Tällaista elämä oli Talebanin hirmu­vallan alla: Tiukat pukeutumis­säännöt, ruoskintaa, raiskauksia, pakko­avio­liittoja...

Taleban on nyt väittänyt, että naisten oikeudet turvattaisiin, mutta ihmisoikeusaktivistit epäilevät lupauksen pitämistä.

Afganistanilaissotilas käytti joulukuussa 2001 puukeppiä pitääkseen järjestystä yllä naisten jonottaessa ruoka-apua Kabulissa.

16.8.2021 6:30

Afganistanissa naiset, toisinajattelijat, vähemmistöt ja monet muut ovat kauhuissaan äärijärjestö Talebanin ottaessa maata haltuun.

Naisten asema Afganistanissa on parantunut huomattavasti sitten Talebanin 1990-luvun hirmuhallinnon, vaikkakin sitä on kuvailtu edelleen vaikeaksi. Jos ja kun Taleban nousee uudelleen valtaan, pelätään, miten naisten aseman käy.

Taleban hallitsi suurinta osaa Afganistania vuosina 1996–2001. Talebanin valtakaudella Afganistan oli maailman ainoa maa, jossa oli käytössä äärimmäisen ankarasti ja konservatiivisesti tulkittu islamilainen sharia-laki.

Sharia eli islamilainen laki on islaminuskossa Jumalan säätämä muuttumaton oikeusjärjestys. Laki on ihmisen tulkittavissa, ja eri lainoppineiden koulukunnat tulkitsevat sitä eri tavoilla. Länsimaissa laki tunnetaan eritoten ankarista rangaistuksistaan, mutta suurin osa siitä säätelee tavallista elämää, muun muassa perinnönjakoa, avioliittoa ja ruokailusäädöksiä.

Ennen talibanhallintoa burkaa käytettiin Afganistanissa harvoin. Kuva joulukuulta 2001.

Talebanin vallan alla muun muassa television katsominen, tanssiminen ja musiikki kiellettiin. Uutistoimisto AFP kertoi hiljattain, että Talebanin vallan alla myös näyttävät kampaukset ja leijan lennättäminen olivat kiellettyjä.

Sharialakien nojalla tuomittuja rikollisia ammuttiin julkisesti niskaan, ja muun muassa toisinajattelijoita ja toimittajia surmattiin. Väkivalta median edustajia vastaan näyttää jatkuvan. Viimeksi viime viikolla Reuters uutisoi, että erään radiokanavan johtaja oli tapettu ja yksi toimittaja kidnapattu Talebanin toimesta.

Naisen asema on sharian mukaan selvästi alisteinen miehiin nähden, ja erityisesti naisille Talebanin vallan aika olikin surkeaa.

The Conversation -julkaisun mukaan vuonna 1999 yksikään tyttö Afganistanissa ei mennyt lukioon, ja vain 4 prosenttia niistä tytöistä, jotka olisivat voineet olla peruskoulussa, olivat siellä. Kouluttautumisen lisäksi myös naisten työssäkäynti muualla kuin terveydenhuollossa kiellettiin.

Talebanin vallan alla pukeutumissäännöt olivat tiukat, ja jos nainen paljasti kasvonsa burkansa alta julkisesti, hänet ruoskittiin.

Talebanin vallan alla pukeutumissäännöt olivat tiukat, ja jos nainen paljasti kasvonsa burkansa alta julkisesti, hänet ruoskittiin. Jopa nilkkojen paljastumisesta seurasi rangaistus. Burkat eivät olleet halpoja, joten kaikilla ei ollut varaa omaan, ja naiset joutuivatkin jakamaan burkia keskenään – mikä saattoi tarkoittaa jumiutumista useaksi päiväksi kotiin, jos burka oli jollain toisella käytössä.

Liikkumista rajoitettiin niin, että naiset eivät saaneet liikkua ilman oman aviomiehen tai sukulaismiehen seuraa ulkona. Jos nainen tavattiin liikkumasta jonkun muun kuin sukulaisen tai oman aviomiehen seurassa, seurauksena oli ruoskintaa. Ruoskaniskuja sai myös muun muassa uskottomuudesta.

Koko vartalon, pään ja kasvot peittävään burkaan pukeutuneita naisia torilla Kabulissa vuonna 2001.

Lukemattomat naiset joutuivat raiskausten, väkivallan ja pakkoavioliittojen uhriksi. Jotkut perheet lähettivät tyttäriään Pakistaniin ja Iraniin suojellakseen heitä.

Kun naiset pakotettiin lopettamaan työnsä, heidän taloudellinen asemansa romahti, ja moni joutui kaduille kerjäämään. Yhdysvaltain ihmisoikeuksista vastaavan viranomaisen raportin mukaan tavoitteena oli se, että kun naiset ovat köyhiä ja kouluttamattomia, he eivät pysty olemaan yhteiskunnallisesti aktiivisia.

Taleban myös muun muassa rajoitti naisten pääsyä terveydenhuollon piiriin. Meikkaaminen ja kynsien laittaminen oli niin ikään kiellettyä, ja naisten oli määrä kävellä mahdollisimman äänettömästi.

Talebanin vallan alla ihmisoikeuksia rajoitettiin lukuisilla eri tavoilla, eivätkä ennusmerkit siitä, että asiat olisivat nyt toisin, näytä hyviltä.

AP kertoi muutama päivä sitten, että paikallisten mukaan Takharin maakunnassa Pohjois-Afganistanissa oli tällä viikolla pysäytetty kaksi riksalla ajanutta tyttöä, joiden sandaalit olivat Taleban-taistelijoiden mielestä ”liian paljastavat”. Samalla alueella asuva opettaja oli kertonut, etteivät naiset saaneet enää mennä torille ilman miestä.

Afgaaninaiset pelkäävät Talebanin paluuta. Kabuliin paenneet naiset vastaanottivat ruoka-apua perjantaina.

– Tänään jälleen tunnen, että jos Taleban nousee valtaan, palaamme takaisin niihin samoihin, synkkiin päiviin, eräs afganistanilainen oli sanonut AP:lle.

Naisten on kuvailtu joutuneen vangeiksi koteihinsa, ja vahvistamattomien raporttien mukaan heitä olisi myös jo pakotettu avioliittoihin taistelijoiden kanssa.

Nimettömänä pysytellyt naistoimittaja oli kirjoittanut Guardianille viime viikolla tietävänsä, ettei ole turvassa, sillä hän on 22-vuotias nainen.

Tiedän, että Taleban pakottaa perheitä antamaan tyttäriä taistelijoilleen

– Tiedän, että Taleban pakottaa perheitä antamaan tyttäriä taistelijoilleen, hän kirjoitti.

Ilta-Sanomien aiemmin haastattelema afganistanilaistaustainen Eva Tawasoli kertoi nähneensä sosiaalisessa mediassa, että Taleban-taistelijat ovat kidnapanneet tyttöjä ja naisia seksiorjiksi.

Lue lisää: ”En valitettavasti näe tässä mitään toivoa”– afganistanilais­taustainen Eva Tawasoli seuraa Talebanin etenemistä surullisena ja järkyttyneenä

Toisaalta vielä ei ole varmaa tietoa siitä, miten laaja-alaisia Taleban-taistelijoiden äärimmäiset tulkinnat shariasta ovat olleet. Muun muassa NBC News kertoo Talebanin väittäneen nyt, että jos se nousee valtaan, lakiin kirjataan pykäliä, joilla naisten pääsy julkiseen elämään varmistetaan.

Ihmisoikeusaktivistit pitävät kuitenkin tilannetta synkkänä ja suhtautuvat lupaukseen skeptisesti. He ovat vedonneet kansainväliseen yhteisöön, ettei Afganistanin naisia unohdettaisi ja hylättäisi Talebanin armoille.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?