CNN: Kabulin kentän tulitaistelun käynnisti tuntematon tarkka-ampuja – afgaanijoukot ja amerikkalaiset päätyivät ampumaan toisiaan

Lentoaseman ulkopuolella olleen tarkka-ampujan mahdolliset kytkökset eivät ole tiedossa. Ampumisessa kuoli yksi afgaanisotilas ja loukkaantui kolme.

23.8.2021 17:02

Yksi Afganistanin turvallisuusjoukkojen sotilas kuoli ja kolme muuta loukkaantui Kabulin lentoasemalla maanantaina käydyssä tulitaistelussa. Reutersin mukaan asiasta alun perin tiedottaneet saksalaisjoukot kertoivat tulitaistelussa olleen osallisena afgaanisotilaita, ulkomaisia joukkoja sekä ”tuntemattomia asemiehiä”.

CNN:n lähteen mukaan tulitaistelu käynnistyi, kun lentoaseman ulkopuolella ollut tarkka-ampuja ampui kuoliaaksi kenttää turvaamassa olleen afgaanisotilaan. Ampujan mahdollisista kytköksistä ei lähteen mukaan ole tietoa.

Sekavassa tilanteessa afgaanisotilaat vastasivat tuleen, mutta epähuomiossa he ampuivat kohti Yhdysvaltain merijalkaväen sotilaita, jotka niin ikään avasivat tulen. Neljä afganistanilaista loukkaantui merijalkaväen sotilaiden luodeista.

Loukkaantuneiden tila on lähteen mukaan vakaa. Yhdysvaltalaiset selvisivät tilanteesta vammoitta.

Lue lisää: Paine evakuoinneille kasvaa Kabulissa – Haavisto: "Emme tiedä, miten kauan lentokenttä pysyy auki"

Vaikka Afganistanin hallinto ja armeija romahtivat Talebanin vallatessa maata, Reutersin mukaan lentoasemalla on edelleen noin 600 Afganistanin turvallisuusjoukkojen jäsentä, jotka turvaavat aluetta evakuointien aikana.

Tuhannet afganistanilaiset ja ulkomaalaiset ovat pyrkineet Kabulin lentoaseman aitojen sisäpuolelle sen jälkeen, kun äärijärjestö Taleban valtasi kaupungin 15. elokuuta. Heidän toiveenaan on päästä pakenemaan maasta ennen kuin Yhdysvaltain johtamat joukot päättävät evakuointioperaationsa elokuun lopussa.

Ainakin 20 ihmisen on kerrottu kuolleen lentoaseman ulkopuolella vallitsevassa kaaoksessa. Britannian puolustusministeriön mukaan seitsemän afgaanisiviiliä rusentui kuoliaaksi lauantaina kahdessa eri paikassa syntyneessä tungoksessa.

Osa henkensä menettäneistä on kuollut ammuttuina.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?