Afganistanista evakuoidaan enintään 130 ihmistä Suomeen – Haavisto: Kabulin lähetystö pysyy auki

Tilanne Afganistanissa on heikennyt nopeasti.

13.8.2021 16:34 | Päivitetty 13.8.2021 19:22

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) piti tänään tiedotustilaisuuden ajankohtaisesta tilanteessa Afganistanissa.

Haavisto kertoi, että Suomi evakuoi valtioneuvoston päätöksellä humanitäärisellä perusteella enintään 40 palkkaamaansa ihmistä Afganistanista. Lisäksi Suomi ottaa enintään 10 Suomen Kabulin-edustuston kanssa työsuhteessa tänä vuonna ollutta työntekijää.

Luvut sisältävät samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet ja täysi-ikäiset naimattomat lapset.

Suomi voi myös ottaa yhteensä enintään 50 Euroopan unionin Kabulin-edustustoon palkattua henkilöä tai EU:n pelastuspalveluasioiden ja humanitaarisen avun operaatioiden kenttätoimiston henkilöä.

Sama koskee enintään 30:tä Naton RS-kriisinhallintaoperaation palveluksessa Afganistanissa ollutta ihmistä.

Myös EU:n ja Naton henkilöstöä koskevat luvut sisältävät samassa taloudessa asuvat perheenjäsenet ja täysi-ikäiset naimattomat lapset.

Päätös on valmisteltu nopealla aikataululla sisä- ja ulkoministeriön sekä työ- ja elinkeinoministeriön välisenä viranomaisyhteistyönä muita viranomaisia konsultoiden. Valtioneuvoston päätöksen hyväksymisprosessia nopeutettiin.

Evakuoitavien siirtäminen Suomeen toteutetaan valtion järjestämällä tilauslennolla. Arvioidut kustannukset ovat noin 700 000 euroa. Kustannukset saattavat kasvaa turvallisuustilanteen heiketessä.

Afganistanista Suomeen otettaville henkilöille myönnetään oleskelulupa. Afganistanista evakuoitavat paikalliset asukkaat ovat työskennelleet muun muassa Suomen Kabulin-edustustossa tavanomaisissa lähetystön tehtävissä. Tämän tarkemmin Haavisto ei halunnut eritellä tehtävien laatua henkilöiden turvallisuuden takaamiseksi.

Äärijärjestö Taleban on kuluneen viikon aikana ottanut haltuunsa useita maakuntien pääkaupunkeja Afganistanissa. Tänään uutisoitiin, että Taleban on saanut haltuunsa pääkaupunki Kabulin eteläpuolella sijaitsevan Logarin maakunnan pääkaupungin. Kaupunki sijaitsee noin 50 kilometriä Kabulista etelään, ja sen haltuun saamisen on arvioitu avaavan Talebanille tien Kabuliin.

Nato-maiden lähettiläät kokoontuvat tänään Brysselissä hätäkokoukseen Afganistanin heikkenevän tilanteen takia.

ISTV näytti Haaviston tiedotustilaisuuden suorana lähetyksenä.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?