Haavisto Kabulin suomalaisdiplomaattien turvallisuudesta: ”Tässä tilanteessa kaikki on mahdollista” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Haavisto Kabulin suomalais­diplomaattien turvallisuudesta: ”Tässä tilanteessa kaikki on mahdollista”

Sunnuntaina toimittajille puhunut Haavisto ei halunnut turvallisuussyistä kertoa Afganistanissa oleskelevien suomalaisten tarkkaa määrää.

Haaviston mukaan tämänhetkinen tilanne saattaa rohkaista myös Kabulin sisällä oleskelevia Talebanin kannattajia aktivoitumaan.

15.8.2021 15:32

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) kommentoi Afganistanin pääkaupunkiin Kabuliin kohdistunutta hyökkäystä sunnuntaina ulkoministeriön järjestämässä Teams-tilaisuudessa. Heti tilaisuuden alettua Haavisto kertoi yllättyneensä valtausoperaation ajankohdasta.

– En ehkä perjantai-iltana arvannut, että tämä tilanne eskaloituu näin nopeasti. Kansainvälisissä arvioissa on puhuttu ehkä viikoista, jopa muutamasta kuukaudesta, Haavisto sanoi toimittajille.

Haavisto ei suostunut paljastamaan medialle Afganistanissa oleskelevien suomalaisten tarkkaa määrää. Ministeri perusteli päätöstään henkilöiden turvallisuudella. Määrä ei ole hänen mukaansa kuitenkaan suuri.

Suomen Kabulin-suurlähetystön suomalainen henkilökunta ei ole vielä jättänyt kaupunkia. Ulkoministerin mukaan vielä sunnuntaina Kabuliin on laskeutunut myös kaupallisia lentokoneita.

– Tietysti tilanne sen ympärillä kiristyy kaiken aikaa. Voi olla päivien kysymys, milloin lentoliikenne Kabulin kentälle lakkaa.

Taleban on aiemmin vakuuttanut kansainvälisten diplomaattien olevan turvassa. Ilta-Sanomat kysyi tilaisuudessa ulkoministeriltä, voiko äärijärjestön sanaan luottaa ja saattaisiko suomalaisiin diplomaatteihin kohdistua turvallisuusuhkia esimerkiksi panttivankitilanteen muodossa.

– Tietysti tässä tilanteessa kaikki on mahdollista, koska Taleban ei ehkä hallitse kaikkia joukkojaan, eikä kaikkien kannattajiensa toimia. Tämä on ollut meidän analyysimme niistä kaupungeista, jotka ovat joutuneet Talebanin haltuun, Haavisto sanoi.

– Pelkotila tietysti on, että myös Kabulissa tilanne voi riistäytyä käsistä ja väkivaltaa voi kohdistua siviileihin aivan odottamattomalla tavalla.

Haaviston mukaan tämänhetkinen tilanne saattaa rohkaista myös Kabulin sisällä oleskelevia Talebanin kannattajia aktivoitumaan. Joistakin kaupunginosista on kuulunut hänen mukaansa huolestuttavia turvallisuustietoja ihmisistä, jotka eivät pääse enää liikkumaan vapaasti.

– Tämä asettaa myös aikamoisen haasteen toteuttaa se päätös, jonka valtioneuvosto viime viikon lopussa teki, eli että pyrimme oman lähetystömme suomalaishenkilökunnan lisäksi turvaamaan enimmillään 130 afgaanitaustaisen henkilön turvallisuutta ja tarjoamaan heille suojaa myös Suomessa.

Ulkoministeri kertoi, että muutamat Suomen kansalaiset ovat tehneet ulkoministeriöön matkustusilmoituksen ja kertoneet olevansa matkalla Afganistanissa. Ulkoministeriö on pyrkinyt olemaan ilmoittajiin yhteydessä.

– Mikäli Afganistanissa on vielä liikkeellä joku matkailmoitusta tekemätön suomalainen, vetoamme nyt häntä ottamaan välittömästi yhteyttä ulkoministeriön päivystykseen, Haavisto sanoi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?