Kanadassa mielenosoittajat vaativat tutkintaa – sisäoppilaitoksista löytynyt jo tuhat merkitsemätöntä lasten hautaa - Ulkomaat - Ilta-Sanomat

Kanadassa mielenosoittajat vaativat tutkintaa – sisäoppilaitoksista löytynyt jo tuhat merkitsemätöntä lasten hautaa

Parlamentaarikon mukaan alkuperäisväestön lapsiin kohdistuneet kauheudet voivat täyttää ihmisyyden vastaisen rikoksen tuntomerkit.

Alkuperäiskansojen lasten puolesta on järjestetty mielenosoituksia myös aiemmin. Kuva Torontosta 1. heinäkuuta.

1.8. 8:56

Kanadassa sadat mielenosoittajat ovat vaatineet, että alkuperäisväestön lapsille tarkoitetusta sisäoppilaitosjärjestelmästä aloitetaan tutkinta tuoreiden hautalöytöjen jälkimainingeissa.

Maassa on tehty lyhyen ajan sisään jo ainakin neljä laajaa hautalöytöä, joissa on paljastunut yhteensä yli tuhat merkitsemätöntä hautaa alkuperäisväestön lapsille tarkoitettujen sisäoppilaitosten lähistöltä.

Lauantaisen mielenilmauksen olivat kutsuneet koolle Uuden demokraattisen puolueen (NDP) parlamentaarikot Mumilaaq Qaqqaq ja Charlie Angus.

NDP oli jo aiemmin heinäkuussa vaatinut, että pääministeri Justin Trudeaun hallinto nimeäisi erityissyyttäjän johtamaan puolueetonta tutkintaa sisäoppilaitoksista.

–  Alkuperäiskansat tarvitsevat totuutta ja oikeutta, Qaqqaq kirjoitti Instagramissa pyytäen ihmisiä osallistumaan mielenilmaukseen.

Qaqqaqin kanssa Ottawassa marssinut Angus arvioi Kanadan yleisradioyhtiö CBC:lle, että sisäoppilaitoksissa tapahtuneet kauheudet voivat täyttää ihmisyyden vastaisen rikoksen tuntomerkit.

Lapsia kuoli heitteillejätön ja sairauksien vuoksi

Qaqqaq vaati Instagram-päivityksessään Trudeauta ja oikeusministeri David Lamettia aloittamaan tutkinnan tekosyiden antamisen sijaan.

CBC:n mukaan Lametti on kertonut, ettei hänellä ole valtuuksia aloittaa rikostutkintaa. Oikeusministerin lehdistösihteerin mukaan rikostutkinnan voi aloittaa vain poliisi.

Angus arvioi Lamettin ja Trudeaun piilottelevan teknisen seikan takana. Hänen mukaansa liittovaltiolla on työkaluja, joita voisi hyödyntää tässä tapauksessa, ja yksi niistä on asian ohjaaminen erityissyyttäjälle.

Kanadassa oli 139 sisäoppilaitosta, joihin pakotettiin vuosikymmenien aikana noin 150 000 alkuperäiskansoihin kuuluvaa lasta. Sisäoppilaitoksissa alkuperäisväestöä yritettiin sulauttaa pakolla valtaväestöön.

Lapset joutuivat usein väkivallan ja seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi. Asiaa selvittäneen komission mukaan yli 4 000 lasta kuoli kouluissa sairauksien ja heitteillejätön vuoksi.

Kanadan hallitus esitti vuonna 2008 virallisen anteeksipyynnön koulujen vuoksi.

Osion tuoreimmat

Luitko jo nämä?