Taleban nousemassa jälleen valtaan Afganistanissa – tämä tiedetään järjestön johtohahmoista

Talebanit olivat Afganistanin johdossa vuosina 1996-2001, jolloin maassa vallitsi ankara sharia-laki julkisine teloituksineen.

Talebanin johdossa on ollut vuodesta 2016 Hibatullah Akhundzada (kesk.).

16.8.2021 5:55

Äärijärjestö Taleban valtasi sunnuntaina Afganistanissa pääkaupunki Kabulin ja presidentti Ashraf Ghani pakeni maasta.

Taleban-järjestön perusti vuonna 1994 Mohammad Omar Kandaharin kaupungissa 50 uskonnollisten tieteiden opiskelijan kanssa. Parissa vuodessa järjestö nousi sisällissodassa maan johtoon.

Talebanit olivat Afganistanin johdossa vuosina 1996-2001, jolloin maassa vallitsi ankara sharia-laki julkisine teloituksineen. Naisten tuli käyttää burkaa ja ulkona liikkuminen oli sallittua vain miehen seurassa.

Yhdysvaltojen tukemat Pohjoisen liiton joukot syöksivät talebanit vallasta vuonna 2001 ja kahden vuosikymmenen ajan järjestö on käynyt sissisotaa keskushallintoa vastaan.

IS esittelee alla järjestön keskeisimmät johtohahmot.

Hibatullah Akhundzada

Hibatullah Akhundzada on johtanut järjestöä vuodesta 2016.

Iältään noin kuusikymppiseksi arvioitu Hibatullah Akhundzada nousi järjestön johtoon vuonna 2016, kun hänen edeltäjänsä Akhtar Mansour kuoli Yhdysvaltain lennokki-iskussa.

Islamilaisen lain tutkija Akhundzada päättää talebanien poliittisista, uskonnollisista ja sotilaallisista kysymyksistä. Maineeltaan mies on mediatietojen mukaan ennemmin uskonnollinen johtaja kuin sotilaskomentaja.

Akhundzada on julkaissut suurimman osan Talebanin fatwoista eli islamilaisen lain tulkinnoista.

Kandaharissa syntynyt Akhundzada taisteli 1980-luvulla Neuvostoliiton miehitysvaltaa vastaan. Mies liittyi Talebanin riveihin 1990-luvulla.

Tämän jälkeen mies toimi erilaisissa rooleissa Talebanin sisäisissä tuomioistuimissa.

Reutersin mukaan Akhundzada opetti ja saarnasi moskeijassa Pakistanin lounaisosissa sijaitsevassa Kuchlakin kaupungissa 15 vuoden ajan. Hän toimi Mansourin kakkosmiehenä tämän kuolemaan asti.

Mohammad Yaqoob

Perustaja Mohammad Omarin poika Mohammad Yaqoob on toinen Akhundzadan keskeisistä luottohenkilöistä. Yaqoon johtaa järjestön sotilaallisia toimia.

Noin kolmekymppiseksi arvioitu Yaqoob oli vahva ehdokas järjestön johtoon vuonna 2016, mutta hän itse kannatti Akhundzadia, sillä oli mielestään liian nuori ja piti taistelukokemustaan riittämättömänä.

Sirajuddin Haqqani

Etsintäkuulutus Talebanien kakkosmiehestä Sirajuddin Haqqanista.

Arviolta 40-50-vuotias Sirajuddin Haqqani on toinen johtajan luottohenkilöistä. Mies johtaa Haqqani-verkostoa, joka vastaa taloudellisista ja sotilaallista varoista Pakistanin rajan tuntumassa.

Haqqani-verkosto tunnetaan myös monista itsemurhapommituksista, jotka ovat kohdistuneet esimerkiksi pääkaupunki Kabulissa sijaitsevaan hotelliin ja Intian suurlähetystöön.

Abdul Ghani Baradar

Abdul Ghani Baradar on neuvotellut Talebanin osalta rauhansopimuksesta Qatarin Dohassa.

Yksi järjestön perustajista Abdul Ghani Baradar johtaa järjestön poliittista siipeä ja on ollut osana Talebanien neuvottelukuntaa Qatarin Dohassa Afganistanin hallituksen kanssa käydyissä rauhanneuvotteluissa.

Baradar oli yksi järjestön perustajan Omarin luottokomentajista. Mies otettiin kiinni Pakistanin Karachissa vuonna 2010 ja vapautettiin vuonna 2018.

Mohammad Abbas Stanekzai

Qatarin Dohassa vuosikaudet asunut Mohammad Abbas Stanekzai oli yksi talebanhallinnon ministereistä ennen kuin järjestö syöstiin vallasta vuonna 2001.

Mies johtaa Dohan poliittista osastoa ja oli osa talebanien neuvottelukuntaa rauhanneuvotteluissa. Stanekzai on Reutersin mukaan tehnyt monia diplomaattisia ulkomaanvierailuja järjestön nimissä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?