallistui miehensä Robert F. Kennedyn elämää kunnioittaneeseen seremoniaan hautausmaalla Arlingtonissa, Virginiassa 6. kesäkuuta 2018.

Robert F. Kennedy kampanjoimassa Ethel-vaimonsa kanssa.

Newsom itse on vaarassa joutua vaihtoon. Hänen omasta jatkostaan päätetään ensi viikolla, kun osavaltion asukkaat äänestävät kuvernöörivaaleissa.

Mediatietojen mukaan Robert F. Kennedyn nuorin poika Douglas oli puhunut Sirhanin vapauttamisen puolesta ehdonalaislautakunnan viimekuisessa käsittelyssä. Toisen pojan Robert F. Kennedy juniorin kerrotaan puolestaan lähettäneen lautakunnalle vapauttamista puoltavan kirjeen.

CNN:n mukaan useat muut perheenjäsenet kuitenkin vastustavat Sirhanin vapauttamista.

Sirhanin asianajaja Angela Berry toimitti ehdonalaislautakunnalle muistion, jossa keskityttiin muun muassa hänen asiakkaansa nuoruuteen: Sirhan oli murhan aikaan vain 24-vuotias ja hänellä oli ollut rankka elämä. Muistioissa kuvaillaan Sirhania palestiinalaiseksi, josta tuli 4-vuotiaana pakolainen, joka joutui "todistamaan julmuuksia, joita useimmat meistä näkevät vain elokuvissa tai pahimmissa painajaisissamme" ennen kuin muutti Yhdysvaltoihin teini-ikäisenä.

Viime kuussa pidetyssä kuulemisessa Sirhanilta kysyttiin, mitä hän sanoisi ihmisille, jotka uskovat hänen olevan vihainen vuosikymmeniä vankeudessa vietettyjen vuosien jälkeen.

– Olen heidän kanssaan täysin eri mieltä. Olen kiitollinen siitä, että pelastuin kaasukammiolta (kuolemantuomiolta). Arvostan elämääni niin paljon. En enää koskaan vaarantaisi itseäni, Sirhan sanoi.

Sirhan oli murhan aikaan vain 24-vuotias.

Sirhan vuonna 2016.

Robert F. Kennedy murhattiin Ambassador-hotellissa kesäkuussa 1968 kesken vaalikampanjaansa, kun hän oli pyrkimässä demokraattien presidenttiehdokkaaksi.

Sirhan tuomittiin aluksi kuolemaan, mutta tuomio muutettiin myöhemmin elinkautiseksi vankeustuomioksi.

Pian alkoi nousta pintaan väitteitä, joiden mukaan Ambassador-hotellissa olisi ollut toinenkin asemies.

Robert ja Ethel Kennedy menivät naimisiin vuonna 1950. Ethel Kennedy ei mennyt uudestaan naimisiin miehensä kuoleman jälkeen.

Senaattori oli Dallasissa vuonna 1963 salamurhatun presidentti John F. Kennedyn nuorempi veli. Senaattori Kennedyn surma tapahtui vain noin kaksi kuukautta ihmisoikeusaktivisti Martin Luther Kingin salamurhan jälkeen.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?