Donald Trump keräsi sadan miljoonan dollarin vaalikassan – käyttötarkoitusta voidaan vain arvailla - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Trump keräsi alkuvuonna hurjan rahasumman vaalikassaansa – käyttötarkoitusta voidaan vain arvailla

Ex-presidentillä on yli sata miljoonaa dollaria rahaa tulevia koitoksia varten.

Ex-presidentti Donald Trump puhui kampanjatilaisuudessaan Ohion Wellingtonissa kesäkuun lopussa.

2.8.2021 12:48

Ex-presidentti Donald Trump on republikaanipuolueensa ylivoimainen vaalirahamagneetti, joka alkuvuonna on kasvattanut kampanjakassansa poikkeuksellisen suureksi.

Lauantaina julki tulleiden liittovaltion vaalirahoitustietojen mukaan Trumpilla oli kesäkuun lopussa varoja käytössään muhkeat 102 miljoonaa dollaria eli noin 86 miljoonaa euroa. Kyseessä on valtava summa siihen nähden, että Trump ei toistaiseksi ole itse ehdolla mihinkään virkaan.

Trump on kerännyt varoja lahjoittajilta kahden kampanjakomitean eli super pacin kautta. Lisäksi hänellä ja republikaanipuolueella on yhteinen keräysorganisaatio, jonka tuotoista 75 prosenttia menee Trumpille.

Menestyksekkäin Trumpin rahankeräyskoneistoista on Save America -komitea, joka keräsi tammi-kesäkuussa peräti 52 miljoonaa euroa. Samana aikana se kuitenkin kulutti alle kolme miljoonaa euroa, joten rahat ovat sukanvarressa tulevaa varten.

Trumpin rahankeruuta on aktivoitu systemaattisesti hänen toistuvilla vaalivilppiväitteillään viime vuoden presidentinvaaleista. Trump on kannattajilleen lähettämissään viesteissä väittänyt perusteetta vaaleja peukaloiduiksi ja sen uskotaan höllentäneen väitteitä uskovien kukkaronnyörejä.

Alkuvuoden aikana Yhdysvalloissa on spekuloitu runsaasti sillä, mihin Trump aikoo keräämiään varoja käyttää. Lain mukaan ne on suunnattava poliittiseen toimintaan.

Seuraavat presidentinvaalit pidetään vuonna 2024, ja yleisesti arvellaan, että Trump, 75, saattaisi lähteä jälleen ehdolle. Hän voi kuitenkin pantata päätöstään vielä pari vuotta. On täysin mahdollista, että hän tekee lopulta tilaa jollekulle mieleiselleen uudelle ehdokkaalle.

Trump on käynnistänyt jälleen uudelleen suositut yleisötilaisuutensa, joita hän voisi keräämillään varoilla järjestää tiheään tahtiin.

Heinäkuun alussa Trump kampanjoi Floridan Sarasotassa.

Rahalle löytyy kuitenkin muitakin käyttökohteita, sillä super pacien toiminta on varsin vapaata.

Yhdysvalloissa valmistaudutaan jo ensi vuoden välivaaleihin, joissa panoksena on kongressin hallinta sekä useiden osavaltioiden kuvernöörinpaikat. Trumpin rahankeräysorganisaatiot voivat silloin tukea valitsemiaan ehdokkaita.

Vaalirahailmoitusten mukaan Trump on toistaiseksi ollut kitsas rahalahjoituksissaan. Reutersin mukaan ensimmäiset rahashekit lähtivät matkaan heinäkuussa, joten niiden käyttökohteet ovat selvillä vasta myöhemmin tänä vuonna.

Trump voi organisaatioidensa kautta ylläpitää suurta vaikutusvaltaa vaalikamppailuissa ja esimerkiksi tukea vain niitä ehdokkaita, jotka ovat avoimesti hänen linjallaan.

Trumpin tuki ei välttämättä ole Midaksen kosketus, sillä vastikään hänen Texasin täytevaaleissa tukemansa kongressiehdokas hävisi toiselle republikaanille. Yleisesti Trumpin tuen arvellaan kuitenkin olevan tärkeä tekijä ensi vuoden vaaleissa, varsinkin jos hän rahoittaa ehdokkaiden kampanjoita.

Viikonloppuna Yhdysvalloissa julkaistuista vaalirahoitustiedoista käy ilmi myös mielenkiintoinen seikka ensi vuoden vaaleja silmällä pitäen.

Republikaanipuolue näyttää saavuttaneen hallitsevaa demokraattipuoluetta netissä tapahtuvassa pienten rahalahjoitusten keruussa, joka on aiemmin ollut erittäin tuottoisaa demokraateille.

Demokraattipuolue keräsi vielä alkuvuonna enemmän rahaa online-lahjoituksina, mutta NBC:n analyysin mukaan toisella neljänneksellä republikaanit tulivat rinnalle pienissä alle 200 dollarin lahjoituksissa. Niistä kertyi kummankin puolueen vaalikassaan noin 65 miljoona dollaria.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?