Mielenosoittajia kiväärillä ja puoliautomaattisella käsiaseella osoittanut pari armahdettiin Yhdysvalloissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Mielen­osoittajia kiväärillä ja puoli­automaattisella käsiaseella osoittanut pari armahdettiin Yhdysvalloissa

Kuvernööri armahti pariskunnan, joka oli tuomittu sakkoihin.

McCloskeyn pariskunta sai sakot osoiteltuaan mielenosoittajia aseella kesäkuussa 2020.

4.8. 18:23

Yhdysvaltojen osavaltion Missourin republikaanikuvernööri Mike Parson armahti mielenosoittajia aseilla St. Louisissa osoittaneen pariskunnan, kuvernöörin kansliasta kerrottiin tiistaina USA Todayn mukaan.

Viime vuoden kesäkuussa Mark ja Patricia McCloskey olivat olleet miljoonakotinsa edessä ja osoittaneet aseilla mielenosoittajia, jotka oikaisivat yksityisen kadun kautta päästäkseen St. Louisin pormestarin talolle. Mielenosoitus liittyi Black Lives Matter -liikkeeseen. Pormestari Lyda Krewsonia vaadittiin eroamaan, sillä hän oli lukenut ääneen Facebook-livessä hänelle vetoomuksia jättäneiden mielenosoittajien nimiä ja osoitteita. Pormestari julkaisi myöhemmin anteeksipyynnön.

Mark McCloskeyn kädessä nähtiin AR-15-kivääri ja hänen vaimollaan puolestaan puoliautomaattinen käsiase.

McCloskeyt olivat varustautuneet kiväärillä ja puoliautomaattisella käsiaseella.

Lue lisää: Mielenosoittajat päättivät oikaista yksityiskadun kautta St. Louisissa – vastassa olivat järeää asetta ja pistoolia heiluttelevat kartanonomistajat

Pariskuntaa vastaan nostettiin syytteet aseen laittomasta käytöstä ja neljännen asteen pahoinpitelystä.

Neljännen asteen pahoinpitely on lievempi syyte, joka ei välttämättä edellytä fyysistä yhteenottoa vaan syytteen voi saada myös esimerkiksi henkilö, jonka vastuuton käytös muodostaa uhan, jossa toinen henkilö saattaa loukkaantua vakavasti tai kuolla. Syytteen voi myös saada, jos henkilö aiheuttaa toiselle pelkoa välittömästä fyysisestä vammasta.

Lue lisää: Mielenosoittajia aseella uhannut pariskunta sai syytteet: ”Se on laitonta St Louisin kaupungissa”

McCloskeyt ovat sanoneet, etteivät toimisi toisen tilanteessa ja ovat vedonneet siihen, että kokivat tilanteen uhkaavaksi.

McCloskeyt olivat puolustaneet toimintaansa sanoen, että kokivat yksityisellä tiellä marssineet ja väitetysti portin auki murtaneet mielenosoittajat uhkaksi. Syyttäjien mukaan protestoijat olivat kuitenkin rauhanomaisia eivätkä tajunneet olevansa yksityisellä kadulla, sillä portti oli jo auki.

Rikossyytteistä lopulta luovuttiin, mutta Mark McCloskey lopulta myönsi syyllistyneensä neljännen asteen pahoinpitelyyn ja hän sai 750 dollarin sakot. Patricia McCloskey puolestaan myönsi syyllistyneensä häirintään ja hän sai 2 000 dollarin sakot.

Tapaus teki McCloskeyn pariskunnasta eräänlaisia julkkiksia. Mark McCloskey on sanonut pyrkivänsä senaattiin republikaanien ehdokkaana vuonna 2022.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?