Varapresidentti Kamala Harrisin lento viivästyi Vietnamissa raportoitujen ”Havannan syndrooman” tapausten vuoksi

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan diplomaatteja on jouduttu eväkuoimaan Vietnamista viikonloppuna "selittämättömien terveysvaivojen” vuoksi.

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harris saapui tiistaina useamman tunnin viivästyksen jälkeen Vietnamiin.

Yhdysvaltain varapresidentti Kamala Harrisin lento Vietnamiin viivästyi tiistaina useilla tunneilla Hanoissa raportoidun mystisen Havannan syndroomatapauksen vuoksi, kertovat BBC ja CNN.

Yhdysvaltalaismedioiden mukaan diplomaatteja on jouduttu eväkuoimaan viikonloppuna "selittämättömien terveysvaivojen” vuoksi, millä Yhdysvaltain hallinto viittaa usein ”Havannan syndrooman” aiheuttamiin oireisiin.

NBC kertoo yhdestä evakuoidusta ja CBS News puolestaan raportoi kahden henkilön saaneen oireita yhdysvaltalaisdiplomaattien kodeissa Hanoissa.

Harrisin matkaa Singaporesta Hanoihin lykättiin tapausten vuoksi tiistaina usealla tunnilla. Yhdysvaltain ulkoministeriö päätti kuitenkin ”huolellisen arvion” jälkeen jatkaa varapresidentin vierailua alueella.

Harrisin tiedottaja Symone Sanders kertoi medialle Air Force Two -koneessa, että varapresidentin vointi on hyvä ja viivästys ei liittynyt Harrisin terveydentilaan.

Valkoisen talon lehdistösihteeri Jen Psaki vahvisti, että oireita saaneet diplomaatit eivät olleet Harrisin henkilökuntaa. Psakin mukaan toistaiseksi ei ole tiedossa, oliko varapresidentti valikoitunut hyökkäyksen kohteeksi.

Varapresidentti Harris on parhaillaan vierailulla kaakkois-Aasiassa vahvistamassa suhteita alueen liittolaisiin. Kyseessä on Harrisin varapresidenttikauden toinen ulkomaanmatka.

Kyseessä on ensimmäinen raportoitu ”Havannan syndrooman” aiheuttama tapaus Vietnamissa. Aiemmin jopa sadat yhdysvaltalaisdiplomaatit ovat saaneet outoja oireita Kuubassa, Kiinassa ja viimeksi heinäkuussa Itävallassa.

Lue lisää: Itävalta ja Yhdysvallat tutkivat yhdysvaltalaisdiplomaattien kokemia mystisen "Havannan syndrooman" kaltaisia oireita Wienissä

Mystisen Havanna-syndrooman oireisiin kuuluu korvien tinnitus, pahoinvointi ja raju päänsärky. Ensimmäinen tapaus raportoitiin vuonna 2016, kun Kuuban pääkaupungissa Havannassa Yhdysvaltojen suurlähetystön työntekijät valittivat ”läpitunkevien äänien” aiheuttamista oudoista oireista.

Yhdysvaltain kansallisen tiedeakatemian viime vuonna julkaiseman raportin mukaan syndrooman oireet ovat yhteneväiset sen kanssa, että työntekijät olisivat joutuneet suunnatun mikroaaltoenergian kohteeksi.

Tästä huolimatta Yhdysvaltain tiedusteluviranomaiset eivät ole saaneet oireiden virallista aiheuttajaa selville. Ulkoministeriön työntekijät ovat CNN:n mukaan olleet tyytymättömiä ministeriön johdon ja ulkoministeri Antony Blinkenin ”vaimeaan” reagointiin asian selvittämisessä.

Yhdysvaltain keskustiedustelupalvelu CIA:n johtaja William Burns kertoi heinäkuussa yhdysvaltalaismedia NPR:lle, että yli 200 virkamiestä ja heidän perheenjäsentään on sairastunut niin sanottuun ”Havannan syndroomaan”.

Lue lisää: Amerikkalais­virka­miehet kärsivät ”selittämättömistä terveys­vaivoista” – puolustus­ministeriö tutkii asiaa

Lue lisää: Oudot oireet piinasivat Yhdysvaltain diplomaatteja Kuubassa – raportti tarjoaa vihdoin selityksen

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?