Expressenin lähteet: Isisin jäsenten pelätään soluttautuneen Kabulin kentällä siviilien joukkoon

Yhdysvaltalaisviranomaisen mukaan uhkana on, että terroristijärjestö Isis pyrkii tekemään Kabulin lentoasemalla iskun, jolla se saisi vahingoitettua samalla sekä amerikkalaisia että vihollistaan Talebania.

Afganistanissa Kabulin lentoaseman turvallisuustilanteen kerrotaan heikentyvän edelleen. Yhdysvallat ohjeisti maassa olevia kansalaisiaan välttämään kentälle matkustamista lauantaina, mainiten syyksi mahdolliset turvallisuusriskit lentoaseman porteilla.

Reutersille puhuneen yhdysvaltalaisen sotilasviranomaisen mukaan viimeksi kuluneen vuorokauden aikana on ollut useita lyhyitä jaksoja, jolloin lentokentän portit on jouduttu sulkemaan. ”Vihollistilanteessa” kentällä ja sen ympärillä ei kuitenkaan ole ilmoitettu tapahtuneen muutoksia.

Artikkelin yläosassa olevalla videolla Afganistanin erikoisjoukkojen jäsenet ampuvat ilmaan hajottaakseen lentoasemalle tungeksineen väkijoukon. Varoitus! Videon sisältö voi järkyttää herkempiä.

Yhdysvaltain merijalkaväen sotilas avusti evakuoinneissa Kabulin lentoasemalla perjantaina.

Myös Sveitsi keskeytti tilauslentonsa Kabulista lentoasemalla vallitsevan kaaoksen sekä ”turvallisuustilanteessa viime tunteina tapahtuneen merkittävän heikkenemisen” vuoksi.

Ruotsalaislehti Expressenin niin ikään saamien tietojen mukaan lentokentän portit ovat olleet lauantaina suljettuina ja evakuointilennot keskeytettynä. Lehden lähteiden mukaan syynä tähän ovat kuitenkin ranskalaiset ja yhdysvaltalaiset tiedustelutiedot, joiden mukaan terroristijärjestö Isisin jäseniä olisi soluttautunut lentokentälle ja maasta pois pyrkivien afganistanilaisten joukkoon.

New York Timesille lauantaina puhuneen viranomaislähteen mukaan vakavin uhka on tällä hetkellä se, että Isisin Afganistanin-haara yrittäisi toteuttaa iskun, jolla se saisi vahingoitettua amerikkalaisia ja samalla horjutettua Talebanin kontrollin tunnetta.

Lehden mukaa epäselväksi jää, kykenisikö Afganistanin Isis toteuttamaan kyseisen iskun.

Taleban ja Afganistanin Isis ovat toistensa vihollisia. Vuoden 2019 lopussa Isis menetti taistelussa valtaamansa alueet, mutta sen organisaatioon kuuluvat pienemmät yksiköt ovat jatkaneet toimintaansa alueella ja myös Kabulissa matalalla profiililla.

Afgaaninainen kiitti yhdysvaltalaissotilasta halauksella tämän autettua hänen perheensä jälleen yhteen Kabulin lentoasemalla.

Pentagonin tiedottaja John F. Kirby ei lauantaina järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kommentoinut turvallisuusuhkien yksityiskohtia, mutta hän kertoi tilanteen olevan lentoasemalla erittäin räjähdysherkkä ja muuttuvan tunneittain.

Kirbyn mukaan turvallisuutta heikentävät lentoaseman sisäänkäynneille kerääntyneet laajat väkijoukot, joihin liittyy myös riski mahdollisista terrori-iskuista.

Jo viikon verran kaaoksen vallassa olevalla lentoasemalla on noin 5 000 amerikkalaissotilasta ja pienempiä määriä muun muassa britannialaisia, saksalaisia, ranskalaisia ja espanjalaisia joukkoja. Myös Suomesta lähtenyt puolustusvoimien suojausjoukko pääsi lauantaina määränpäähänsä Kabuliin avustamaan evakuoinneissa.

Lue lisää: Suomalais­sotilaat saapuivat Kabuliin keskelle kaaosta – Yhdysvallat kielsi kansalaisiaan menemästä lentokentälle turvallisuus­uhkien vuoksi

Lentoaseman ulkopuolella Taleban kontrolloi ihmisten pääsyä lentoasemalle. Afganistanilaiset on pääasiassa pysäytetty tiesuluille ja käännytetty takaisin.

Taleban kiisti lauantaina sieppaavansa ulkomaalaisia, mutta samalla se ilmoitti, että heiltä kysytään todennäköisesti kysymyksiä heidän pyrkiessään lentoasemalle.

Ainakin 12 ihmisen on vahvistettu kuolleen Kabulin lentokentän kaaoksessa tähän mennessä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?