Mediat: Yhdysvallat antamassa Pfizerin koronavirusrokotteelle täyden myyntiluvan ensi viikolla – tätä se merkitsee - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mediat: Yhdysvallat antamassa Pfizerin korona­virus­rokotteelle täyden myynti­luvan ensi viikolla – tätä se merkitsee

Epäselvää on, miten täyden myyntiluvan antaminen vaikuttaisi alle 12-vuotiaiden rokottamiseen.

Pfizerin rokotteen odotetaan saavan täyden myyntiluvan USA:ssa.

22.8. 6:00

Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n odotetaan antavan maanantaina täyden käyttöluvan Pfizerin koronavirusrokotteelle. Asiasta uutisoi perjantaina ensimmäisenä yhdysvaltalaislehti New York Times.

Lehti perustaa tietonsa omiin lähteisiinsä.

Tähän asti Yhdysvalloissa rokotteen käyttämiselle on ollut ainoastaan hätäkäyttölupa. Hätäkäyttölupa voidaan myöntää esimerkiksi rokotteelle, jos se pitää saada käyttöön kiireellisesti.

New Yorkissa mainostettiin koronavirusrokotetta.

Vaikka muutos käyttöluvassa voi kuulostaa pieneltä, sillä voi olla suuri merkitys. ABC:n mukaan kolme kymmenestä rokottamattomasta ottaisi todennäköisemmin rokotteen, jos sillä olisi hätäkäyttöluvan sijaan täysi käyttölupa.

ABC:n mukaan täysi käyttölupa voisi kannustaa myös yhä useamman vanhemman ottamaan rokotuksen lapsilleen.

Epäselvää on, mitä täysi myyntilupa tarkoittaisi alle 12-vuotiaiden rokottamiselle.

FDA:n rokoteasiantuntijaryhmän jäsen ja lastentautilääkäri Paul Offit sanoi CNN:lle, että ei usko, että täyden myyntiluvan antaminen rokotteelle nopeuttaisi lasten rokottamisen aloittamista.

Liikkuva korona rokotuspiste New Yorkissa.

Lue lisää: Yhdysvallat aikoo aloittaa lisä­rokote­annosten antamisen syys­kuussa

Myös Euroopan lääkevirasto EMA on myöntänyt ainoastaan ehdollisen myyntiluvan koronarokotteiden myyntiin. Tähän asti Suomi on seurannut koronarokotteeseen liittyvissä asioissa Euroopan lääkevirasto EMA:a.

Suomi aloitti 12–15-vuotiaiden rokottamisen 9. elokuuta. EMA hyväksyi Pfizerin rokotteen käyttämisen 12–15-vuotiaille toukokuun lopussa.

Tällä hetkellä Suomi on mukana tutkimuksessa, jossa selvitetään Pfizerin koronavirusrokotteen vaikutuksia alle 12-vuotiaisiin lapsiin. Tutkimuksesta Suomessa vastaa Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskus.

Rokotetutkimuskeskuksen johtaja Mika Rämet kertoi aiemmin elokuussa Ilta-Sanomille, että vielä ei ole ajankohtaista miettiä, koska Suomi alkaa rokottaa alakouluikäisiä.

Rokotetutkimuksen tuloksia voi odottaa syyskuussa. Sen jälkeen EMA:n pitää antaa oma päätöksensä myyntiluvan laajentamisesta, minkä jälkeen THL ja STM antavat asiasta omat kannanottonsa.

Koronavirukseksi pukeutunut Kenneth Artry esiintyi supersankari- ja koronavirusteemaisessa näytelmässä.

Lue lisää: Koska kouluikäisten rokotukset alkavat, miten ne käytännössä järjestetään ja kuka tekee päätöksen? Tämä tiedetään koululaisten rokottamisesta

Kouluikäisten rokottaminen on herättänyt tunteita Suomessa. Esimerkiksi Opetusalan ammattijärjestön (OAJ) puheenjohtaja Olli Luukkainen kertoi Ilta-Sanomille, että rokotusvastaiset yhteydenotot kouluihin ovat lisääntyneet.

– Näitä viestejä on tullut eri puolilta Suomea ja tämä on varsin valitettavaa, Luukkainen sanoo Ilta-Sanomille.

Lauantaina Hämeenlinnan kaupunki kertoi, että tänään järjestettyä 12–15-vuotiaiden walk in -rokotustapahtumaa turvaamaan kutsuttiin poliisi.

Helsingissä poliisi on kertonut, että helsinkiläiseen kouluun pyrki sisään kolme koronarokotuksia vastustavaa henkilöä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?