Venäjältä löytyi koronan ”supersupertartuttaja” – levitti taudin 1 500 ihmiseen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Venäjältä löytyi koronan ”supersuper­tartuttaja” – levitti taudin 1 500 ihmiseen

Koronavirusrokotteita kehittävän Vektor-instituutin edustaja Aleksandr Semjonov kertoi uutistoimisto Tassille Venäjältä löytyneestä supertartuttajasta.

7.8. 11:28

Venäjällä yksi ainoa ihminen on tartuttanut koronaviruksen peräti 1 500 ihmiseen.

Vektor-instituutin Jekaterinburgin-osaston johtaja Aleksandr Semjonov kertoi uutistoimisto Tassille, että kyseessä on tähän mennessä paljastunut ehdoton ennätys.

– Venäjällä on todettu tapaus, jossa yksi ihminen tartutti kertaheitolla 1 500 ihmistä. Se on suurin havaittu esimerkki supertartuttajasta, Semjonov sanoi.

Semjonovin mukaan yleensä yksi ihminen tartuttaa kaksi tai kolme ihmistä, mikäli kyse on koronaviruksen perusmuodosta. Deltavariantin kohdalla puolestaan tauti leviää yhdeltä ihmiseltä yleensä viiteen tai kuuteen ihmiseen.

Mutta sen lisäksi on olemassa niin kutsuttuja supertartuttajia, jotka voivat levittää viruksen huomattavasti suurempaan ihmisjoukkoon.

– Jos ihminen ei noudata sosiaalista etäisyyttä, ei käytä kasvomaskia, matkustaa täpötäydessä metrossa ja tulee sen jälkeen töihin, jossa hän alkaa halailla ja suukotella kaikkia, niin silloin hänellä on mahdollisuus nousta supertartuttajaksi ja sairastuttaa valtava määrä ihmisiä, Semojonov kuvaili.

Semjonov ei paljastanut yksityiskohtia siitä, millä paikkakunnalla kyseinen 1 500 henkeä tartuttanut henkilö oli paljastunut ja kuinka tartuntaketju oli ollut mahdollinen. Hänen mukaansa Venäjällä on kuitenkin useita pienemmän mittakaavan supertartuttajia.

– Valitettavasti superlevittäjien rooli ihmisten tartuttamisessa on varsin korkea, hän sanoi.

Venäjän virallisten koronatilastojen mukaan maassa on kuollut tähän mennessä reilut 163 000 ihmistä koronavirukseen, ja tartunnan on saanut reilut 6,4 miljoonaa ihmistä. Virallisia lukuja epäillään yleisesti kaunistelluiksi ja liian alhaisiksi.

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?