Britanniassa on selvitetty täysien koronarokotesarjojen suojaustehon laskemista koko maan koronatartuntatiedoilla.
Tutkimuksessa selvitettiin, miten kaksi rokoteannosta suojaa koronavirustartunnan saamiselta eikä siinä otettu kantaa esimerkiksi siihen, onko rokotteista huolimatta saatu taudinkuva lievä vai sairaalahoitoa vaativa tai peräti kuolemaan johtava.
Tutkimuksen mukaan kaksi Pfizer-Biontechin rokoteannosta saaneiden suojataso laski viidessä–kuudessa kuukaudessa 74 prosenttiin. Kuukausi toisen rokotuksen saamisen jälkeen suojaustaso oli 88 prosenttia.
AstraZenecan suojaustaso taas laski neljässä–viidessä kuukaudessa 67 prosenttiin, kun se oli 77 prosenttia kuukauden kuluttua toisesta rokotuskerrasta.
Molempien rokotteiden suojataso laski tutkimuksen mukaan pikkuhiljaa kuukausien kuluessa.
On ollut tiedossa, että rokotteiden suojausteho laskee, minkä vuoksi maailmalla on puhuttu mahdollisesta kolmannesta rokotteesta sekä vuosittaisen tehosterokotteen mahdollisuudesta.
– Heikkenevä suoja oli odotettavissa, eikä se ole syy olla ottamatta rokotetta, tutkimusta johtava professori Tim Spector kertoo BBC:n mukaan.
Englannin terveydenhuoltojärjestelmä NHS:n mukaan koronarokotteilla on jo estetty 84 600 kuolemaa Englannissa.
BBC:n mukaan Britanniassa odotetaan, että kolmansia koronarokotteita ryhdyttäisiin jakamaan jo syyskuussa, mutta lopullista päätöstä ei ole tehty.
Zoen tutkimusta johtanut Spencer vaatii yhtiön tiedotteessa kolmannen tehosterokotteen nopeaa käyttöön ottoa.
Tutkimuksessa seurattiin 1,2 miljoonan kaksi rokotetta saaneen sairastumista koronatautiin kuluvan vuoden toukokuun lopun ja heinäkuun välillä.
Seurantajakso alkoi toukokuun 26. päivänä, jolloin deltavariantista tuli tutkimuksen sivuston mukaan Britanniassa vallitseva tautikanta.
Zoe Covid Study on yksityisen Zoe-nimisen terveyttä mittaavaa sovellusta kehittävän yrityksen laaja koronatutkimusprojekti, johon se saa päivittäistä dataa neljältä miljoonalta ihmiseltä, jotka ovat ladanneet Zoe Covid Symptom Study -sovelluksen ja jota yritys kehittää yhdessä King’s Collegen kanssa.
Tuore tutkimus pohjaa yrityksen huhtikuiseen koronarokotteiden tehokkuutta selvittävään tutkimukseen, joka julkaistiin arvostetussa tiedejulkaisu Lancetissa.
Zoe Covid Studyn luvut ovat hieman matalammat kuin heinäkuun lopussa julkistetut tutkimustulokset Pfizer-Biontechin rokotteen suojaustason laskusta.
Tuolloin kerrottiin, että rokotteen teho on korkeimmillaan 96 prosenttia kaksi kuukautta toisen annoksen saamisen jälkeen ja että puolen vuoden kohdalla teho on enää 84 prosenttia.
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkäri Hanna Nohynek kommentoi elokuun puolivälissä Ilta-Sanomille, että heinäkuisen tutkimuksen 44 000 ihmisen otanta oli suppea.
– Enemmän haluaisin nähdä väestöpohjaista seurantatietoa, jossa on huomioitu ihmisten iän ja sairauksien laajempi kirjo, Nohynek sanoi.
Lue lisää: Näin kauan kaksi rokotetta suojaa koronalta – tämä tehosta tiedetään nyt
Pfizerin tutkimuksessa kaksi rokoteannosta on annettu kolmen viikon välein toisistaan, kun taas Suomessa rokoteväli on ollut lähtökohtaisesti 12 viikkoa.
Kuten Suomessakin, alun perin rokoteannokset on suositeltu annettavaksi 12 viikon välein, mutta viime aikoina toista rokoteaikaa on voinut aikaistaa otettavaksi jo kahdeksan viikkoa ensimmäisen annoksen jälkeen.