HS: Utista lähteneet Puolustus­voimien koneet ovat laskeutuneet Georgiaan – seuraavaksi suuntana Kabul

Kaksi Puolustusvoimien konetta on aikaisin tänään laskeutunut Georgian pääkaupunkiin Tbilisiin. Sieltä niiden on määrä jatkaa Afganistaniin.

Ilmavoimien kuljetuskone Casa C-295M kuvattu Tikkakoskella vuonna 2018.

20.8.2021 21:08 | Päivitetty 21.8.2021 8:33

Asiasta kertoo Helsingin Sanomat Flight Radar -lentoseurantasivuston perusteella.

Aiemmin HS kertoi, että Utin lentokentältä nousi perjantai-iltana kaksi Puolustusvoimien Casa C-295M -konetta. Koneet nousivat ilmaan Kouvolan Utista iltaseitsemän jälkeen perjantaina. Koneiden alkuperäinen lähtöaika oli viideltä, mutta ne nousivat lopulta lentoon seitsemän jälkeen.

Koneet nousivat ilmaan vähän sen jälkeen, kun tasavallan presidentti Sauli Niinistö oli vahvistanut Puolustusvoimien joukon lähettämisen Afganistaniin turvaamaan evakuointeja.

Koneiden ensimmäinen pysähdyspaikka oli Puolan eteläosassa sijaitseva Katowicen kaupunki, jonne koneet laskeutuivat noin tunniksi myöhään perjantai-iltana. Sen jälkeen ne jatkoivat matkaansa kohti Romaniaa. Flight Radarin tiedoista käy ilmi, että koneet laskeutuivat Bukarestiin aamuyöllä.

Puolustusministeriö ei vahvista lentoon liittyviä tietoja, eikä ministeriö ole kertonut julkisuuteen suomalaisjoukon täsmällisestä matka-aikataulusta tai -reitistä.

Presidentti Niinistö vahvisti Puolustusvoimien joukon lähettämisen Afganistaniin Kabulin lentokentän alueelle perjantaina ennen iltaseitsemää. Maahan lähetetään HS:n mukaan todennäköisesti Utin jääkärirykmentin erikoisjääkärikomppanian sotilaita.

CASA C-295M -koneita käytetään Ilmavoimien mukaan muun muassa materiaali- ja henkilökuljetuksiin. Koneeseen mahtuu 60 matkustajaa.

Helsingin Sanomat kertoo, että sen tietojen mukaan koneiden reitillä on ainakin kolme välipysähdystä. Tbilisi on näistä kolmas, eli Georgiasta koneiden olisi määrä lähteä suoraan Kabuliin.

Lehti ei ole saanut vahvistusta koneiden matkustajista Puolustusvoimilta tai ulkoministeriöltä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?