Kuvapari näyttää historian toistamassa itseään: Afganistanin ja Vietnamin evakuointioperaatiot ovat kuin toistensa kopioita - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kuvapari näyttää historian toistamassa itseään: Afganistanin ja Vietnamin evakuointi­operaatiot ovat kuin toistensa kopioita

Yhdysvallat evakuoi diplomaattinsa viime hetkellä helikopterilla, kun Pohjois-Vietnamin joukot valtasivat Saigonin. Samankaltainen tapahtuma toistui 45 vuotta myöhemmin Afganistanin Kabulissa.

Kuvat Saigonin ja Kabulin evakuointioperaatioista leviävät sosiaalisessa mediassa.

16.8. 7:10

Sosiaalisessa mediassa leviää kuvapari, jossa verrataan Yhdysvaltain armeijan evakuointi­operaatioita Saigonissa (nykyinen Ho Chi Minh City) vuonna 1975 ja Kabulissa vuonna 2021.

Saigonin tapahtumat liittyvät Vietnamin sodan päättymiseen, kun Pohjois-Vietnamin joukot valtasivat kaupungin ja Yhdysvaltain suurlähetystö evakuoitiin viime hetkellä diplomaattien noustessa rakennuksen katolta helikopterin kyytiin.

Samannäköinen operaatio toistui reilut 46 vuotta myöhemmin Kabulissa, Afganistanissa, kun Yhdysvallat päätti vetää joukkonsa pois maasta ja muutamaa kuukautta myöhemmin ääriliike Taleban valtasi pääkaupungin ja kaappasi vallan itselleen.

Vuonna 1975 Saigonin Yhdysvallat evakuoi suurlähetystön katolta henkilöstöä viime hetkellä, kun Pohjois-Vietnamin armeija valtasi kaupungin.

Afganistanin tapahtumia on useissa yhteyksissä verrattu Vietnamin sotaan, ja erityisesti Kabulin sunnuntainen valtaus on herättänyt monissa muistikuvia Saigonin tapahtumiin.

Vietnamin sota kesti 20 vuotta, Yhdysvaltojen joukot olivat Afganistanissa lähes 20 vuotta.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?