Yhdysvalloissa etsitään entiselle ulkoministerille annettua lähes 5 000 euron arvoista viskipulloa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Yhdysvalloissa etsitään entiselle ulkoministerille annettua lähes 5 000 euron arvoista viskipulloa

Ulkoministeriö on poikkeuksellisesti todennut, että pullo on kateissa ja katoamisesta on käynnistetty tutkinta.

Japanin Mike Pompeolle antama viskipullo on kateissa.

6.8.2021 0:55

Yhdysvaltojen ulkoministeriö selvittää parhaillaan, mitä tapahtui 5 800 dollarin (noin 4 900 euroa) viskipullolle, jonka Japanin hallitus antoi lahjaksi silloiselle ulkoministerille Mike Pompeolle vuonna 2019, New York Times uutisoi.

Epäselvää on, saiko Pompeo ikinä lahjaa, sillä hän oli ulkomailla sinä päivänä, kun japanilaisviranomaiset antoivat pullon ulkoministeriölle, käy ilmi lahjoja koskevasta rekisteristä.

Ulkoministeriö on poikkeuksellisesti todennut, että pullon sijainti on tuntematon ja, että asiaa tutkitaan. Yleensä vastaavanlaiset kirjaukset viimeisen kahden vuosikymmenen aikana ovat jääneet ilman mainintoja tutkinnoista.

– Ministeriö tutkii asiaa ja käynnissä on tutkinta, rekisteriin on kirjattu.

Pompeon asianajaja William Burck sanoi, ettei entisellä ulkoministerillä ”ole mitään muistikuvaa viskipullon saamisesta eikä hän tiedä, mitä sille tapahtui,” Wall Street Journal uutisoi.

Amerikkalaiset virkamiehet saavat pitää lahjoja, joiden arvo on alle 390 dollaria (noin 327 euroa). Jos virkamiehet haluavat pitää tätä kalliimmat lahjat itsellään, he voivat ostaa ne. Lahjarekisterin mukaan ulkoministeriö totesi, että viskipullo oli arvioitu 5 800 dollarin hintaiseksi.

Liittovaltion laki sallii kalliimpien lahjojen vastaanottamisen, ”kun vaikuttaa siltä, että lahjasta kieltäytyminen voi aiheuttaa loukkaantumista tai nolostumista tai muuten negatiivisesti vaikuttaisi Yhdysvaltojen ulkosuhteisiin.” Jos virkamies ei päätä ostaa lahjaa itselleen, kalliimmista lahjoista tulee Yhdysvaltojen hallituksen omaisuutta.

Esimerkiksi vuonna 2019 presidentti Donald Trump sai Qatarilta patsaan, joka oli tehty kullasta, onyksistä, smaragdista ja timanteista. Egyptin presidentti Abdel Fattah al-Sisiltä Trump sai kultaisen, timanteilla koristellun kauluksen, joka kuvasti haukkapäistä jumalaa Horusta. Molemmat siirrettiin kansallisarkiston haltuun.

Nykyinen presidentti Joe Biden sai Britannian pääministeriltä Boris Johnsonilta kehystetyn valokuvan Frederick Douglassin muraalista Skotlannissa.

Lue lisää: USA:n ex-ulkoministeri Mike Pompeo törsäili vaimonsa kanssa veronmaksajien varoja

Artikkeliin liittyviä aiheita

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?