Miksi Kabulin lento­kentältä julkaistuissa kuvissa suurin osa on miehiä? Asiantuntija kumoaa yleisen mielikuvan

Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerströmin mukaan lehtikuvat antavat tilanteesta vääristyneen kuvan. Afganistanilaisista pakolaisista 80 prosenttia on naisia ja lapsia.

18.8.2021 18:11

Afganistanista Kabulin lentoasemalta julkaistuissa kuvissa vallitsee kaaos ja paniikki. Väkeä parveilee lentokoneen ympärillä osan jäädessä roikkumaan koneen kylkeen. Koneen sisälle on tuppautunut sadoittain ihmisiä.

Suuri osa kuvissa esiintyvistä on miehiä, mikä on pantu merkille esimerkiksi sosiaalisessa mediassa. Mistä tämä ilmiö kertoo?

Pakenemistilanteissa voimakkaimmat selviytyvät, Suomen Pakolaisavun yhteiskuntasuhdepäällikkö Katja Mannerström sanoo. Olosuhteet lentokentällä ovat vaaralliset: ihmisiä ammutaan ja jopa tallotaan hengiltä. Kun ihmisen henki on uhattuna, hän on voi olla valmis uhkarohkeisiin tekoihin.

– En usko, että ihminen vaikka pienen vauvan kanssa haluaa mennä lentokentälle. Ne, jotka sinne ovat uskaltaneet mennä, ovat uhkarohkeita miehiä.

Lehtikuvat antavat Mannerströmin mukaan tilanteesta vääristyneen kuvan, sillä valokuvat ovat äärimmäisistä tilanteista. Hän toteaa, että esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestön (UNHCR) kuvat kertovat toisenlaisesta todellisuudesta. Lähes puoli miljoonaa afganistanilaista on tänä vuonna joutunut jättämään kotinsa. Heistä 80 prosenttia on naisia ja lapsia.

Epätoivoiset ihmiset kiipeilivät lentokentän muurien yli Kabulissa.

– He eivät vain näy juuri noissa kuvissa, mutta näkyvät esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestön kuvissa.

Tällä hetkellä 18 miljoonaa ihmistä Afganistanissa on humanitaarisen avun tarpeessa. Suurin osa heistä elää tällä hetkellä erilaisissa leiriolosuhteissa. He eivät välttämättä pysty tai edes halua mennä lentokentälle, Mannerström sanoo.

Miksi ihmiset sitten pakenevat maastaan sen sijaan, että taistelisivat itsenäisyytensä puolesta? Tämän voi hahmottaa Afganistanin poliittista historiaa tarkastelemalla. Afganistanin konflikti eroaa perinteisestä sodankäynnistä siten, että mukana on lukuisia osapuolia.

Ihmisiä odottamassa lentokentän liepeillä Kabulissa tiistaina.

– Taleban on järjestäytynyt, sitä tuetaan rahallisesti ja aseellisesti. Vastassa on tavallinen kansa, jolla ei ole aseita. Miten tavalliset ihmiset voisivat vain alkaa taistella ilman minkäänlaisia resursseja, armeijaa tai järjestäytynyttä toimintaa?

Mannerström haastaa ihmiset kuvittelemaan seuraavan tilanteen Suomessa: sinulla ei ole yhtäkään asetta eikä armeijaa, johon liittyä. Äärijärjestön jäsenet kävelevät ovelta ovelle ampumassa ihmisiä. Miten toimit?

Yhdysvallat ilmoitti elokuun alussa olevansa valmis ottamaan maahan lisää afganistanilaisia turvapaikanhakijoita, jotka ovat auttaneet Yhdysvaltain joukkoja taistelussa äärijärjestö Talebania vastaan. Kiintiöön kuuluvat tiedotteiden mukaan myös heidän perheenjäsenensä.

Lähes 650 afganistanilaista pakkautui Kabulista Qatariin lähdössä olleeseen lentokoneeseen sunnuntaina.

Miehet, jotka ovat palvelleet läntisiä toimijoita Afganistanissa, ovat Mannerströmin mukaan myös todennäköisesti suuressa vaarassa.

Todennäköisimmin pakolaisvirrat suuntautuvat Afganistanista ensimmäisenä sen rajanaapuriin Iraniin, Mannerström arvioi. Maassa on jo ennestään paossa yli kolme miljoonaa afganistanilaista.

– Suurin osa heistä on siellä paperittomina, ja heillä on aika huonot oltavat. Kaikkia ihmisiä ei sielläkään pystytä auttamaan.

Useimmat Afganistanista Iraniin pakenevat ihmiset todennäköisesti myös jäävät lähiseudulle, sillä heillä ei ole rahkeita tulla Eurooppaan saakka, Mannerström arvioi. Afganistanilaisten pakeneminen toiseen naapurimaahansa Pakistaniin näyttää tällä hetkellä epätodennäköiseltä, sillä valtion uskotaan tukevan Talebania.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?