Valko-Venäjän urheilujohtoa arvostellut Tsimanouskaja lähti Japanista – matkustaakin ensin Itävaltaan - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Valko-Venäjän urheilujohtoa arvostellut Tsimanouskaja lähti Japanista – matkustaakin ensin Itävaltaan

Puolan pääministerin mukaan rohkea juoksija saa Puolan jakamattoman tuen.

4.8. 8:22

Valkovenäläinen pikajuoksija Krystsina Tsimanouskaja on lähtenyt Japanista lennolla Itävallan Wieniin aamuyöllä Suomen aikaa. Tsimanouskajan odotetaan jatkavan Wienistä Puolaan, joka on myöntänyt hänelle maahantuloviisumin humanitaarisin perustein.

Tsimanouskajan oli alun perin tarkoitus lentää suoraan Puolan Varsovaan, mutta matkasuunnitelma muuttui viime hetkellä.

Tsimanouskaja saapui Naritan lentokentälle Puolan lähetystöstä, missä hän yöpyi kahden päivän ajan. Juoksija ei puhunut tiedotusvälineille lentokentällä.

Puolan pääministeri Mateusz Morawiecki kertoi tiistaina keskustelleensa Tsimanouskajan kanssa. Pääministeri kuvasi juoksijaa rohkeaksi ihmiseksi, josta pidetään hyvää huolta.

–  Voin vakuuttaa, että hän voi luottaa Puolan tukeen ja solidaarisuuteen. Varsovassa hän voi elää vapaasti, ja jos niin haluaa, myös saada lisää apua, pääministeri kirjoitti Facebookissa.

Lue lisää: Kylmäävä nauha julki: Näin Valko-Venäjän urheilu­pomot ”suostuttelivat” turva­paikkaa hakenutta pika­juoksijaa – vihjailivat parvekkeelta hyppäämisestä

Juoksijan mies ja lapsi ovat niin ikään lähteneet Valko-Venäjältä Ukrainaan. Perheen on tarkoitus kohdata toisensa Puolassa.

Valko-Venäjän olympiajoukkueen johdon on kerrottu yrittäneen pakottaa pikajuoksijansa palaamaan Valko-Venäjälle sen jälkeen, kun juoksija oli kritisoinut maan urheilujohtoa. Kansainvälinen olympiakomitea tutkii tapausta.

Valko-Venäjän opposition mukaan maan olympiaurheilun johto tulisi sulkea kisoista, minkä jälkeen urheilijat voisivat kilpailla edustamatta enää Valko-Venäjää.

Aktivisti löytyi hirrestä

Tiistaina Valko-Venäjältä paenneita tukevan kansalaisjärjestön johtaja Vitali Shishov löydettiin kuolleena Kiovasta Ukrainassa. Poliisin mukaan Shishov löytyi tiistaina hirrestä kiovalaisesta puistosta. Murhatutkinnan avannut poliisi selvittää, onko kyse lavastetusta itsemurhasta.

Shishov katosi ollessaan lenkillä. Shisovin ystävät olivat jo aiemmin kertoneet, että Shishovia oli seurattu viime aikoina.

Oppositiolähteiden vahvistamattomien tietojen mukaan Shishovin nenä oli murtunut ja hänen kasvoissaan oli mustelmia, kun poliisit löysivät ruumiin.

Shishov johti järjestöä, joka muun muassa auttoi Valko-Venäjältä Ukrainaan lähteneitä löytämään työpaikan ja asunnon ja järjesti Valko-Venäjän hallinnon vastaisia mielenilmauksia.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?