Neljäs tartunta-aalto runtelee koronarokotusten mallimaata Israelia – ”Uskon, että olemme sodassa” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Neljäs tartunta-aalto runtelee korona­rokotusten mallimaata Israelia – ”Uskon, että olemme sodassa”

Elokuussa virukseen on menehtynyt 230 israelilaista.

Tartunta- ja kuolinlukujen laskemiseksi Israel pyrkii tarjoamaan kaikille yli 50-vuotiaille kansalaisilleen kolmannen rokoteannoksen.

19.8. 23:01

Kunnianhimoisella rokotustahdillaan mainetta niittäneessä Israelissa palautettiin tällä viikolla epidemiaperusteisia kokoontumis- ja yleisötilaisuusrajoituksia. Asiasta uutisoivan New York Timesin mukaan maan hallitus harkitsee uuden sulkutilan asettamista hillitäkseen jo neljättä tartunta-aaltoa.

Elokuussa virukseen on kuollut 230 israelilaista. Keskiviikkona uusia tartuntoja kirjattiin 5 883. BBC:n mukaan samana päivänä maan sairaaloissa hoidettiin 600 vakavasti sairastunutta koronapotilasta. Epidemiatilanne kuuluu maailman pahimpien joukkoon.

Ravintoloissa, kahviloissa, museoissa, kirjastoissa, kuntosaleilla ja uima-altailla koronapassia edellytetään nyt kaikilta yli 3-vuotiailta.

– Uskon, että olemme sodassa, Israelin koronaviruskomissaari Salman Zarka totesi parlamentin komitealle keskiviikkona.

New York Timesin mukaan leijonaosa Israelin iäkkäämmästä väestöstä sai Pfizerin ja Biontechin molemmat rokoteannokset jo tämän vuoden helmikuun loppuun mennessä. Nyt yli 12-vuotiaista kansalaisista noin 78 prosenttia on rokotettu.

NYT:n haastattelema Israelin kansanterveyden asiantuntija, professori Nadav Davidovitch katsoo tilanteen korjaamisen edellyttävän monitasoista strategiaa. Se pitäisi sisällään maskipakot, julkisten tilaisuuksien osallistujakuntien rajaamisen rokotettuihin tai taudin sairastaneihin sekä terveydenhuollon vahvistamisen.

– Rokotusten oli tarkoitus ratkaista kaikki. Nyt ymmärrämme, että rokotteet eivät riitä, Davidovitch sanoo.

Israelilaiset osoittivat mieltään hallituksen palauttamia rajoituksia vastaan Tel Avivissa 14. elokuuta.

Kun aiemmin valtaosa tartunnoista levisi esimerkiksi vähemmän rokotettujen ultraortodoksijuutalaisten keskuudessa, on uusi aalto keskittynyt kattavasti rokotettuihin ja keskiluokkaisiin lähiöihin.

Rajoitusten palauttamisen lisäksi Israel on pyrkinyt laskemaan tartunta- ja kuolinlukuja tarjoamalla yli 50-vuotiaille kansalaisilleen porrastetusti kolmansia rokoteannoksia. Nyt kolmannen annoksen on saanut yli miljoona israelilaista.

Israelin terveysministeriö julkaisi heinäkuun lopulla tutkimustuloksia, joiden mukaan Pfizerin rokoteannos esti kesäkuun lopun ja heinäkuun alun välisenä aikana koronatartunnat vain 39-prosenttisesti. Vielä tammi–huhtikuun kattavassa tarkastelujaksossa prosentiksi ilmoitettiin 95. Myöhempää tutkimusta on arvosteltu suppeasta otannasta ja muista mahdollisista testausongelmista.

Sittemmin julkaistun tutkimuksen mukaan kolmas annos Pfizeria suojaisi yli 60-vuotiaita virukselta 86-prosenttisesti.

Tartuntalukujen huvetessa keväällä Israel alkoi purkaa aiempia koronarajoituksiaan avatakseen maan talouden. Käytöstä poistuivat muun muassa sähköinen passisysteemi, matkustusrajoitukset ja sisätilojen maskipakko.

Vain joitakin päiviä ennen maskipakon poistumista Modi'in-Maccabim-Re'utin kaupungissa asustava perhe oli palannut Kreikan-matkaltaan. Kaupungin yli 12-vuotiaasta väestöstä yli 90 prosenttia on rokotettu, mutta perheeseen kuului rokottamaton lapsi.

Deltavarianttia kantava lapsi ei ollut jäänyt karanteeniin vaan palasi kouluun aiheuttaen 80 prosenttia oppilaista tavoittaneen tartuntaketjun. Tämän jälkeen delta on noussut Israelin johtavaksi koronavariantiksi. Tartunnat leviävät pääosin maan sisällä.

Aiemmin elokuussa verkkolehti Times of Israel uutisoi 14:sta koronatartunnan saaneesta israelilaisesta, joista jokainen oli saanut kolme rokoteannosta. Tartunnat todettiin viikon sisällä kolmannen rokoteannoksen saamisesta. Henkilöistä kolme sai tehosteannoksensa heikentyneen immuunipuolustuksen vuoksi. Loput 11 olivat yli 60-vuotiaita.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?