Uudessa israelilaistutkimuksessa vertailtiin koronataudin sairastamisen tuomaa immuniteettia koronarokotesarjasta saatuun immuniteettiin ja todettiin, että koronan sairastaneiden riski sairastua uudelleen on huomattavasti alhaisempi kuin rokotteen saaneiden.
Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet ei ole tutkimuksen tuloksesta yllättynyt. Sairastettu tauti tuo muidenkin tautien osalta tyypillisesti rokotetta paremman immuniteetin.
– Rokotteen idea on ikään kuin matkia infektiota, ettei tarvitse sitä tautia sairastaa, Rämet sanoo ja huomauttaa, että muun muassa vesirokkorokotteissa käytetään juurikin heikennettyä virusta.
– Perusidea on se, että rokotuksella saadaan suoja ilman kaikkia mahdollisia haittoja, jotka tauti tuo, Rämet kiteyttää.
Mika Rämet johtaa Rokotetutkimuskeskusta ja toimii lastentautiopin ja kokeellisen immunologian professorina.
Tutkimustulosten mukaan tammi- ja helmikuussa kaksi Pfizer-Biontechin rokotetta saaneet olivat kesäkuukausina 13 kertaa suuremmassa riskissä sairastua koronaviruksen deltamuunnoksen aiheuttamaan tautiin kuin ne, jotka olivat sairastaneet koronaviruksen aiheuttaman taudin tammi–helmikuussa. Molemmilla ryhmillä immuniteetin saamisesta oli kulunut noin puoli vuotta.
Rokotteen saaneiden todennäköisyys sairastua oireita aiheuttavaan koronatautiin oli 27 kertaa suurempi kuin aiemmin koronataudin sairastaneiden. Riski joutua taudin takia sairaalahoitoon oli kahdeksan kertaa suurempi rokotettujen keskuudessa.
Uudesta tutkimustiedosta ei kannata vetää johtopäätöstä, etteikö rokotetta kannattaisi ottaa. Rämetin mukaan koronarokotteiden suojateho on erinomainen. Sen sijaan tutkimus kertoo, että sairastettu tauti antaa todella hyvän suojan uutta tartuntaa vastaan.
Koronataudin sairastamisen kautta immuniteettia ei missään nimessä kannata tavoitella, Rämet huomauttaa.
– Me tiedämme, miten vaarallinen tauti voi olla. Jos sillä lailla suojaa hankkii, voi käydä tosi huonosti. Nuorillekin aikuisille voi tulla vaikeita tautimuotoja, ja nyt on kovasti tutkinnassa, kuinka laajasti long covid -tyyppisiä oireita tulee taudin jälkeen.
Rokotteesta mahdollisesti saatavat reaktiot ovat tarkasti tiedossa, Rämet sanoo ja huomauttaa, että Pfizerin rokotteita on annettu jo yli miljardi annosta.
– On hyvin tiedossa, minkälaisia haittoja voi tulla, kun ottaa rokotteen. Sen lisäksi tiedetään, että taudin vaikeusskaala taas on todella laaja, ja se voi olla todella vaarallinen.
Taudin sairastamisen jälkeen todennäköisyys sairastua uudestaan laskee, mutta silloin potentiaalisesti vaarallisen taudin on jo joutunut sairastamaan.
Kun tutkijat vertasivat 14 000:ta yhden rokoteannoksen saanutta ja taudin aiemmin sairastanutta vastaavaan joukkoon taudin aiemmin sairastaneita, jotka eivät olleet saaneet rokotteita, tulos oli selvä. Yhden rokoteannoksen ja sairastetun taudin yhdistelmä antoi kaksinkertaisen suojan uudelta sairastumiselta verrattuna pelkästään taudin sairastamiseen.
Tätä Rämet pitää merkittävänä tuloksena ja viestinä siitä, että rokote hyödyttää ja kannattaa ottaa, vaikka taudin olisi jo sairastanut.
Tutkimuksessa käytettiin kymmenientuhansien israelilaisten tietoja kesäkuun alun ja elokuun puolivälin väliseltä ajalta, jona koronaviruksen deltamuunnos on ollut vallitseva variantti Israelissa. Tutkimus on alustavasti julkaistu muuan muassa Yalen yliopiston perustamalla, lääketieteellisten tutkimusten ennakkojulkaisuihin keskittyneellä MedXriv-sivustolla, eikä sitä ole vielä vertaisarvioitu. Tutkimusta johtivat KSM-tutkimuskeskuksen Tal Patalon ja Sivan Gazit.
Science-lehden haastattelema immunologian tutkija Charlotte Thålin huomauttaa, että koska sairastavuus oli suuresta tutkimusjoukosta huolimatta vähäistä sekä rokotteet ottaneiden että taudin aiemmin sairastaneiden keskuudessa, vertaillaan tutkimuksessa pieniä lukuja toisiinsa. Kaiken kaikkiaan hyvin harva rokotesarjan saanut tai taudin aiemmin sairastanut sairastui tarkkailujakson aikana koronatautiin. Sairaalaan esimerkiksi joutui kahdeksan rokotteen ottanutta ja yksi taudin aiemmin sairastunut, kun kumpaankin ryhmään kuului 16 000 ihmistä.
Israelilaistutkimus kertoo myös sairastetun koronataudin tuoman immuniteetin kestosta. Tutkijat vertasivat myös, kuinka usein koronataudin maaliskuussa 2020–helmikuussa 2021 sairastaneet sairastuivat uudestaan verrattuna rokotteesta huolimatta sairastuneisiin. Kun koronatautiin sairastuneiden joukkoa laajennettiin näin suureksi, oli yhä kuusi kertaa todennäköisempää, että rokotteet saanut sairastui kuin että aiemmin taudin sairastanut sairastui.
Rokotteen suojan kestosta ei ole tarkkaa tietoa, mutta esimerkiksi uusi brittitutkimus kertoo, että kaksi Pfizer-Biontechin rokoteannosta saaneiden suojataso laski viidessä–kuudessa kuukaudessa 74 prosenttiin. Kuukausi toisen rokotuksen saamisen jälkeen suojaustaso oli 88 prosenttia.
Lue lisää: Uusi tutkimus: Näin Pfizerin ja AstraZenecan koronarokotteiden suojausteho laskee
Koska rokotteen tuoma immuniteetti laskee, puhutaan maailmalla kolmannen rokotteen mahdollisesta tarpeesta. Israel on alkanut elokuussa rokottaa riskiryhmäläisiä kolmannella koronarokotteella.
Rokotteen ja sairastetun taudin tuomaa immuniteettia tutkineet tutkijat huomauttavat, että koska dataa kerätessä ihmiset eivät ole käyneet rutiininomaisissa koronatesteissä, on oireettomia tartuntoja todennäköisesti jäänyt kirjaamatta. Dataan heijastuu myös se, että viime talvena rokotteen ensimmäisenä saaneiden joukossa oli paljon kroonisesti sairaita ja riskiryhmiin kuuluvia.