Yle: Afganistaniin jääneet henkivartijat eivät aio antaa Suomelle anteeksi

Vartijan mukaan he työskentelivät näkyvässä roolissa suojellessaan suomalaisia diplomaatteja ja poliitikoita, ja ovat siksi suuremmassa vaarassa kuin Suomen valtion suoraan palkkaamat paikalliset.

Suomen suurlähetystöä Kabulissa vartioineet vartijat eivät ole evakuointilistalla.

24.8.2021 4:01 | Päivitetty 24.8.2021 8:51

Suomen suurlähetystöä Kabulissa vartioineille afganistanilaisille vartijoille tuli shokkina, että he eivät olleet evakuoitavien listalla. Asiasta kertoo Ylen haastattelema vartija.

Kabulissa Suomen lähetystöä vartioineet ja suomalaisia diplomaatteja turvanneet vartijat oli palkattu tehtävään paikallisen alihankkijan kautta.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kertoi viime viikolla, että alihankintasopimuksella lähetystön turvallisuudesta ja hankinnoista vastanneet työntekijät eivät ole evakuoitavien joukossa. Haavisto sai itsekin turvamiehiltä suojelua, kun hän vieraili Kabulissa viime lokakuussa.

Lue lisää: Pitäisikö Suomen auttaa suomalaisia Afganistanissa turvanneita? Asiantuntija arvioi: ”Kyllähän jokaisen sivistys­valtion...”

Yhden Ylen tavoittaman henkivartijan mukaan tieto tuli vartijoille ”täytenä shokkina”. Hän kertoo työskennelleensä suomalaisille seitsemän ja toiset vartijat jopa 10 vuotta, mutta ”suomalaisia ei kiinnosta”.

Vartijan mukaan he työskentelivät näkyvässä roolissa suojellessaan suomalaisia diplomaatteja ja poliitikoita, ja ovat siksi suuremmassa vaarassa kuin Suomen valtion suoraan palkkaamat paikalliset.

Haastateltu vartija kertoo, että Taleban ”voisi helposti tappaa” heidät, mikäli löytäisi työtodistuksen. Tämä on vartijan mukaan Suomen suurlähetystön vika ja he eivät anna Suomelle anteeksi kohteluaan.

Kansanedustaja Tom Packalén (ps) vetosi torstain täysistunnossa hallitukseen, jotta turvamiesten turvallisuus taattaisiin samalla tavalla kuin muidenkin Suomen valtiolle työskennelleiden turvallisuus.

– Me olemme jättämässä sinne oman onnensa nojaan suuren joukon ihmisiä, jotka ovat riskeeranneet oman henkensä Suomen turvallisuuden puolesta.

Packalénin mielestä turvamiesten puuttuminen autettavien listalta on vaarallinen esimerkki tulevaisuuden kannalta.

Haavisto kertoi maanantaina, että Suomi on saanut evakuoitua Afganistanista yli 140 henkeä, kuten Suomen kansalaisia ja lähetystön työntekijöitä.

Moni muu maa on Suomen tavoin päättänyt olla evakuoimatta alihankkijan kautta palkattuja vartijoita. Guardian kertoi perjantaina, että Britannia oli kuitenkin ”tehnyt u-käännöksen” ja päättänyt myöntää 125:lle lähetystöä vartioineelle afgaanille turvapaikan maasta.

Juttua päivitetty kello 8.51. Lisätty tieto, että ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) sai turvamiesten suojelua vieraillessaan Kabulissa viime vuonna.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?