Pohjois-Korea asetti ehdon neuvotteluille ydinaseriisunnasta: ”Korkeatasoisia alkoholijuomia ja pukuja” - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Pohjois-Korea asetti ehdon neuvotteluille ydinase­riisunnasta: ”Korkeatasoisia alkoholijuomia ja pukuja”

Pohjois-Korealla on ennakkoehtoja neuvotteluille Yhdysvaltojen kanssa, eteläkorealaiset päättäjät ovat kertoneet.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on asettanut ehtoja neuvotteluille Yhdysvaltojen kanssa.

5.8. 13:08

Pohjois-Korea on asettanut ehtoja sille, että maa alkaisi neuvotella ydinaseriisunnasta Yhdysvaltojen kanssa, Etelä-Korean päättäjät ovat kertoneet The Guardianin mukaan. Pohjois-Korean ehdoista oli kertonut Etelä-Korean kansallisen tiedustelupalvelun johtaja Park Jie-won.

Pohjois-Korean kerrotaan haluavan kansainvälisiin pakotteisiin kevennyksiä.

– Ehtona uudelleenavautumista koskeville neuvotteluille Pohjois-Korea vaatii, että Yhdysvallat sallii mineraalien viennin ja jalostetun öljyn ja tarpeellisten tuotteiden tuonnin, kertoi parlamentin tiedusteluvaliokunnan jäsen Ha Tae-keung, Parkia siteeraten.

– Kysyin, mitä tarvikkeita he haluavat eniten ja hän sanoi, että korkeatasoisia alkoholijuomia ja pukuja sisältyi siihen, ei pelkästään (Pohjois-Korean johtajan) Kim Jong-unin käyttöön vaan jaettavaksi Pjongjangin eliitille.

Pohjois-Korean valtiollinen media ei ole kirjoittanut maansa johdon vaatimuksista koskien neuvotteluiden aloittamista uudelleen.

Yhdysvallat ei ole ilmaissut halu keventää pakotteita ennen neuvotteluja, Reuters kertoo. Ulkoministeriön edustaja Ned Price sanoi tiistaina, että Yhdysvallat oli valmis tapaamiseen Pohjois-Korean kanssa ”milloin tahansa, missä tahansa, ilman ennakkoehtoja,” mutta ei ollut saanut vastausta Pohjois-Korealta.

YK on asettanut useita pakotteita Pohjois-Korealle maan ydinase- ja ohjusohjelmien takia. Yhdysvallat, Euroopan unioni ja muut tahot ovat asettaneet myös omia pakotteita.

Pakotteet koskevat muun muassa öljyn tuontia, mineraali- ja metallikauppaa sekä asekauppaa Pohjois-Korean kanssa ja luksustuotteiden maahantuontia Pohjois-Koreaan. Pakotteita on asetettu myös yksittäisiä henkilöitä ja eri tahoja vastaan.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?