Taleban: Naisten oikeudet toteutuvat sharia-lain mukaisesti – näin eteni äärijärjestön ensimmäinen lehdistötilaisuus - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Taleban: Naisten oikeudet toteutuvat sharia-lain mukaisesti – näin eteni äärijärjestön ensimmäinen lehdistötilaisuus

Taleban-liike kommentoi ensimmäisessä lehdistötilaisuudessaan useita sen valtaannousun vuoksi huolta herättäneitä kysymyksiä.

17.8.2021 18:25 | Päivitetty 17.8.2021 20:48

Afganistanissa äärijärjestö Taleban piti tiistaina ensimmäisen mediatilaisuutensa maan valtaamisen jälkeen. Erityisesti afgaaninaisten asema on herättänyt vakavaa kansainvälistä huolta sen jälkeen, kun Taleban valtasi maan.

Taleban vakuutti tiedottajansa Zabihullah Mujahidin mukaan, että ketään ei vahingoiteta, sillä liike ei halua ongelmia kansainvälisen yhteisön kanssa. Mujahid kuitenkin painotti, että liikkeellä on oikeus toimia uskonnollisten periaatteidensa mukaisesti.

– Muilla mailla on erilaisia lähestymistapoja, sääntöjä ja säädöksiä. Afgaaneilla on oikeus omiin sääntöihinsä ja säädöksiinsä, jotka sopivat meidän arvoihimme, Mujahid sanoi BBC:n mukaan.

Talebanin tiedottaja Zabihullah Mujahid kuvattiin järjestön pitämässä lehdistötilaisuudessa Kabulissa tiistaina.

Mujahidin mukaan naisten oikeudet toteutuvat Afganistanissa nyt sharia-lain mukaisesti.

– He tulevat työskentelemään meidän rinnallamme. Haluamme vakuuttaa kansainväliselle yhteisölle, että syrjintää ei tule esiintymään.

Toimittajien esitettyä lisäkysymyksiä Mujahid sanoi, että työskentely ja opiskelu on sallittua naisille ”meidän raamiemme mukaisesti”, kuten myös muu aktiivinen yhteiskuntaan osallistuminen. Hän kuitenkin vältteli vastaamasta kysymyksiin, joissa penättiin tarkempaa tietoa naisten roolista työelämässä.

Lehdistötilaisuuden aluksi Mujahid kuvaili tilannetta ”ylpeyden hetkeksi koko kansakunnalle”.

– 20 vuoden kamppailun jälkeen olemme vapauttaneet maan ja karkottaneet ulkomaalaiset, hän perusteli.

Mujahidin mukaan Taleban haluaa varmistaa, ettei Afganistan ole enää sotatanner. Hän sanoi järjestön ”armahtaneen” kaikki sitä vastaan taistelleet.

– Vihamielisyydet ovat päättyneet. Emme halua minkäänlaisia ulkopuolisia tai sisäisiä vihollisia.

Mujahid kommentoi myös Kabulin valtausta, jonka nopeus tuli yllätyksenä niin paikallisille kuin kansainväliselle yhteisöllekin. Tiedottajan mukaan Taleban ei halua nähdä pääkaupungissa kaaosta.

– Suunnitelmana oli pysähtyä Kabulin porteille, jotta vallansiirtoprosessi olisi saatu päätökseen sujuvasti. Mutta valitettavasti edellinen hallitus oli niin kyvytön, eivätkä turvallisuusjoukot voineet tehdä mitään varmistaakseen turvallisuuden. Meidän oli tehtävä jotakin. Meidän oli mentävä Kabuliin varmistaaksemme asukkaiden turvallisuuden, Mujahid sanoi.

Mujahidin mukaan Talebanin Afganistanissa on edelleen tilaa medialle, joka toimii ”meidän kulttuurisissa raameissamme”. Mujahid painotti, ettei median toiminnassa tulisi olla mitään islamilaisten arvojen vastaista.

– Mediassa teidän tulisi kiinnittää huomiota meidän puutteisiimme, jotta voimme palvella kansakuntaa. Mutta median ei tule työskennellä meitä vastaan, vaan kansakunnan yhtenäisyyden puolesta.

Mujahidin mukaan yksityiset tiedotusvälineet voivat jatkaa toimintaansa ”vapaina ja itsenäisinä”.

Talebanin lippua viriteltiin esille ennen lehdistötilaisuuden alkua.

Huolta on maailmalla kannettu myös niistä afgaaneista, jotka työskentelivät ulkomaalaisille tai yhteistyössä heidän kanssaan ennen kuin Taleban valtasi maan. Mujahidin mukaan näitä ihmisiä vastaan ei aiota ryhtyä kostotoimiin.

– Emme halua, että täällä kasvaneet nuoret lähtevät. He ovat meidän voimavaramme. Kukaan ei tule koputtamaan heidän ovilleen ja kysymään, kenelle he ovat työskennelleet.

Mujahidin mukaan ketään ei aiota myöskään kuulustella tai vainota.

Tiedottaja kertoi, että maan uusi lainsäädäntö alkaa muotoutua, kun hallitus on saatu muodostettua maahan.

– Minun on sanottava yksi asia: Työskentelemme vakavasti hallituksen muodostamiseksi. Siitä tullaan ilmoittamaan, kun työ on saatu valmiiksi.

Mujahidilta kysyttiin myös länsimaissa nousseesta huolesta liittyen siihen, että Afganistanista olisi tulossa turvasatama al-Qaidaan ja muihin äärijärjestöihin kuuluville terroristeille.

– Afganistanin maaperää ei tulla käyttämään ketään vastaan, hän vakuutteli.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?