Koronapandemia saavutti jälleen synkän merkkipaalun: maailmalla todettu yhteensä 200 miljoonaa koronatartuntaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Koronapandemia saavutti jälleen synkän merkkipaalun: maailmalla todettu yhteensä 200 miljoonaa koronatartuntaa

Uusille miljoonaluvuille päästiin ennätysnopeasti vain puoli vuotta sen jälkeen, kun tautitapausten määrä ylitti tammikuussa 100 miljoonan rajan.

5.8. 2:09

Maailmanlaajuisten koronatartuntojen määrä saavutti Johns Hopkinsin datan mukaan keskiviikkona synkän 200 miljoonan rajapyykin. Asiasta kertoo New York Times.

200 miljoonan tartunnan raja saavutettiin huomattavan nopeassa ajassa. Uusille miljoonaluvuille päästiin vain puoli vuotta sen jälkeen, kun tautitapausten määrä ylitti tammikuussa 100 miljoonan rajan.

Tapausmäärissä mitattuna pandemiasta pahiten kärsineet yksittäiset valtiot ovat Yhdysvallat 35,3 miljoonalla, Intia 31,8 miljoonalla ja Brasilia 20 miljoonalla tapauksella. Muut maat eivät ole ylittäneet 10 miljoonan tartunnan rajaa.

Koronaan kuolleiden määrässä listan kärkipäässä on sama kärkikolmikko. Yhdysvalloissa kuolonuhreja on noin 614 000, Brasiliassa noin 550 000 ja Intiassa noin 425 000.

Maailmalla koronaviruksen aiheuttamaan tautiin on kuollut yhteensä 4,2 miljoonaa ihmistä.

Edelleen korkeina pysyvien tartuntalukujen taustalla on deltavarianttina tunnettu virusmuunnos, joka on arvioiden mukaan kaksi kertaa tartuttavampi kuin viruksen alkuperäinen muoto.

Lue lisää: Näin deltakorona leviää – apulaisylilääkäri kertoo tuoreet neuvot tartunnan välttämiseksi: ”Epidemia ei ole todellakaan ohi”

Rikkaissa, kansalaisiaan tehokkaasti rokottaneissa maissa uusi trendi on, että yhteys tartuntamäärien ja tehohoidon kuormittuneisuuden välillä on katkeamassa. Koronarokotteet suojelevat asiantuntijoiden mukaan tehokkaasti koronan vakavimmilta muodoilta.

Lue lisää: Kaksi kertaa rokotettu on hyvässä suojassa koronalta

Köyhemmissä maissa rokotuskampanjat etenevät hitaammin ja korkeat tartuntaluvut näkyvät myös tehohoitopotilaiden ja kuolonuhrien määrien kasvuna.

Maailman terveysjärjestö WHO esitti keskiviikkona, että rikkaiden maiden tulisi keskeyttää rokotteiden tehosteannosten antaminen syyskuun loppuun saakka, jotta köyhemmät maat saisivat rokotettua 10 prosenttia väestöstään.

Lue lisää: Yhdysvallat torjui WHO:n pyynnön rikkaiden maiden tehosterokottamisen keskeyttämisestä

Yhdysvalloissa asiantuntijat odottavat synkkää ”rokottamattomien pandemian” talvea, kun maassa on NYT:n mukaan 93 miljoonaa ihmistä, jotka voisivat ottaa koronarokotteen, mutta kieltäytyvät sellaista ottamasta.

Suomessa todettiin keskiviikkona 872 kappaletta uusia tartuntoja, mikä on korkein yksittäisen päivän tartuntamäärä pandemian aikana.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?