Yhdysvaltain presidentti Joe Biden julisti 8. heinäkuuta, vain 38 päivää sitten, ettei Talebanilla ole mahdollisuuksia kaapata valtaa Afganistanissa.
Videoklippi Bidenin lehdistötilaisuudesta leviää sosiaalisessa mediassa kulovalkean tavoin. Siinä Biden vastaa toimittajien kysymyksiin ehdottoman itsevarmana sen jälkeen, kun oli ilmoittanut Yhdysvaltain joukkojen vetäytyvän Afganistanista syyskuuhun mennessä.
– Ei, se ei ole väistämätöntä. Koska Afganistanilla on 300 000 hyvin varustettua sotilasta ja ilmavoimat noin 75 000:ta talebania vastaan, Biden sanoi ja totesi Afganistanin armeijan olevan yhtä hyvin varusteltu kuin minkä tahansa muun maan armeijan.
Toimittaja huomauttaa Bidenille, että Yhdysvaltain omasta tiedustelupalvelusta on arvioitu, että Afganistanin hallitus tulee mitä todennäköisimmin hajoamaan.
– Se ei ole totta, Biden huudahtaa keskeyttäen toimittajan kysymyksen.
Bidenin mukaan Yhdysvaltain tiedustelupalvelut eivät olleet tulleet sellaiseen johtopäätökseen. Presidentti uskoi, että Afganistanin johtajilla oli kyky pitää hallinto kasassa.
– Mahdollisuus, että Taleban valloittaisi nopeasti kaiken ja ottaisi koko maan hallintaansa, on äärimmäisen epätodennäköinen, Biden totesi.
Videon on jakanut Twitter-tilillään muun muassa tiedustelupalvelu CIA:n entinen upseeri Bryan Dean Wright.
– Tästä voi tulla surullisenkuuluisin – ja tuhoisin – Yhdysvaltain presidentin pitämä lehdistötilaisuus koskaan, Wright kirjoittaa.
Afganistanin tilannetta vuosia seurannut apulaissotilasprofessori Antti Paronen arvioi aiemmin sunnuntaina STT:lle, että kova korruptio on saanut Afganistanin asevoimat näyttämään todellista suuremmalta.
Presidentti Joe Biden uskoi, että Afganistanin johtajilla oli kyky pitää hallinto kasassa.
Parosen mukaan Afganistanin asevoimien vahvuus on ollut väitettyä pienempi. Väitetylle joukolle on kuitenkin voitu maksaa edelleen palkkoja, jotka ovat todellisuudessa päätynyt korruptiona esimerkiksi paikalliselle komentajalle.
Korruptio selittää kuitenkin armeijan nopean romahduksen Talebanin edessä vain osin. Armeijan heikkoa suoritusta voi selittää myös kulttuurisin syin sekä vastustajan rakenteella.
– Yhtäältä taistelutahto on huono ja toisaalta joukkojen tosiasiallinen vahvuus ei ole sellainen, jollainen lännessä on annettu ymmärtää, Paronen sanoo STT:lle.
Ulkopoliittisen instituutin vieraileva johtava asiantuntija Olli Ruohomäki kertoi aiemmin tällä viikolla STT:lle tapahtumien nopeuden yllättäneen myös esimerkiksi Yhdysvaltain hallinnon sisäpiiriläiset.
– Siellä oli arvioita, että menee 2–3 vuotta ennen kuin Afganistanin hallinto luhistuu. Ne arviot ovat nyt jo selvästi vanhentuneita, Ruohomäki totesi.
Viimeisimmät arviot ennen Talebanin lopullista vyörytystä puhuivat noin kolmesta kuukaudesta. Lopulta Afganistanin hallitus joutui antautumaan alle viikossa.