Floridan koronakriisi on pahempi kuin koskaan – hoitohenkilökunta huomasi huolestuttavan muutoksen - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Floridan koronakriisi on pahempi kuin koskaan – hoito­henkilö­kunta huomasi huolestuttavan muutoksen

Sairaalahoitoon joutuvat potilaat ovat yhä nuorempia, ja heidän oireensa ovat yhä rajumpia. Floridassa on vaikeuksia houkutella ihmisiä rokotuksiin. Osavaltion asukkaista vain noin 50 prosenttia on ottanut koronarokotteen.

3.8. 22:51

Yhdysvaltain kaakkoiskärjessä sijaitsevasta Floridan osavaltiosta on tullut koko maan pahin koronakeskittymä, kertoo NBC. Jopa viidennes Yhdysvaltain uusista koronatartunnoista todetaan Floridassa.

Viikonloppuna osavaltiossa rikottiin ennätyksiä. Uusia tartuntoja kirjattiin lauantaina 21 683, enemmän kuin kertaakaan koko pandemian aikana. Sairaalahoidossa oli sunnuntaina 10 207 potilasta. Edellinen ennätys sairaalahoitoa tarvitsevien määrässä oli kirjattu heinäkuussa 2020, jolloin potilaita oli 10 179.

Viime viikolla Floridassa sairaalahoitoon joutui keskimäärin 1 525 aikuista ja 35 lasta päivässä. Molemmat luvut ovat osavaltioiden väkilukuihin suhteutettuina maan korkeimmat. Alle 12-vuotiaiden lasten tartuntoja on todettu viikossa enemmän kuin niitä oli vielä kuusi viikkoa sitten yhteensä.

Orlandon kaupungissa sijaitseva Advent Health -sairaala kertoi heinäkuun lopussa, että sairaalan tehohoitopaikat ovat täynnä ja koronapotilaita on hoidossa yli 900.

Jacksonvillen kaupungissa teho-osastolla hoitajana läpi korona-ajan työskennellyt Debi de la Paz kertoo NBC:lle, että tilanne Floridassa on nyt huonompi kuin pandemian ensimmäisinä kuukausina. Myös potilaiden ikärakenteessa on tapahtunut dramaattinen ja huolestuttava muutos.

– Monet ovat 20–30-vuotiaita, osa jopa alle 20-vuotiaita. Ja heillä on paljon rajummat oireet kuin niillä, jotka täyttivät sairaalat pandemian alkuvaiheessa, de la Paz kuvailee.

Floridan pääkaupungissa Tallahasseessa työskentelevä lääkäri Dean Watson kertoo, että koronapotilaita on hänen sairaalassaan enemmän kuin koko pandemia-aikana. Tilanne on riistäytynyt Watsonin mukaan käsistä kuluneiden kolmen viikon aikana.

– Meillä on parikymppisiä potilaita, jotka haukkovat henkeä ja joutuvat hengityskoneisiin. Meillä on, valitettavasti, ollut nuoreja äitejä, jotka tulevat hyvin kipeiksi ja saavat keskenmenon, Boca Ratonin aluesairaalan johtajalääkäri Samer Fahmy kertoo.

Surkeaa tilannetta selittävät ärhäkkäästi tarttuvan deltavariantin lisäksi myös rokotekattavuus. Floridan noin 21 miljoonasta asukkaasta vain noin puolet on ottanut rokotteen. Suurin osa nyt sairaalaan joutuneista potilaista on rokottamattomia.

– Hoidamme potilaita, jotka eivät olisi sairaalassa, jos he olisivat tehneet oikean valinnan ja ottaneet rokotteen, Dean Watson sanoo ja kertoo suhtautuvansa tilanteeseen sekä surullisin että myös hieman vihaisin mielin.

Melbournen kaupungissa Floridassa on jouduttu pystyttämään hoitotelttoja sairaaloiden pihalle, koska koronapotilaat ovat täyttäneet sairaalat.

Miamilaisen sairaalan teho-osaston osastonhoitaja Alix Zacharski kertoo NBC:lle hoitaneensa perjantaina 54-vuotiasta naista, joka kuolinvuoteellaan katui, ettei ollut ottanut rokotetta ajoissa. Viereisellä sängyllä kuoli Zacharskin mukaan 27-vuotias potilas, joka oli viettänyt sairaalassa neljä viikkoa.

Koronatartunnan saanut 67-vuotias Lawrence Johnson kertoo NBC:lle olleensa sairaalassa 22 päivää. Hän ei kertomansa mukaan juo tai polta, ja pyrkii elämään muutenkin terveellisesti. Johnson kertoo, ettei ottanut rokotetta, koska kuunteli ”typeryyksiä”.

– Jos en olisi ollut tyhmä, en olisi tässä ahdingossa. Älkää kuunnelko typeryyksiä, ottakaa rokote, Johnson sanoo.

Floridan noin 21 miljoonasta asukkaasta vain noin puolet on ottanut koronarokotteen. Rokottamattomia on kaikissa ikä- ja yhteiskuntaluokista.

Koronapotilaiden suuri määrä vaikuttaa suuresti sairaaloiden muuhun toimintaan. Kiireettömiä operaatioita ja vuodeosastohoitoa vaativia toimenpiteitä lykätään, jotta resursseja vapautuu koronapotilaiden hoitamiseen.

Tilannetta ei helpota se, että Floridan republikaanikuvernööri Ron DeSantis vastustaa epidemiaa hillitseviä toimenpiteitä kuten maskipakkoa ja rokotevaatimuksia.

NBC:n mukaan DeSantis on yhdessä osavaltion lainsääntöelimen kanssa rajoittanut paikallisviranomaisten toimivaltaa määrätä rajoitustoimenpiteitä. Floridan terveydenhuollon palveluntarjoajien mukaan ihmisten houkutteleminen rokotuksiin on vaikeaa.

Miami-Daden piirikunnan terveysasemien johtaja Paul Velez kertoo, että rokottamattomia ihmisiä on kaikissa ikä- ja yhteiskuntaluokissa.

– He sanovat, etteivät ole rokotevastaisia, mutta he eivät halua ottaa rokotetta. Olemme tienhaarassa, mitä voimme tehdä, Velez toteaa.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?