Israelin puolustusministeri: Israel on valmis hyökkäämään Iraniin - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Israelin puolustus­ministeri: Israel on valmis hyökkäämään Iraniin

Puolustusministeri Benny Gantz sanoi myös, että maailman pitäisi nyt valmistautua sotilaallisiin toimiin Irania vastaan.

Israelin puolustusministeri Benny Gantz.

5.8. 18:07

Israelin puolustusministeri Benny Gantz totesi haastattelussa torstaina, että Israel on valmis hyökkäämään Iraniin.

Bloomberg kertoo, että Gantzilta oli kysytty paikallisen uutissivuston Ynetin haastattelussa, onko Israel valmis hyökkäämään Iraniin, ja Gantz oli vastannut yhdellä sanalla: ”Kyllä”.

Ynetin toimittaja Attila Somfalvi kertoi Twitterissä Gantzin sanoneen myös, että maailman pitäisi nyt valmistautua sotilaallisiin toimiin Irania vastaan.

Israel on useita kertoja sanonut, että se on valmis ryhtymään sotilaallisiin toimiin estääkseen Irania hankkimasta ydinasetta, mutta Gantzin kommentit ovat huomionarvoisia nyt siksi, että ne tulevat aikana, jolloin Israelin ja Iranin väliset jännitteet ovat voimistuneet, Bloomberg kirjoittaa.

Israel, Yhdysvallat ja Britannia ovat syyttäneet Irania viime viikolla tapahtuneesta, Mercer Street -tankkerille tehdystä lennokki-iskusta, joka vaati kaksi kuolonuhria. Iran on kiistänyt syyllisyytensä.

Lue lisää: Öljytankkeri joutui hyökkäyksen kohteeksi Omanin edustalla – kaksi merimiestä kuoli

Ilta-Sanomien haastatteleman Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Mariette Hägglundin mukaan Mercer Street -alukselle tehty isku tullaan todennäköisesti kostamaan Iranille tavalla tai toisella.

– Jonkinlainen kosto on todennäköinen. Kysymys kuuluu, tuleeko kostosta jollain tavalla avoin niin, että Israel tekee iskun esimerkiksi satamaan tai laivaan, vai tuleeko siitä epäsuora tai piilotettu esimerkiksi kyberiskun muodossa, hän totesi.

Lue lisää: ”Kosto on toden­näköinen”: Iranin ja Israelin välinen varjo­sota on kuumentunut viime aikoina – tästä on kyse

Israel on jo aiemmin vaatinut YK:lta toimia Irania vastaan öljytankkeri-iskun jälkeen.

Israelin ulkoministeri Yair Lapid sanoi Twitterissä viime viikolla Iranin harjoittaman terrorismin vahingoittavan merenkulun vapautta.

– Iran ei ole ainoastaan Israelin ongelma, vaan me kaikki kärsimme sen terroriteoista sekä sen aiheuttamista tuhoista ja epävakaudesta, Lapid kirjoitti.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?