Taleban valtaa alaa Afganistanissa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Talebanin hyökkäykset jatkuvat: kolme kaupunkia kovan tulituksen keskellä

Afganistanin maaseutua jo laajalti hallitseva äärijärjestö kohdistaa nyt hyökkäyksiään maakuntakeskuksiin.

Taleban on hyökännyt viikonlopun aikana suurella voimalla kolmeen merkittävään kaupunkiin Afganistanissa. Kuvassa hallituksen joukoissa taisteleva mies tulittaa Talebanin joukkoja.

1.8. 21:20

Talebanin joukot ovat saaneet niskaotteen Afganistanista, ja ääri-islamistinen järjestö hallitsee jo selvästi yli puolta maasta.

Sunnuntaina Talebanin joukot tulittivat kolmea merkittävää kaupunkia, Heratia, Lashkar Gahia ja Kandaharia, kertovat muun muassa BBC ja Guardian.

Afganistanin joukkojen tiedottaja Ajmal Omar Shinwari kertoi sunnuntaina tiedotustilaisuudessa, että kolme maakuntaa Etelä- ja Länsi-Afganistanissa on kriittisessä tilassa ja uhkaa joutua Talebanin haltuun.

Avustusjärjestöt ovat huolissaan, sillä humanitäärinen kriisi näyttää olevan yhä synkkenemässä ja siviilien asema on erittäin huono.

Taleban on vallannut suuria alueita toukokuun ja heinäkuun puolivälin välissä. Kartta pohjaa Afganistan Analyst Networkin rapottiin maan tilasta 14.7.

Lauantain ja sunnuntain välisenä yönä Talebanin iskut Etelä-Afganistanissa sijaitsevan Kandaharin lentokentälle tekivät kiitotiestä tilapäisesti käyttökelvottoman.

Kandahar on Afganistanin toiseksi suurin kaupunki ja tärkeä strateginen solmukohta. Kandaharin maakunta oli Talebanin keskuspaikkoja, kun se hallitsi maata vuodet 1996–2001.

Ihmisiä pakolaisleirillä Kandaharin liepeillä tiistaina.

Kandaharilainen kansanedustaja Gul Ahmad Kamin kertoi lauantaina BBC:lle, että tilanne ei ole ollut näin paha 20 vuoteen ja että se pahenee tunti tunnilta. Hänen mukaansa Taleban tahtoo tehdä kaupungista väliaikaisen pääkaupungin ja voitto Kandaharista poikisi Talebanille maa-alaa myös sitä ympäröivillä laajoilla alueilla.

Helmandin eteläisen maakunnan pääkaupungissa Lashkar Gahissa silminnäkijät kertoivat raskaista katutaisteluista, kaduilla makaavista ruumiista ja useista Afganistanin hallinnon ja Yhdysvaltojen joukkojen Talebanin joukkoihin kohdistuneista ilmaiskuista.

– Ilmavoimat pommittavat kaupunkia joka minuutti. Jokainen tuuma kaupungista on pommitettu, Lashkar Gahissa asuva Badshah Khan kertoi puhelimitse AFP:lle sunnuntaina.

– Voit nähdä kuolleita ihmisiä kaduilla. Ruumiita on myös pääaukiolla.

Afganistanin hallituksen joukot tulittivat Talebanin joukkoja Heratissa.

Afganistan uskoo, että hallituksen joukot saavat Heratin kaupungin haltuunsa.

Länsi-Afganistanissa sijaitsevan Heratin kaupungin asukkaat ovat joutuneet todistamaan kodeistaan Talebanin joukkojen voittokulkua. Taleban on saanut haltuunsa tärkeitä rakennuksia kaupungin ympäriltä ja kieltänyt siviilejä poistumasta kodeistaan. Afganistanin armeija on lähettänyt lisäjoukkoja Heratiin, ja puolustusministeriö uskoo niiden kykenevän lyömään Talebanin joukot Heratissa.

Taleban on aiemmin hallinnut Afganistanin maakuntaseutuja, mutta viime aikoina se on iskenyt yhä useammin maakuntakeskuksiin.

Taleban hallitsee myös leijonanosaa tärkeästä Afganistanin läpi kulkevasta kehätiestä.

Järjestön pääkeskus on Qatarin Dohassa. Taleban pakeni Afganistanista 2001.

Talebanin iskut ovat lisääntyneet radikaalisti sen jälkeen, kun ulkomaiset joukot kertoivat toukokuussa aikeistaan vetäytyä maasta 20 vuoden jälkeen.

Yhdysvaltojen joukot poistuvat maasta syyskuussa, presidentti Joe Biden on kertonut.

Taleban perustettiin Afganistanin sisällissodan jälkeen 1990-luvulla ja levisi nopeasti sodan tuhojen jälkeen.

Yhdysvallat hyökkäsi Afganistaniin syyskuun 11. päivän iskujen jälkeen vuonna 2001 tavoitteenaan kukistaa al-Qaida ja saada kiinni sen silloinen johtaja Osama bin Laden. Nykyisin al-Qaida on vain varjo entisestään, joskin Isis on noussut sen raunioille. Osama bin Laden surmattiin vuonna 2011.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?